PÅ VEI TIL TYSKLAND:  Rayan (4), Delel (6) og deres søksen på fire og ett år er her i en ungarsk interneringsleir på grensa til Serbia. 146 000 flyktninger hadde tatt seg over grensa illegalt da Ungarn bygde et gjerde og begynte med tvangsregistrering av flyktninger. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PÅ VEI TIL TYSKLAND: Rayan (4), Delel (6) og deres søksen på fire og ett år er her i en ungarsk interneringsleir på grensa til Serbia. 146 000 flyktninger hadde tatt seg over grensa illegalt da Ungarn bygde et gjerde og begynte med tvangsregistrering av flyktninger. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Her leker Rayan (4) og Delel (6) i en interneringsleir i Ungarn. Nå er de gjenforent med pappa i Tyskland

- Vi er helt overveldet av kjærligheten her, sier familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er ikke menneskerettigheter. Jeg vil dra til et annet land, hvilket som helst annet land, bare ikke Ungarn. Jeg vil vekk herfra, sa syriske Ahmed til Dagbladet.

For en og en halv uke siden sto han utslitt på grensa mellom Serbia og Ungarn. Blant tomme plastflasker og matrester prøvde søsteren Asmaa å holde kontroll på de fire småbarna sine. Det var 38 grader i skyggen, og barna Delel (6), Rayan (4), Huda (4) og Maryem (1) hadde ventet fire timer i sola i en Ungarsk interneringsleir. Faren deres var allerede i Tyskland.

- Jeg vil ikke registreres i Ungarn, jeg hater Ungarn, jeg vil til Tyskland. Søstera mi har familie der, mannen hennes er der, sa Ahmed til Dagbladet.

Nå har meldingen kommet fra Tyskland: Vi er her!

- Vi kom til Tyskland på onsdag og vi er helt overveldet av all kjærligheten, skriver Ahmed i en sms fra München.

Hvor skal de søke?
Ahmed og familien er fra Damascus, men flyktet fra Syria gjennom Tyskland, Hellas, Makedonia og Serbia - før de til slutt ble stoppet av politiet og internert i Ungarn. Der ble de et bilde på hvordan Europas asylsystem har gått i grus.

I TYSKLAND:  Her er to av fire i søskenflokken på plass i Tyskland, hvor de har blitt gjenforent med sin far. Familien flyktet fra Damascus, som er hovedsetet til diktator Bashar al-Assad, og tok seg til Hellas med en smuglerbåt. Foto: Privat
I TYSKLAND: Her er to av fire i søskenflokken på plass i Tyskland, hvor de har blitt gjenforent med sin far. Familien flyktet fra Damascus, som er hovedsetet til diktator Bashar al-Assad, og tok seg til Hellas med en smuglerbåt. Foto: Privat Vis mer

Ungarn har satt opp et 17 kilometer langt gjerde for å stoppe flyktningene på grensa. På det eneste stedet de kommer gjennom, venter politiet. De som nekter å registrere seg i Ungarns interneringsleirer, blir tatt med til politistasjonen.

Og så snart flyktningene er registrert i Ungarn, kan de ikke søke asyl i et annet land i Schengen.

- I Makedonia var folk så vakre og hyggelige. De ønsket oss velkommen. Syrerne som kom hit før sa Ungarn var vakkert, at det var vann og toaletter. Det trodde jeg også, men etter dette ..., sa Ahmed til Dagbladet, og pekte ned på søpla som niesene lekte i.

De følte seg brutalt tatt imot av det ungarske politiet, men fikk ikke reise videre til Tyskland. Når Europas ministere i neste uke samles til et toppmøte i Brussel blir ett av spørsmålene: Skal flyktninger få søke asyl i det landet de vil? 

- Vi tok en taxi til Tyskland. Folket og regjeringa her har behandlet oss veldig bra. Asmaa er gjenforent med mannen sin her, sier Ahmed til Dagbladet nå. 

Å velge et liv
Mandag skal EUs innenriks- og justisministre møtes i Brussel. Da blir det klart om medlemslandene vil gå med på å refordele 160 000 av flyktninger som har blitt registrert i Hellas, Italia og Ungarn. Norge sender flyktninger som er registrert i Italia og Ungarn, tilbake til de landene.

De får ikke søke asyl i Norge. Tyskland har imidlertid tatt imot titusener av syrere som allerede er registrert i andre land.

Som Asmaa og de fire barna hennes.

Leger uten grenser har tatt til orde for at flyktninger skal få søke asyl i det landet de vil. Den norske regjeringa påpeker at Dublin-systemet jo ikke er lagt opp til at asylsøkerne selv kan bestemme hvilket Schengen-land de skal søke asyl i.

Den ungarske regjeringa sier det er nødvendig å tvangsregistrere for å få orden på den store flyktningstrømmen. Men som tusenvis av syrere som er registrert i Ungarn, har Asmaa og familien uansett dratt videre til Tyskland.

- Jeg vil jobbe som en elektroingeniør og få en lykkelig familie. Søsteren min, mannen hennes og barna vil leve et rolig liv. Jeg vil bli her for alltid, skriver Ahmed i en sms fra München.

PÅ REISE MED FIRE BARN:  Her blir familien fraktet fra den midlertidige interneringsleiren på grensa mellom Serbia og Ungarn, i Roszke, til en større leir. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PÅ REISE MED FIRE BARN: Her blir familien fraktet fra den midlertidige interneringsleiren på grensa mellom Serbia og Ungarn, i Roszke, til en større leir. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer