Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her legger de ny Martine-plan

Tolv år etter at Martine Vik Magnussen ble drept er det sådd nytt håp i den uløste drapssaken.

DET FØRSTE MØTET: Odd Petter Magnussen (innerst) har møtt både danske Lars Boje Madsen (til høyre) og Stig Jarle Hansen før, men det er første gangen tre møtes for å diskutere fremdrift i datterens uløste drapssak .Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DET FØRSTE MØTET: Odd Petter Magnussen (innerst) har møtt både danske Lars Boje Madsen (til høyre) og Stig Jarle Hansen før, men det er første gangen tre møtes for å diskutere fremdrift i datterens uløste drapssak . Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

– Målet er at denne saken ikke skal drukne i en politisk konflikt, sier danske Lars Boje Madsen til Dagbladet.

Han er rådgiver i FN og tidligere sikkerhetsrådgiver i kystvakten i Jemen. Nå har han flydd fra København til Oslo for å møte Martine Vik Magnussens far Odd Petter Magnussen og Norges fremste Jemen-ekspert Stig Jarle Hansen på Nesøya.

Ny framdrift

Martine Vik Magnussen var 23 år gammel da hun ble funnet drept av britisk politi, forsøkt skjult under søppel i kjelleren av bygget der medstudenten Farouk Abdulhak bodde i London.

Han hadde allerede flyktet til hjemlandet Jemen. Siden har han gjemt seg der. Jemen har ingen utleveringsavtale med Storbritannia.

MØTE: Odd Petter Magnussen, Stig Jarle Hansen og Lars Boje Madsen er samlet til møte hjemme hos Magnussen for å diskutere fremdrift i saken der Martine Vik Magnussen ble drept i London .Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MØTE: Odd Petter Magnussen, Stig Jarle Hansen og Lars Boje Madsen er samlet til møte hjemme hos Magnussen for å diskutere fremdrift i saken der Martine Vik Magnussen ble drept i London . Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Nå sitter innsidehjelperen Boje Madsen, Jemen-ekspert Hansen og pappa Magnussen rundt et spisestuebord hjemme hos sistnevnte. Dagbladet ønskes velkommen inn.

– Innholdet i planen kan vi ikke gå inn på, sier Odd Petter Magnussen, men de tre er tydelige:

MISTENKT: Farouk Abdulhak studerte sammen med Martine Vik Magnussen i London. I dag har han to barn og kone i Jemen. Foto: Privat / Scotland Yard
MISTENKT: Farouk Abdulhak studerte sammen med Martine Vik Magnussen i London. I dag har han to barn og kone i Jemen. Foto: Privat / Scotland Yard Vis mer

Den uløste drapssaken kan løses.

Boje Madsen er en av få som har møtt Farouk Abdulhak etter at han ble drapsmistenkt, og fungerer som en slags mellommann mellom Martines far, Stiftelsen og Abdulhak-familien. I dag jobber han i FN i forbindelse med gjenoppbygningen av kystvakten i Jemen.

– Nå jobber vi for å finne en måte å få ham til å gå med på å melde seg, forteller Odd Petter Magnussen.

Kan ikke bare hente ham

– Jeg kommer med innspill på bakgrunn av de relasjonene jeg har i Jemen, forteller Madsen og fortsetter:

– Det er mye juss i denne saken. Vi kan ikke «bare ta Farouk og sette ham på et fly», fordi de rettslige kravene da ikke ville vært oppfylt. Vi kan risikere å miste muligheten til å stille ham for retten, sier han om den nå 32 år gamle familiefaren.

Danskens forhold til jemenittiske aktører, til houthiene og stammene, skal nå brukes for det er verdt: De tre tror at houthibevegelsen, som beskytter Farouk i Jemen fordi de fôres med penger av Farouks milliardær-far Shaher Abdulhak, sitter på løsningen.

Når faren til Farouk dør tror Martine Stiftelsens leder Patrick Lundevall-Unger at houthiene ikke vil få like mye ut av å beskytte Farouk. Da blir han fritt vilt, sa Unger nylig til Dagbladet Magasinet.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

– Vi må også ta i betraktning de kulturforskjellene som finnes; vi bor i et vestlig samfunn med forpliktelser og staten som overordnet. Den sterkeste makten i Jemen er stammeforholdene, sier Boje Madsen.

Han omtales som en av dem som kjenner stammene best.

– Han er blant de fem, ti beste på stammedynamikken i Jemen i verden, sier Stig Jarle Hansen, som selv er ansatt ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, og fortsetter:

– Og det gir oss en del ekstra fordeler. Jeg kjente ham litt fra før av, men det var fint at Odd tok kontakt da jeg fortalte hva som skjedde i 2013, de trenger en som kan drive saken videre.

Ble tilbudt drapsmistenkte

Han viser til den gang han hevder å nærmest har blitt tilbudt Farouk på sølvfat: Hansen var i Jemen i forbindelse med et forskningsprosjekt om det såkalte muslimske brorskapet i Jemen, Islah, som den gangen kontrollerte det Jemenittiske justisdepartementet.

DREPT: Martine Vik Magnussen ble drept i 2008. Foto: Privat
DREPT: Martine Vik Magnussen ble drept i 2008. Foto: Privat Vis mer

Hansen hadde i utgangspunktet ikke tenkt til å diskutere Martine-saken, men drapssaken ble tatt opp av pressesjefen til Islah, som mente at de kunne løse saken.

Hansen sier at de ba ham om å ta kontakt med UD.

– De sa «kan du kontakte UD, så finner vi en løsning?» De mer eller mindre tilbød meg Farouk, sier han.

Hansen hevder at han kontaktet UD, han tror det var over telefon, og at de var interessert.

– Men jeg hørte ikke noe mer. Seinere fikk jeg en e-post fra Jemen der de spurte hvorfor jeg ikke hadde fulgt opp saken.

– Hva skjedde?

– Det forsvant nok i systemet i UD. Vi får ikke greie på hva som skjedde, for det ble ikke fulgt opp. Nå sitter vi med skjegget i postkassa, og i dag har borgerkrigssituasjonen gjort det enda vanskeligere å gjøre noe, sier Hansen.

AVSKJED: Lars Boje Madsen ankom torsdag og dro hjem torsdag - fraktet til Flytoget med båten til Magnussen på Nesøya. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
AVSKJED: Lars Boje Madsen ankom torsdag og dro hjem torsdag - fraktet til Flytoget med båten til Magnussen på Nesøya. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

– Har forståelse

UD sier at de har stor forståelse for den frustrasjon familien til Martine Vik Magnussen føler over at saken fortsatt er uløst ved at den mistenkte unndrar seg straffeforfølgning.

– Dette til tross for solid innsats fra britiske myndigheter, som er ansvarlig for etterforskning og straffeforfølgning i denne saken. Mange har engasjert seg i saken, og UD har mottatt en rekke henvendelser av formell og uformell karakter. Det at britiske myndigheter ikke har fått til utlevering av den mistenkte fra Jemen i løpet av disse åra, viser hvor krevende det er å få til en utlevering, skrev kommunikasjonssjef Wera Helstrøm i en e-post til Dagbladet tidligere i juni.

Stig Jarle Hansen forteller til Dagbladet at noe av problemet er at de har med ikke-statlige aktører å gjøre:

– Men her er houthiene essensielle. Fordelene er blant annet at vi ser at Abdulhak og familien har dårligere råd, de er ikke så viktige i Sanaa (Jemens hovedstad, red.anm.) som de engang var. Du har også en houthiallianse som ser etter status, de vil ha en anerkjennelse og ønsker å bli sett på som en protostat.

– Men det er liten interesse for Jemen i Norge, også i UD, så det betyr at vi må forholde oss til andre parter – og det er kjedelig. Mange har forsøkt det før oss, men vi skal forsøke med ny giv.

Hemmelighetsfull

Utenriksdepartementet sier at de gjennom åra har mottatt en rekke henvendelser om Martine-saken. Kommunikasjonsrådgiver Wera Helstrøm understreker at det er Storbritannia som er ansvarlige for etterforskningen av saken.

– Hva blir din rolle nå? spør Dagbladet Jemen-ekspert og professor Hansen.

– Det kan jeg ikke komme nærmere inn på, svarer han.

– Borgerkrigen har gjort det verre, de gylne mulighetene ligger seks, sju år tilbake i tid. Men jeg er positiv, jeg tror dette kan ordne seg, sier han.

– Familien Abdulhak vet at dette kommer ikke til å forsvinne, dette kommer til å ligge – og det må være en psykisk belastning for mistenkte. Velger man å leve resten av li vet med det presset, eller ta et oppgjør og blir ferdig med det? spør han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!