Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her legger de ut på romvandring

Astronautene må reparere skadd kjølesystem på romstasjonen ISS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble for få dager siden kjent at det var en feil i et livsviktig system på den internasjonale romstasjonen (ISS). Det er en pumpemodul i ett av to kjølesystemer som er ødelagt. Pumpen ble umiddelbart avslått etter at det ble oppdaget unormale temperaturer.

Lørdag la de to amerikanske astronautene Rick Mastracchio og Mike Hopkins ut på en av flere romvandringer for å reparere denne pumpa.

Besetningen på seks er ikke i noen livsfare på grunn av feilen som har oppstått, men dersom det oppstår et problem med det alternative kjølesystemet, må de i verste fall evakuere og returnere til jorda.

Seks timer Mastracchio og Hopkins la ut på romferden — i 418 kilometers avstand til jorda — klokka 13 norsk tid lørdag,

De var utenfor romstasjonen i fem timer og 28 minutter, melder NASA. Første arbeidsoppgave var å koble en pumpe på en størrelse med et kjøleskap fra romstasjonens kjøleanlegg.

Mandag skal pumpen fjernes og bli erstattet med en reservepumpe de har liggende på ISS.

Avbrøt romferd Oppdraget er naturlig nok ikke helt risikofritt.

PÅ VEI UT:  Bildet viser astronautene Rick Mastracchio og kollegaen Mike Hopkins på vei ut på sin første romferd for å reparere kjøleanlegget.  Foto: AFP PHOTO / NASA
PÅ VEI UT: Bildet viser astronautene Rick Mastracchio og kollegaen Mike Hopkins på vei ut på sin første romferd for å reparere kjøleanlegget. Foto: AFP PHOTO / NASA Vis mer

I sommer ble NASA nødt til å avbryte en romferd på den internasjonale romstasjonen da Italias første romfarer, Luca Parmitano, verken kunne se eller høre. Grunnen var vannlekkasje i italienerens hjelm. 

Det tilhører sjeldenhetene at Nasa velger å avbryte en romferd, men italieneren kunne ha blitt kvalt av vannet som fløt i hjelmen hans.

KJØLESYSTEMET:  Her jobber Mastracchio med å koble av den ødelagte pumpen. (Det er hendene hans vi ser nederst til høyre i bildet.)  Foto: AFP PHOTO / NASA
KJØLESYSTEMET: Her jobber Mastracchio med å koble av den ødelagte pumpen. (Det er hendene hans vi ser nederst til høyre i bildet.) Foto: AFP PHOTO / NASA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media