Her laster den terrormistenkte en varebil full av våpen - så slår myndighetene til

Mistenkt for å planlegge en rekke terrorangrep før og under fotball- EM 2016

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Sikkerhetstjenesten i Ukraina skal siden desember ha overvåket en fransk statsborger, mistenkt for å planlegge 15 angrep mot fotball-EM i Frankrike. Det opplyser ukrainske myndigheter.

Nå er franskmannen pågrepet i Ukraina.

I videoen øverst i saken kan du se mannen fylle opp en varebil med våpen og sprengstoff.
Da han setter seg inn på førersiden av bilen, slår politiet til og pågriper mannen.

- Franskmannen snakket negativt om sin regjering, om masseinnvandring, spredning av islam og globalisering, og han snakket også om at han hadde planer om å gjennomføre flere terrorangrep, sier Vasilij Gritsak i den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU.

Tidligere har den franske presidenten advart om trussler mot fotball-EM.

Moskeer og synagoger - Han hadde planer om å sprenge en moské, en synagoge, skattekontorer, politipatruljer og en rekke andre mål rundt om i Frankrike, fortsetter Gritsak.

Franskmannen skal også ha hatt planer om å angripe minst 15 mål tilknyttet fotball-EM, som starter førstkommende fredag.

Våpen og sprengstoff Den 25 år gamle mannen skal ha hatt kontakt med væpnede grupper i Øst-Ukraina og ha kjøpt våpen og sprengstoff. Ifølge Gritsak var franskmannen i besittelse av 125 kilo TNT, fem kalasjnikover, 5000 kuler, 100 utløsermekanismer og 20 masker da han ble pågrepet i slutten av mai, skriver franske nettaviser.

Han ble pågrepet etter å ha blitt stanset i en rutinekontroll på grensen mellom Ukraina og Polen.

Høyreekstrem I tillegg til de mange våpnene hadde mannen også høyreekstremistisk propagandamateriell på seg, og han var iført en svart t-skjorte med et høyreekstremistisk symbol på da han ble pågrepet, opplyser ukrainske sikkerhetskilder.

Ifølge avisen Libération er 25-åringen ukjent for fransk politi, og franske myndigheter har ennå ikke bekreftet opplysningene fra Ukraina.

Frankrike er i høyeste beredskap få dager før fotballmesterskapet starter. Søndag gikk president François Hollande ut og medga at det foreligger terrortrusler mot landet i forbindelse med fotball-EM.

Fotball-EM er også utpekt som IS-mål. Portugals landslagssjef tror hans lags kamper er spesielt utsatt på grunn av Cristiano Ronaldo.

Også USA har advart om høy terrorfare og bedt alle amerikanske statsborgere om å være aktsomme.

(DAGBLADET/NTB)