Her leter de etter ichtyosaurer

Følg utgravingen på Svalbard direkte!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Akkurat nå holder et stort team fra Naturhistorisk museum, en underavdeling ved Universitetet i Oslo, på med å grave ut fossile ichtyosaurer - kanskje mer kjent som fiskeøgler. Skapningene så ut som en slags delfiner - men med gigantiske øyne, og de kunne bli opptil 15 meter lange.

Nytt av året er at hele utgravningen, som foregår på Svalbard under ledelse av paleontolog Jørn Hurum, vil bli vist live på nettet. Paleontologiinteresserte over hele verden kan dermed følge utgravningen nøye dag som natt; siden det er midnattssol på Svalbard, er det ytterst usannsynlig at livefeeden skulle gå ned pga. mørke.

Rekordstore øyne De store havbaserte krypdyra levde i trias-, jura- og krittperioden, fra ca. 250 millioner år siden til 90 millioner år siden. De store øynene er de største som noe virveldyr noensinne har vært i besittelse av, og de ble brukt til visuelt å navigere mot byttedyra - blant dem blekksprut og fisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer