Her leker barnefamilien med døden

I sterk vind, blant store bølger på speilglatte svaberg sto den lille familien med barn og betraktet uværet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
SPEILGLATT: Først står familien oppe på svaberget, som er svært glatt etter uværet. Foto: Ron Holan
Foto: Ron Holan
Foto: Ron Holan
I SJØEN: Så går de helt ned til sjøen. Foto: Ron Holan
MED BARN: Der står de mens vannet skyller over føttene deres og bølgene bygger seg opp. Foto: Ron Holan
Foto: Ron Holan

(Dagbladet): Familien ble observert langs Atlanterhavsveien, omkring 700 meter sør for Storseisundbrua i Møre og Romsdal, ved 17.30-tida i går.

- Havet stiger raskt. Da jeg tok bildet slo det to-tre meter høye bølger inn. Steinene var veldig sleipe, og vinden tar seg stadig opp, sier fotograf Ron Holan til Dagbladet.

Holan var på vei fra Oppdal da han observerte foreldreparet som med et lite barn på ryggen sto få meter fra bølgene, på speilglatte svaberg.

Etter å først ha observert bølgene fra svabergene like ved, beveger foreldrene med det lille barnet seg ned mot vannet. På ett av bildene Dagbladet viser i dag står foreldrene i vannet, med barnet på armen. Det er ikke noe som skjermer den lille familien fra naturen.

Kom kjempebølge «Orkanturister» er blitt et begrep, og et fenomen politiet advarer på det sterkeste mot.

- Familien reiste rett etter at bildet var tatt. Da kom en kjempebølge. Jeg tror de skjønte alvoret da bølga kom, sier fotograf Holan.

Politiet sier det i klartekst: Det kan være farlig å være utendørs.

- Jeg vil oppfordre folk til å ikke bevege seg ute, verken i bil eller til fots, om det ikke er et nødstilfelle, sa operasjonsleder Johan Overøye til Dagbladet.

Langs Atlanterhavsveien i går var det flere som betraktet været, men disse holdt seg inne i bilene sine.

Advarer
Overøye sier politiet blir nedringt med meldinger om kraftlinjer som er blåst ned, og trær, skorsteiner og takplater som fyker med vinden. Også fylkesmannen var klar i sin oppfordring:

- Vi oppfordrer folk til å ta det med ro i kveld. Fordi telefonnettet flere steder er nede, kan det bli problemer med varsling dersom det skulle skje en ulykke, sier fylkesmann i Sogn og Fjordane Anne Karin Hamre til NTB

Også tidligere under stormens herjinger er det blitt observert skuelystne som vil se ekstremværet som har ødelagt jula for mange vestlendinger.

Tok liv Kjempebølger langs norskekysten tok liv for bare uker siden.

27. november ble produsent Daniel Henriksbø, B-fotograf Mats Bjarg og fotograf Henning Høifødt tatt av kjempebølger da de var ute for å filme naturbilder til filmen «Skumringslandet» ved Stapnes utenfor Egersund.

Høifødt kom seg mirakuløst fra ulykken uten skader, men Henriksbø og Bjarg mistet livet. 7. mars i fjor mistet Nicoline Brattøy Løvik (9) og Mona Holsæter Fjelnset (9) livet etter at de lekte ved sjøkanten ved Karihola utenfor Kristiansund.

De to ble blåst på sjøen, der det var svært kraftige bølger. Den ene jenta ble funnet etter en knapp halvtime, den andre etter nesten 1,5 time i sjøen.