FRAMME:  Her lander flyet med Ratko Mladic på flyplassen i Rotterdam. Krigsforbryteren er utlevert til straffedomstolen i Haag. Foto:  (AP Photo/APTN)
FRAMME: Her lander flyet med Ratko Mladic på flyplassen i Rotterdam. Krigsforbryteren er utlevert til straffedomstolen i Haag. Foto: (AP Photo/APTN)Vis mer

Her lander Radic på nederlandsk jord

I snart 16 år har ofrene ventet på at krigsforbryteren skulle stilles for retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sånn sett vil kanskje tirsdag 31. mai stå igjen som en merkedag for flere av ofrene for de verste krigsforbrytelsene Europa har sett siden annen verdenskrig.

Mladic ble pågrepet torsdag i forrige uke
, fengslet, undersøkt av lege og stilt for retten i hjemlandet. Anken hans ble avvist og det siste hinderet før en utlevering til krigsforbryterdomstolen i Haag fjernet.

I 17-tiden tirsdag var enhver siste tvil om at den hensynsløse generalen skulle bli utlevert fjernet. Da ankom Mladic flyplassen i Beograd, på vei til fengselscella i Haag, ifølge serbiske medier.

Ifølge AP bekrefter justisministeren i Serbia at flyet med Karadzic om bord har tatt av og er på vei mot Haag.

Da flyet med krigsforbryteren landet i Rotterdam hadde et stort presseoppbud møtt fram. Nå skal han plasseres i en celle i Scheveningen-fengselet.

Gjenforenes med Karadzic En kolonne med politikjøretøyer forlot tirsdag ettermiddag fengselet i Beograd hvor Mladic har sittet i varetekt, skriver NTB. Veien til flyplassen ble stengt for vanlig trafikk, ifølge øyenvitner. Noe senere ankom en politikolonne flyplassen i Beograd, melder den statlige TV-kanalen RTS og nyhetsbyrået AFP.
Vel på plass i Haag får han igjen møte en gammel krigsbror. Radovan Karadzic sitter der allerede, og mye tyder på at sakene mot de to skal slås sammen.

 SLIK SKAL HAN BO:  Slik ser en standardcelle i Scheveningen-fengselet ut. I en slik celle skal Ratko Mladic sitte mens han venter på dommen. Foto:  AFP PHOTO / ICTY
SLIK SKAL HAN BO: Slik ser en standardcelle i Scheveningen-fengselet ut. I en slik celle skal Ratko Mladic sitte mens han venter på dommen. Foto: AFP PHOTO / ICTY Vis mer

De anklages begge for å ha tusenvis av uskyldige liv på samvittigheten.

Mladic og Karadzic skal ha stått bak massakren i Srbrenica. Karadzic ble pågrepet i 2008 og da rykket Ratko Mladic opp som den mest ettersøkte mannen på vårt kontinent.

EU-gave? Han har vært på rømmen i en årrekke, i lange perioder mer eller mindre skjult av serbiske myndigheter. Fortsatt er det mange som ser på ham som en krigshelt. Serbiske myndigheter har også fått mye kritikk for å ha gjort for lite i jakten på ham.

Enkelte hevder også at arrestasjonen forrige uke var regissert som en gave til EUs utenriksminister Catherine Ashton, som samme dag besøkte Beograd.

Når Mladic snart er på plass i Haag er nemlig det største hinderet for serbisk EU-medlemskap fjernet.

 PÅ VEI HIT:  Gjennom denne porten skal Ratko Mladic fraktes. Inne i Scheveningen-fengselet får han en celle mens han venter på krigsforbrytersaken. Foto: Reuters/Evert-Jan Daniels
PÅ VEI HIT: Gjennom denne porten skal Ratko Mladic fraktes. Inne i Scheveningen-fengselet får han en celle mens han venter på krigsforbrytersaken. Foto: Reuters/Evert-Jan Daniels Vis mer

Igjen står en siste krigsforbryter. Myndighetene har lovet at jakten på Goran Hadzic nå skal intensiveres.

 TATT:  Ratko Mladic ble pågrepet forrige uke. Den hensynsløse generalen er nå på vei til Haag. Foto: (AP Photo/Politika Newspaper)
TATT: Ratko Mladic ble pågrepet forrige uke. Den hensynsløse generalen er nå på vei til Haag. Foto: (AP Photo/Politika Newspaper) Vis mer