PÅ EN PARKERINGSPLASS I KØBENHAVN: Her laster nordmannen (58) og den svenske 44-åringen ifølge politiet narkotika for flere millioner fra en bobil til en varebil på en parkeringsplass utenfor København. De kom fra Amsterdam i bobil. Foto: Svensk politi
PÅ EN PARKERINGSPLASS I KØBENHAVN: Her laster nordmannen (58) og den svenske 44-åringen ifølge politiet narkotika for flere millioner fra en bobil til en varebil på en parkeringsplass utenfor København. De kom fra Amsterdam i bobil. Foto: Svensk politiVis mer

Her laster nordmannen (58) narkotika for flere millioner på en parkeringsplass utenfor København

Tidligere spritsmuglerstørrelse tatt for narkosmugling i Gøteborg sammen med kjent svensk fly-raner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 58 år gammel nordmann er pågrepet sammen med to svensker, siktet for å ha forsøkt å smugle store mengder narkotika til Norge. Mannen ble regnet som en størrelse i spritsmuglermiljøet på Østlandet på 90-tallet og tidligere straffedømt.

58-åringen som er bosatt på Vinterbro utenfor Oslo, ble pågrepet sammen med de to svenskene i Gøteborg i 31. august i fjor. I en varebil fant politiet 5 kilo kokain, 1975 gram ecstasy, 44,8 kilo marihuana, 60,6 kilo hasj og en Sig Sauer-pistol. Narkotikaen skal ha en gateverdi på mellom 14 og 15 millioner kroner.

Møttes i Norge Smuglerferden startet ifølge svensk politiet ved at 58-åringen møtte en svensk 44-åring i Norge 23. august i fjor, skriver den svenske avisa GT. Svensken er tidligere dømt for medvirkning til det spektakulære ranet av et SAS-fly på flyplassen Landvetter utenfor Gøteborg i 2006.

2. september hadde 58-åringen ifølge GT leid en bobil i Norge og plukket opp 44-åringen i Gøteborg. De to kjørte over Øresundsbroen og til Amsterdam via Tyskland.

31. august hadde nordmannen og den ransdømte svensken kommet seg til København. Der møtte de en 49 år gammel svensk mann, som hadde kjørt fra Gøteborg i en varebil, på en parkeringsplass utenfor Bauhaus. Der ble de fotografert av politiet idet det angivelig ble lastet narkotika fra den norske bobilen til den svenske varebilen. Et kvarter senere kjørte nordmannen og 49-åringen til Helsingør og tok ferja over til Sverige.

Pågrepet Politiet fulgte de to bilene til Gøteborg, hvor de ble pågrepet i bydelen Annedal.

58-åringen og den svenske 44-åringen er begge overført til varetekt i Norge.

- De to er overført til varetekt hit og siktet for forsøk på innføring av narkotika til Norge, sier politiadvokat Knut Inge Stavang i Follo politidistrikt til Dagbladet.

- Vi mener saken har en knytning til Norge og etterforsker blant annet hvem narkotikaen skulle leveres til, sier Stavang.

Han vil ikke si mer om hvilken rolle norsk politi har hatt i spaningen. Svensk politi er på sin side meget fornøyd med etterforskningen.

- Det har vært et bra nordisk politisamarbeid, og hollandsk politi har også vært involvert, sier Pether Lundin, kriminalinspektør i Gøteborg-politiet, til GT.

Nekter straffskyld De tre siktede har ikke villet si om narkotikaen var ment for det svenske eller norske markedet.

58-åringen ble varetektsfengslet i Follo tingrett på nytt rett før nyttår.

STORT BESLAG: Politiet fant narkotika i disse ni baggene.
Foto: Svensk politi
STORT BESLAG: Politiet fant narkotika i disse ni baggene. Foto: Svensk politi Vis mer

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier mannens forsvarer Steinar Wiik Sørvik til Dagbladet.

Han opplyser at politiet har vært svært knappe med opplysningene overfor forsvarerne.

- Vi vet at det har vært spaning, men har ikke fått noe mer informasjon, sier Sørvik.

- Et oppdrag Den svenske 44-åringen har forklart at han visste de hentet narkotika.

- Jeg utførte et oppdrag. Jeg visste at det skulle være opp mot 120 kilo hasj og marihuana i baggene, men jeg sjekket det ikke, skal den ransdømte svensken ha sagt i avhør med norsk politi ifølge GT.

44-åringen representeres av Karen Forbrigd, advokat ved advokatfirmaet Elden. Dagbladet lyktes i går kveld ikke i å komme i kontakt med Forbrigd.

FORSVARER: Steinar Wiik Sørvik. 
Foto: Erik Johansen / SCANPIX
FORSVARER: Steinar Wiik Sørvik. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer