Dobbeltdrapet i Kristiansand:

Her leter politiet bak en stein i 15-åringens nabolag. Nå er drapsvåpenet sikret

15-åringen, som ifølge politiet har tilstått dobbeltdrapet i Kristiansand, pekte ut hvor han hadde lagt drapsvåpenet. Onsdag fant politiet det et stykke unna åstedet.

LETER: Ifølge et vitne lette personer med svarte kjeledresser, lykter, munnbind og hansker bak en stor stein her i nabolaget til 15-åringen som nå er siktet for knivdrap. Foto: Privat
LETER: Ifølge et vitne lette personer med svarte kjeledresser, lykter, munnbind og hansker bak en stor stein her i nabolaget til 15-åringen som nå er siktet for knivdrap. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Agder-politiet opplyste torsdag at de hadde sikret seg drapskniven som en 15 år gammel gutt er siktet for å ha brukt til å drepe Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14). Den siktede skal selv ha sagt hvor kniven lå og den ble beslaglagt i går.

- Den er ikke funnet i nærheten av åstedet, men et stykke unna, sier sjef for Felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar.

Han opplyser at 15-åringen, som ifølge politiet har tilstått å ha begått begge drapene alene, har vært samarbeidsvillig og at det var gutten som pekte ut hvor drapsvåpenet lå.

- Politiet har vært på stedet og sikret en kniv som vil bli kriminalteknisk undersøkt i løpet av kort tid, sa Kaddeberg Skaar.

- Politiet lette bak en stein

Dagbladet har vært i kontakt med en mann som var vitne til at politi i svarte kjeledresser søkte i 15-åringens nabolag på onsdag. 15-åringen bor et stykke unna åstedet og ikke i nærheten av åstedet i skolegården til Wilds Minne skole.

LETTE HER: Ifølge et vitne Dagbladet har snakket med lette krimteknikere i dette området onsdag. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
LETTE HER: Ifølge et vitne Dagbladet har snakket med lette krimteknikere i dette området onsdag. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg hadde lagt merke til at politiet var i gata tidligere på dagen. Da jeg kom kjørende litt seinere på dagen, så jeg to eller tre personer i kjeledresser som lette etter noe ved en stor stein et par hundre meter fra der 15-åringen bor. De kikket og lyste ned i en sprekk i steinen, sier mannen, som ikke så om politiet sikret seg noe bevis fra stedet.

Politiet har fått forelagt seg bildet av personene som leter bak en stor stein i nabolaget.

De ønsker ikke å kommentere bildet og ønsker ikke å svare på om det var her de fant drapsvåpenet.

15-åringen dro hjem etter drapet - og kan da ha passert steinen der politiet på bildet leiter .

BAK DENNE STEINEN: Vitnet forteller at det lå krimteknikere å kravlet for å se hva som lå bak denne steinen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
BAK DENNE STEINEN: Vitnet forteller at det lå krimteknikere å kravlet for å se hva som lå bak denne steinen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

DNA-bevis
Politiet opplyste torsdag at at de i forbindelse med ransaking og beslag har gjort interessante funn.

- Vi har sikret oss biologisk materiale. Vi sitter blant annet på DNA-bevis som knytter siktede til handlingen, sier Skaar.

Detaljert forklaring

Mandag ettermiddag ved 16-tiden ble Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) knivdrept ved Wilds Minne skole i Kristiansand.

Tirsdag kveld ble en 15 år gammel gutt kalt inn til vitneavhør. Ifølge Fædrelandsvennen hadde da gutten gått på skolen tidligere på dagen. I løpet av avhøret ble statusen hans endret til siktet. Ifølge politiet har han i avhøret gitt en detaljert forklaring på hvordan drapet skjedde. Han skal også ha forklart at han begikk begge drapene alene.

- Rett på forsvarer

Guttens forsvarer, Svein Kjetil Stallemo, reagerer på at ikke politiet avventet med å avhøre gutten som kom til politihuset med kuttskader. Da forsvareren kom til politihuset krevde han straks at gutten skulle få medinisk tilsyn.

- Han har rett på forsvarer, sier Stallemo, som påpeker at gutten er svært ung. Ifølge Dagbladets opplysninger var heller ikke en forelder av gutten til stede under avhøret hvor 15-åringen ikke skal ha uttalt seg om motiv.

Gutten ble etter avhøret sendt til psykiatrisk sykehus, ifølge hans forsvarer. Politiet opplyste på pressekonferansen at de mener det ikke er ulovlig å avhøre en 15-åring uten forsvarer. De mente avgjørelsen om å avhøre gutten var forsvarlig.

Onsdag ble det avholdt fengslingsmøte i Kristiansand tingrett. 15-åringen møtte ikke personlig, men var representert ved sin forsvarer. Gutten sitter nå varetektsfengslet i Bjørgvin fengsel i Bergen i to uker med brev- og besøkskontroll.