Her leter Tjostolv etter våpenet i jungelen

Men å finne det nedgravde våpenet var som å finne nåla i høystakken.

I JUNGELEN: Tjostolv Moland (t.v.) og følget på plassen der nordmennene slo opp teltet. Sjefetterforsker Roger Wavara i midten. FOTO: EMERY MAKUMENO
I JUNGELEN: Tjostolv Moland (t.v.) og følget på plassen der nordmennene slo opp teltet. Sjefetterforsker Roger Wavara i midten. FOTO: EMERY MAKUMENOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI (Dagbladet): Grytidlig søndag morgen ble den drapsmistenkte Tjostolv Moland vekket og bedt om å gjøre seg klar.

- Det virket som det var et svart hull som ventet på meg, har Moland fortalt Dagbladet.

I stedet ville de kongolesiske soldatene ha med seg nordmannen på tur i jungelen. Han ble ikke beroliget av det.

- Dere må ikke finne på å la meg være med de alene. Det er livsfarlig, tryglet han til den norske diplomaten Lars Ekman.

UD-mannen viste til at det gode forholdet mellom to land sto på spill, men etterforskingsleder Roger Wavara hørte ikke på det øret.

Gullgraverplass
Hensikten med turen var å finne igjen våpenet Moland har fortalt at han gravde ned i løpet av den uka han var på flukt.

Mandag formiddag var følget med Moland, etterforskingsleder Roger Wavara, nordmennenes advokat, tolk og seks soldater tilbake i området der flukten var på sitt mest dramatiske, morgenen etter drapet på sjåføren Abeidi Kasongo. Nordmennene nekter plent for at det var de som drepte ham.

Selvforsvar
Moland fortalte om hvordan de to kom kjørende mot grensa til Uganda natten etter drapet. I firetida om morgenen var de så trøtte at de kjørte bilen inn på en liten plass som brukes av gullgravere. Der parkerte de og slo opp telt.

Men bilen kunne ses fra veien, og tidlig neste morgen hadde noen meldt fra til parkvaktene. Da nordmennene fikk besøk av dem pakket de raskt sammen og kjørte. Men nå gikk alarmen. De to ble møtt av flere og nå væpnede vakter. Mens nordmennene snudde bilen begynte vaktene å skyte. Kulene hvinte rundt bilen i den ville biljakten. Nordmennene vrengte inn på plassen der teltet hadde stått. Der forsvant de inn i jungelen.

I ett døgn var de to på flukt sammen her, og det var i løpet av dette døgnet Moland kastet fra seg våpenet sitt.

- Jeg hadde våpenet for selvforsvar mot banditter og ville dyr, fortalte Moland etterforskingslederen inne i jungelen.

Mislykket
Å gå gjennom den tette jungelen gikk ikke fort nok. Dagen etter ville de ut og gå i veikanten. Men der ble de raskt gjenkjent og vakter prøvde på nytt å arrestere de to. Moland har fortalt Dagbladet tidligere at det var her vaktene tømte magasinene sine etter ham mens han gjemte seg.

En kule gikk tvers gjennom ryggsekken hans. 27-åringen ble tatt, mens Moland holdt seg skjult i jungelen i sju dager til før han kom ut. Da han spurte om å få kjøpe noe å drikke ble han gjenkjent og tatt.

Mandag lette gruppen etter våpenet i et område på ti ganger en kilometer, men i den tette jungelen var det ikke mulig å finne noe våpen.

TILBAKE I JUNGELEN: Et eller annet sted her kom nordmennene ut av jungelen etter at våpenet var kastet. Tjostolv Moland klarte ikke å peke på akkurat hvor de kom ut. FOTO: EMERY MAKUMENO
TILBAKE I JUNGELEN: Et eller annet sted her kom nordmennene ut av jungelen etter at våpenet var kastet. Tjostolv Moland klarte ikke å peke på akkurat hvor de kom ut. FOTO: EMERY MAKUMENO Vis mer