Her legger norske «Ice Crystal» til kai i Vest-Sahara

Nok en norsk båt med last fra okkuperte Vest-Sahara. Nå lover Ap en tøffere linje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For en drøy uke siden skrev Dagbladet.no om det delvis norskeide rederiet Gearbulk som eksporterte fosfat fra det marokkansk- okkuperte Vest-Sahara.

Det er stikk i strid med norske myndigheters anbefalinger og ønskene fra Vest-Saharas eksilregjering, som anklager Marokko for plyndring og mener fosfateksporten bidrar til å finansiere okkupasjonen.

Nå kan Norwatch avsløre at nok en norsk fraktebåt har lagt til kai i det okkuperte Vest-Sahara.

- Finnes ikke forbud

Mandag 2.juli ble paller med frossenfisk lastet om bord i båten «Ice Crystal» som for tiden leies av det nordnorske selskapet Eimskip-CTG. Fartøyet er nå på vei til Tyrkia med fiskelasten.

Daglig leder, Hans Martin Iversen, sier til Dagbladet.no at han var delvis kjent med konflikten i Vest-Sahara, men at han ikke kan se at selskapet har brutt noe forbud. Han betegner saken som «storm i et vannglass».

- Det finnes ikke noe forbud såvidt jeg kan se. Men jeg liker heller ikke situasjonen og synes dette er storm i et vannglass. Det dreier seg om at brukte et anløp i Marokko, sier Iversen.

Da det for to år siden ble avdekket at det norske selskapet Yara hadde importert fosfat fra Vest-Sahara, ble importen stanset på dagen.

NY NORSK BÅT: «Ice Crystal» til kais i den vestsahariske havnebyen Dakhla 2.juli. Tirsdag ankommer fraktebåten med fullastet med fisk Tyrkia. Foto: Norwatch
NY NORSK BÅT: «Ice Crystal» til kais i den vestsahariske havnebyen Dakhla 2.juli. Tirsdag ankommer fraktebåten med fullastet med fisk Tyrkia. Foto: Norwatch Vis mer

I 2005 ekskluderte Finansdepartementet det amerikanske energiselskapet Kerr-McGee fra oljefondet for å ha lett etter olje i Vest-Sahara.

I begrunnelsen fra departementet stod det at oljeleting i Vest-Sahara var «et særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer blant annet fordi dette kan bidra til å legitimere Marokkos suverenitetskrav og dermed undergrave FNs fredsprosess».

Marokko har okkupert Vest-Sahara siden de spanske koloniherrene trakk seg ut på 70-tallet. Landet ble derfor aldri erklært uavhengig, og regnes av FN som Afrikas siste koloni.

Kunne ikke finne informasjon

Daglig leder av Eimskip-CTG sier at det fra selskapets side ikke var planlagt å legge til kai i den okkuperte vestsahariske havnebyen Dakhla.

- Vi har havnet i denne situasjonen via, via. Vi hadde ikke planlagt dette. Vi var ikke klar over alt og detaljene i saken. Men vi var klar over at det foregår en diskusjon og en gjennomgang i FN-systemet, sier Iversen til Dagbladet.no.

- Er det aktuelt for dere å fortsette næringsvirksomhet i Vest-Sahara?

- Vi har ikke planlagt å bruke flere anløp der, men vi gir heller ingen garantier. Vi går der det er aktivitet til enhver tid. Dette er en internasjonal verden, sier Iversen.

Etter å ha blitt kontaktet av Norwatch gikk han inn på Utenrikdsdepartementets hjemmesider for å finne ut hvilke anbefalinger eller frarådinger de har for området.

Iversen kunne ikke finne noe.

- Jeg var ikke i stand til å finne noe informasjon fra UD. Det kan godt hende det ligger der gjemt et sted. Men jeg har ikke tid til å bruke hele dagen til å lete gjennom UDs hjemmeside. Hvis de mener vi ikke skal drive virksomhet der må de komme med helt klare anbefalinger, sier Iversen.

Tøffere signaler

- Nettopp, sier Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen.

Hun var blant de som dagen etter at Dagbladet.no skrev om det forrige norske fraktefartøyet som eksporterte fra det okkuperte Vest-Sahara, skrev under på et opprop til Jebsen-rederiet Gearbulk, med krav om at de stanser eksporten av fosfat.

Nå vil Hansen jobbe for at hennes parti i regjering utarbeider en tøffere linje og tydeligere signaler overfor norske selskaper.

- Jeg er bekymret for utviklingen, og jeg mener vi må ha en debatt om at Norge bør gi tydeligere signaler. I dag «fraråder» vi, men kanskje må vi være enda tøffere, sier Hansen til Dagbladet.no.

Hun sier disse spørsmålene ble tatt opp på Arbeiderpartiets landsmøte, og at de vil bli diskutert videre internt.

- Det er åpenbart at vi må rydde opp, sier Hansen.

SKREV UNDER PÅ OPPROP: Dagen etter at Dagbladet.no skrev om den forrige norske båten, var Aps Eva Kristin Hansen med på et oppprop med krav om stans i eksport fra Vest-Sahara. Nå vil hun ha en tøffere linje fra norske myndigheters side.