Her leter de etter ichtyosaurer

Følg utgravingen på Svalbard direkte!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Akkurat nå holder et stort team fra Naturhistorisk museum, en underavdeling ved Universitetet i Oslo, på med å grave ut fossile ichtyosaurer - kanskje mer kjent som fiskeøgler. Skapningene så ut som en slags delfiner - men med gigantiske øyne, og de kunne bli opptil 15 meter lange.

Nytt av året er at hele utgravningen, som foregår på Svalbard under ledelse av paleontolog Jørn Hurum, vil bli vist live på nettet. Paleontologiinteresserte over hele verden kan dermed følge utgravningen nøye dag som natt; siden det er midnattssol på Svalbard, er det ytterst usannsynlig at livefeeden skulle gå ned pga. mørke.

Rekordstore øyne De store havbaserte krypdyra levde i trias-, jura- og krittperioden, fra ca. 250 millioner år siden til 90 millioner år siden. De store øynene er de største som noe virveldyr noensinne har vært i besittelse av, og de ble brukt til visuelt å navigere mot byttedyra - blant dem blekksprut og fisk.

Under trias-jura-kritt hadde ichtyosaurusen bare én rovdyrkonkurrent i havet - haien. Men mens haien har fortsatt å eksistere, og dinosaurene trolig var fuglenes forfedre, døde fiskeøglene ut uten å etterlate seg arvtakere som vi kan observere i dag.

Ichtyosaurene la for øvrig ikke egg på land, som forfedrene - de fødte isteden levende unger.

«Ny» art Forskerne har i åras løp funnet ut at det trolig fantes mange ulike fiskeøglearter, og arten som nå graves ut ved Janusfjellet på Svalbard, er sannsynligvis en «ny» art på ca. 5 meter.

- De ser nesten helt ut som delfiner, bortsett fra at de har ei vertikal finne istedenfor ei horisontal. Og de har små bakluffer, forklarer forsker Espen Knudsen til Forskning.no.

Knudsen mener de større utgavene av ichtyosaurus kunne svømme med en fart på 40 km/t.

Etter planen skal fire kameraer til enhver tid være operative. Utgravningsstedet ligger imidlertid værhardt til, så kvaliteten på sendingene kan variere noe, ifølge Forskning.no.

• Les mer om Svalbard-prosjektet på Forskning.no
http://www.dagbladet.no/2010/08/04/nyheter/dinosaur/utgraving/jorn_hurum/12836858/

RIKTIG VEL BEVART: Et komplett skjelett av en ichtyosaur. Man tror dyra, som kunne bli opptil 15 meter, levde i alle verdenshan i trias-, jura- og krittperioden. Foto: NATURAL HISTORY MUSEUM/WIKIMEDIA COMMONS
RIKTIG VEL BEVART: Et komplett skjelett av en ichtyosaur. Man tror dyra, som kunne bli opptil 15 meter, levde i alle verdenshan i trias-, jura- og krittperioden. Foto: NATURAL HISTORY MUSEUM/WIKIMEDIA COMMONS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer