BRITISK HØYREEKSTERMIST TIL NORGE I DAG: Paul Ray skal inn til avhør i dag. Han sier han vil renvaske seg fra mistanker om at han har stått i ledtog med Anders Behring Breivik. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BRITISK HØYREEKSTERMIST TIL NORGE I DAG: Paul Ray skal inn til avhør i dag. Han sier han vil renvaske seg fra mistanker om at han har stått i ledtog med Anders Behring Breivik. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Her lander Breiviks påståtte mentor i Norge

Nå skal han avhøres av Oslopolitiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet ønsker å finne ut om massemorderen Anders Behring Breivik hadde epostkontakt med den britiske høyreekstremisten Paul Ray som i dag landet på Gardermoen, og som skal avhøres senere i dag.

- Jeg vil snakke meg ut av saken og forklare meg. Jeg tar avstand fra massemorderen. Jeg har ikke lest manifestet, og er ikke nevnt der, sier Ray til Dagbladet. Han ble hentet av to sivile politifolk på Gardermoen.

Dagbladet sporet i juli opp Ray på Malta, der han sa han var klart til å ta ansvar.

Reagerte Ray hevder det er andre som har dratt ham inn i saken.

- Jeg reagerte som enhver da nyhetssaken sprakk. Jeg ble opprørt da jeg ble dratt inn i den dagen etter, sier Ray.

Han hevder semantikk er årsakken til at han er blitt involvert, og sier organisasjonen han har dannet mot islam heter Templar Knights, og ikke Knights Templar, som Breivik skriver i manifestet sitt er den organisasjonen han er en del av.

Ray, som kaller seg «Lionheart» på bloggen sin, er knyttet til Breivik fordi han i manifestet kaller sin mentor for det samme. Ray mener imidlertid dette ikke er snakk om samme person, fordi Breivik skriver navnet på en annen måte, nemlig «Richard the Lionhearted».

Skal inn til avhør nå
Ray har fortalt at Breivik forsøkte å legge ham til som venn på Facebook, men hevder han avviste ham. Dette vil politiet spørre om stemmer.

Etter det Dagbladet kjenner til skal det ha blitt funnet elektroniske spor som styrker politiets mistanke om at Breivik og Ray hadde kontakt.

I manifestet skriver Breivik om reiser til blant annet Valletta på Malta, hvor Ray nå bor etter at han kom i klammeri med politiet i hjemlandet Storbritannia. Dagbladet kjenner til at politiet ikke fester lit til den fremstillingen, men i dag vil de spørre Ray om han har vært i kontakt med Breivik eller kjenner til om Breivik noen sinne har vært på Malta.

- Jeg har ikke noe å skjule, og har ingen forbindelse til Breivik - utover at han selv har pekt meg ut, sier briten til Dagbladet. Han sier han likevel forstår at han er interessant for politiet.

Politiet vil avhøre flere
- Han kommer i dag og vil bli avhørt. Han er nevnt som mentor i manifestet, det er hovedgrunnen til at vi vil avhøre ham, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

- Er det andre personer i utlandet som er aktuelle til å ta inn til avhør?

- Alle de som er nevnt i manifestet er i utgangspunktet aktuelle for å tas inn til avhør. Det er tatt enkelte avhør, allerede, uten at vi kan gå nærmere inn på det, sier Hatlo.

HEVDER HAN ALDRI HAR MØTT BREIVIK: Paul Ray mener det er andre som har dratt ham inn i saken. Foto: John T. Pedersen
HEVDER HAN ALDRI HAR MØTT BREIVIK: Paul Ray mener det er andre som har dratt ham inn i saken. Foto: John T. Pedersen Vis mer