AKSJONERTE I DAG: Natur og ungdoms første nestleder Silje Lundberg var blant demonstrantene som ble innbrakt og i natt venter på bot fra politiet i Oslo. Foto: Carl Fredrik Salicat
AKSJONERTE I DAG: Natur og ungdoms første nestleder Silje Lundberg var blant demonstrantene som ble innbrakt og i natt venter på bot fra politiet i Oslo. Foto: Carl Fredrik SalicatVis mer

Her lempes aksjonister inn i politibilen

Natur og ungdom sperret inngangen til hemmelig oljekonferanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ( Dagbladet): 10 aktivister fra Natur og ungdom er arrestert etter aksjon i kveld. Til sammen 17 personer lenket seg fast i hverandre og i to bukker og hindret deltakerne på den årlige oljetoppkonferansen på Rica Holmenkollen i å komme inn. De protesterte mot at  Sanderstølen-konferansen, som den kalles, er lukket.

- Natur og Ungdom godtar ikke at oljelobbyen skal sitte bak lukkede dører og ta avgjørelser for vår framtid på denne måten, skrev leder Ola Elvevold i en pressemelding tidligere i dag.

Nå er han i politiets varetekt.


Klatret over aktivister
- Det kom mange som skulle delta så det ble en del kaos der på et tidspunkt. Politiet kom og rydda trafikken og fjerna ti av aksjonistene, forteller pressetalskvinne Kari Elisabeth Kaski.

Aksjonen ble ikke sett på med blide øyne.

- Flere klatret over aktivistene for å komme seg inn på konferansen. Etter hvert fikk de hjelp fra de ansatte ved hotellet til å bære bagasjen. I starten var stemningen anspent, men etter hvert forholdt de seg til oss. Men jeg vil ikke akkurat si at de tok det med godt humør, sier Kaski.

Konferansen arrangeres av stiftelsen Energy Policy Foundation, og på gjestelista står oljetopper fra inn- og utland. Fra Norge deltar blant andre Oljeindustriens landsforenings leder Gro Brækken og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

- Ikke uvanlig
Doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Tromsø, Berit Kristoffersen, forsker på energi- og miljøpolitikk i nordområdene, og er kritisk til at konferansen er lukket.

- Sanderstølen-konferansen er en av de viktigste arenaene der oljeindustrien kan påvirke politikere. Miljøbegevelsen aksjonerer fordi dette er industriens arena, der de selv inviterer nettopp de politikerne de vil påvirke, sier hun.

Det at industrien og politikere møtes bak lukkede dører er ikke nytt, fremhever Kristoffersen.

- Men Olje- og energidepartementet måtte rydde opp i dette for et par år siden. Da trakk de seg ut av styret i Konkraft og åpnet Topplederforum for pressen. Men Sanderstølen-konferansen er altså fortsatt lukket.

VIL HA ÅPNE PROSESSER: Miljøbevegelsen.Foto: Carl Fredrik Salicat
VIL HA ÅPNE PROSESSER: Miljøbevegelsen.Foto: Carl Fredrik Salicat Vis mer