HISTORISK: Romferja «Atlantis» gled inn til landing før soloppgang på Kennedy Space Center i Florida, for siste gang i romferjeprogrammets 30-årige historie. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP/SCANPIX
HISTORISK: Romferja «Atlantis» gled inn til landing før soloppgang på Kennedy Space Center i Florida, for siste gang i romferjeprogrammets 30-årige historie. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP/SCANPIXVis mer

Her lander romferjene for aller siste gang

«Atlantis» avsluttet 30 års romfartshistorie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter to karakteristiske overlydssmell og en problemfri landing like før soloppgang på Kennedy Space Center i Florida, har «Atlantis» og fire astronauter om bord satt siste spiker for USAs 30 år lange romferjeprogram.

- Mission complete, Houston. Romferjene har sikret sin plass i historien etter mer enn 30 år i verdens tjeneste. Den har stanset for siste gang, sa astronaut Christopher Ferguson etter at hjulene stoppet like etter klokka 11.56.

- Inspirert millioner - Copy at hjulene har stanset, og vi vil benytte oss av denne muligheten til å gratulere deg, «Atlantis», i tillegg til de mange tusen ildsjelene rundt omkring i denne store romfartsnasjonen. Dette utrolig romfartøyet har inspirert millioner av mennesker i tre tiår, var svaret fra CAPCOM Butch Wilmore i Houston.

- Takk, Butch, fine ord. Du vet, romferja har endret måten vi ser ser på verden. Den har endret måten vi ser universet, svarte Ferguson, og listet opp navnene på alle de fem romferjene som har vært i tjeneste.

- Takk «Columbia», «Challenger», «Discovery», «Endeavour» og vårt skip, «Atlantis». Takk for at du har beskyttet oss, og gitt programmet en verdig avslutning.

«Atlantis»' siste ferd var et rutinepreget, 13 dager langt forsyningsoppdrag med rundt fem tonn mat og utstyr til Den internasjonale romstasjonen ISS. Fartøyet tok med søppel og ødelagt utstyr tilbake til jorda.

4848 turer rundt jorda Etter første oppskyting 3. oktober 1985, har «Atlantis» utført 33 oppdrag, gått 4848 ganger rundt jorda og samlet over 202 millioner km på tripptelleren

USA har ikke noe arvtakerprogram klart for å ta over der romferjene slipper. Håpet er at private foretak skal ta seg av rutinemessige taxiturer til ISS innen tre til fem år, mens NASA sikter seg inn på å sette mennesker på en asteroide rundt 2025. Etter 2030 er planen å dra til Mars.

Inntil videre må amerikanerne betale flere titalls millioner dollar på å få haik med russernes Sojuz-fartøy om de vil opp til ISS.