Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her landet steinene

Roald Jordalen forteller at han advarte en gruppe turister om rasfare i området i Gudvangen. Timer seinere gikk det et stort steinras.

STEINRAS: Store steiner landet rett ved teltene. Foto: Roald Jordalen
STEINRAS: Store steiner landet rett ved teltene. Foto: Roald Jordalen Vis mer

Lørdag morgen opplyste Vest politidistrikt om at det hadde gått et steinras i Gudvangen i Aurland kommune i Vestland. Stein på flere hundre kilo landet rett ved to telt, som en gruppe norske turister hadde satt opp.

Roald Jordalen forteller til Dagbladet at han advarte turistene lørdag kveld.

- Da jeg kjørte forbi teltene i går kveld, stoppet jeg og sa fra til en av turistene at det var rasfare i området. Selv ville jeg aldri ha teltet der.

- Jeg påpekte at det lå noen kjempesteiner i området som raste ned i fjor. Mannen sa at de skulle være forsiktige, men det hjelper jo ikke mot steinras. Så hørte jeg ikke noe mer, sier Jordalen til Dagbladet.

NYTT RAS: Etter raset fra Mannen, kom det enda et nytt ras. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Kjempesteiner

Omkring klokka 03 natt til lørdag gikk det et steinras i området. Politiet opplyser at en del av steinene var store, og anslår at noen av dem var flere hundre kilo tunge.

På morgenkvisten oppdaget Jordalen steinraset. Han tror at turistene lå i teltene og sov da raset gikk.

- Jeg så at det ene teltet ikke sto så fint som dagen før. De hadde nok kommet seg ut av teltene i all hast, sier Jordalen og fortsetter:

- På morgenkvisten fikk jeg snakket med en av turistene. Han fortalte at det gikk bra med dem, og en av de andre uttrykte bekymring for om det fortsatt var rasfare i området.

NÆRE PÅ: Flere steiner var nær å treffe teltene. Foto: Roald Jordalen
NÆRE PÅ: Flere steiner var nær å treffe teltene. Foto: Roald Jordalen Vis mer

Klar oppfordring

Jordalen sier at han fortalte turistene at man aldri kan vite når et steinras vil gå, og ba dem om å flytte teltene umiddelbart.

- Det var nært å gå alvorlig galt. Altfor nært. En kombinasjon av mye nedbør, høye temperaturer og snøsmelting er en oppskrift på ras.

Jordalen har en oppfordring til alle teltfolk. Særlig de på Vestlandet.

- Benytt dere av tilrettelagte camping- og rasteplasser. Også må man selvsagt lytte til lokalbefolkningens råd om hvordan man bør ferdes i områdene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!