Her leter politet etter slaver i Oslos bilhaller

Lørdag var Dagbladet med når politiet aksjonerte mot bilvaskbransjen i Oslo. Det endte med at to personer ble arrestert, mistenkt for å ha utnyttet sårbare mennesker og fått dem til å jobbe 12-timersdager for bare 33 kroner i timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi er tre som får 40 kroner på deling for hver bil vi vasker, sier en 34-åring fra Pakistan til Dagbladet. Han forteller at de som regel vasker tre biler i timen. Dermed får han en timelønn på cirka 40 kroner.

- Det er egentlig ikke så bra, men det er bedre enn ingenting. Det er veldig vanskelig for meg å finne en jobb i Norge, sier 34-åringen. Klærne er skitne og på beina har han to mørkeblå gummistøvler.

Flere og flere mennesker får slaveliknende lønn i Oslo, og må tjene langt under det som er vanlig i det norske samfunnet. Spesielt gjelder dette i bransjer som renhold. Særlig ille er det i bilhallene i Oslo, hvor det de siste året har vært flere saker hvor asylsøkere og personer uten lovlig opphold har blitt utnytta.

Slave-razzia Lørdag gjennomførte Oslo-politiet en ny aksjon for å avsløre tvangsarbeid og menneskehandel. Dagbladet var med da politiet gjennomførte en større razzia mot to bilvaskerier i Oslo sentrum. Flere av personene politiet fant hadde ikke lovlig opphold, og flere av dem som jobbet på bilvaskeriene hadde falsk ID.

I tillegg arresterte politiet to personer som er mistenkt for å ha utnyttet personer i bilhallene. De to ble tirsdag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll mistenkt for å ha utnyttet personer i en sårbar situasjon.

34-åringen vasker i en bilhall i Trondheimsveien i Oslo. Der koster det 120 kroner å få håndvasket bilen av tre personer. Da politiet slo til sto det to biler inne i bilhallen. Ingen av de ansatte snakker norsk, og to av de ansatte sto i gummistøvler og vasket da politiet slo til. Utenfor sto bileierne, frustrerte og sinna, fordi de ikke kunne hente bilene sine. Ikke alle hadde like stor forståelse for politiets arbeid.

Ønsker å straffe arbeidsgiverne - Jeg er sint nå. Vet du hvor lenge jeg må vente på å bilen min?, spør en dame i 20-åra. En annen bileier sto og trippet utenfor mens politiet spurte ut de ansatte via to tolker.

«Hvor lenge jobbet du? Hvor mye får du i timen? Skylder du sjefen penger?» er bare noen av spørsmålene som ble oversatt til urdu, arabisk og persisk.

PÅGREPET: Her blir en av eierne av et bilvaskeri på Grønland pågrepet av politiet. Politiet har siktet 25-åringen for å ha utnyttet sårbare mennesker til å ha jobbet 12-timersdager for 33 kroner i timen. Selv nekter han for forholdene, og mener han betalte ca. 130 kroner i timen. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
PÅGREPET: Her blir en av eierne av et bilvaskeri på Grønland pågrepet av politiet. Politiet har siktet 25-åringen for å ha utnyttet sårbare mennesker til å ha jobbet 12-timersdager for 33 kroner i timen. Selv nekter han for forholdene, og mener han betalte ca. 130 kroner i timen. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

I tillegg undersøkte de arbeidskontrakter, timelister, oppholds- og arbeidstillatelser. Flere av de ansatte var tydelig rastløse, men politiet forsøkte å berolige dem. Det er ikke de ansatte politiet er ute etter, understreket politiet.

- Det er arbeidsgivere som utnytter de ansatte vi er ute etter. Det er de som er årsaken til problemet og det er de vi ønsker å straffe, sier politiinspektør Bjørn Vandvik i utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagbladet. Men også for de som har falsk ID og mangler oppholdstillatelse kan denne politiaksjonen ende opp med håndjern rundt håndleddene.

Billig vask Nordmenn kjøper stadig billigere tjenester. Men når en håndvask utført av seks underbetalte hender bare koster 120 kroner — har man da et moralsk ansvar for å heller grave dypere i lommeboka?

- I forhold til den jobben de gjør er det ikke så bra betalt, sier en 43 år gammel bileier til Dagbladet. Han var én av dem som hadde bilen sin til vask da politiet slo til. Likevel hadde han ikke noe problem med å la bilen sin vaske av underbetalte hender.

SJEKKER ID:En politimann undersøker ID-en til en afrikansk mann, som politiet mistenker har falsk ID.  Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
SJEKKER ID:En politimann undersøker ID-en til en afrikansk mann, som politiet mistenker har falsk ID. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

- Jeg skal bare vaske bilen. Så hvis det er billig, så går jeg der, sier den 43 år gamle bileieren.

Det har ikke lyktes Dagbladet i å få en kommentar av eieren av bilhallen i Trondheimsveien. Ingen ble pågrepet under denne aksjonen.

Økende problem - Vi ser at dette er et økende problem, sier politiinspektør Bjørn Vandvik i utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagbladet. Han forteller at politiet nå ønsker å legge større press på bransjen og vise at de er opptatt av menneskehandel og utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft.

- Vi vet jo at vaskehaller er en typisk bransje hvor folk blir utnyttet. Det stilles små krav til språkkunnskaper og utdanning. Det er bransjer hvor det er typisk å bruke utlendinger som ikke har vanlig adgang til arbeidsmarkedet, sier Vandvik. Han forteller at de ser at flere og flere utlendinger blir misbrukt til å jobbe under slaveliknende forhold.

SNAKKER MED DE ANSATTE: Politiet snakker med de ansatte for å finne ut hva de tjener og forholdene de jobber under. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
SNAKKER MED DE ANSATTE: Politiet snakker med de ansatte for å finne ut hva de tjener og forholdene de jobber under. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

- Det er viktig å vise at vi følger med. Det skal være en reel oppdagelsesrisiko, sier Vanvdik.

Slo til mot parkeringshus Seinere på kvelden slo politiet til mot «Grønland bilpleie» i et parkeringshus i Breigata på Grønland. Allerede i mars gjennomførte politiet en aksjon mot bilvasken, og da ble det funnet flere personer uten lovlig arbeidsopphold. Nede i det mørke parkeringshuset vasker seks personer tre biler. Bilvaskeriet er åpent 24 timer i døgnet. Under lyset fra kalde lysstoffrør står de i gummistøvler med trykkspylere og vasker taxier som har kjørt Oslo-folk hjem den varme vårdagen. Også her er det billig. Veldig billig. En vanlig bilvask koster 150 kroner - for en «taxivask» koster det bare 130 kroner.

Politiet sikret alle rømningsveier og startet med å spørre ut de ansatte - hver for seg. De sjekket papirer, dokumenter, pass og bankkort.

- Det er ikke bra arbeid, men hva skal vi gjøre? Siden vi ikke snakker norsk er det nesten umulig å finne en annen jobb, sa en ansatt da Dagbladet snakket med ham. På stedet pågrepet politiet to personer, en 33 år gammel fembarnsfar og en 25 år gammel mann. Begge to driver bilpleiefirmaet. Tirsdag ble de varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud. Begge de to siktede nekter straffskyld.

BILVASK-LIV Politiet snakker med samtlige ansatte for å forsøke å finne ut om noen er utsatt for overgrep .Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
BILVASK-LIV Politiet snakker med samtlige ansatte for å forsøke å finne ut om noen er utsatt for overgrep .Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

«Dette er ikke deg», sier en politimann mens han ser på dokumentene til en afrikansk ansatt. Han forteller at han bor i en bil. For den afrikanske bilvaskeren ender også arbeidsdagen opp i håndjern. Han er klart nedtrykt, øynene er røde, og han gir uttrykk for å være nervøs.

Sårbar situasjon Etterpå blir det klart at de ansatte skal ha jobbet tolv timer om dagen for bare 400 kroner. Det vil si en timelønn på 33 kroner i timen.

- Vi mistenker at de to har misbrukt personers sårbare situasjon for å få dem til å jobbe under langt lavere lønninger enn det som er anstendig, sier politiadvokat Morten Bentzrød til Dagbladet.

- Min klient stiller seg uforstående til politiets siktelse. Han baserer seg på hva de ansatte har rapportert inn på sine timelister, og er ikke kjent med at de ansatte angivelig har jobbet tolv timer om dagen, sier 25-åringens forsvarer Fredrik L. Ellingsen i advokatfirmaet Staff til Dagbladet. Han sier også at hans klient nekter for at de ansatte bare har fått utbetalt 400 kroner for tolv timer.

- 130 kroner i timen - Ifølge min klient har de ansatte jobbet 5- 6 timers arbeidsdager og fått ca. 130 kroner i timen. Han er heller ikke kjent med at noen har blitt tvunget til å jobb i hans bedrift. Alle har jobbet der av egen fri vilje, sier Ellingsen. Han sier også at hans klient ikke har vært klar over at flere av de ansatte hadde falsk ID-papirer og dermed ikke oppholds- og arbeidstillatelse.

BILLIG: BILLIG VASK: Nordmenn kjøper stadig billigere tjenester. Men når en håndvask utført av seks underbetalte hender bare koster 120 kroner - har man da et moralsk ansvar for å heller grave dypere i lommeboka? Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
BILLIG: BILLIG VASK: Nordmenn kjøper stadig billigere tjenester. Men når en håndvask utført av seks underbetalte hender bare koster 120 kroner - har man da et moralsk ansvar for å heller grave dypere i lommeboka? Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

- Falske ID-papirer er et velkjent og omfattende problem, og det er tilnærmet umulig for en vanlig arbeidsgiver å overprøve disse dokumentene, sier Ellingsen.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med 33-åringens forsvarer.

Søndag skrev Dagbladet om «Lambertseter bilpleie», hvor eieren ble dømt for å ha utnyttet flere afghanske asylsøkere. Da politiet og Arbeidstilsynet aksjonerte mot garasjeanlegget fikk de sjokk.

VIL STRAFFE ARBEIDSGIVEREN: - Det er arbeidsgivere som utnytter de ansatte vi er ute etter. Det er de som er årsaken til problemet og det er de vi ønsker å straffe, sier politiinspektør Bjørn Vandvik i utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagbladet. Foto. MORTEN HOLM/NTB SCANPIX
VIL STRAFFE ARBEIDSGIVEREN: - Det er arbeidsgivere som utnytter de ansatte vi er ute etter. Det er de som er årsaken til problemet og det er de vi ønsker å straffe, sier politiinspektør Bjørn Vandvik i utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagbladet. Foto. MORTEN HOLM/NTB SCANPIX Vis mer

Blant søppel, plastposer og møkk bodde det flere afghanske asylsøkere som jobbet på bilverkstedet. De tjente under 40 kroner i timen.

UNDERSØKER DOKUMENTER: Politiet undersøker dokumentene til de ansatte. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
UNDERSØKER DOKUMENTER: Politiet undersøker dokumentene til de ansatte. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer