Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her levde Saddam sine siste dager

Den tidligere diktatoren skrev dikt og stelte blomster i amerikanernes varetekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgentimene 30. desember 2006 ble Saddam Hussein ført til galgen, etter å ha blitt dømt til døden for brudd mot menneskeheten. «Gud er stor! Nasjonen vil seire! Palestina er arabisk!», lød diktatorens siste ord.

I dag viser CNN en video fra stedet der Hussein ble holdt fanget på slutten av sitt liv.

Hans siste dager fant sted i en liten, naken celle, uten noe annet enn en vask og et toalett i stål. Senga var en oppbygd murforhøyning. 

Hele videoen kan du se her

Kalt for «VIC»


De amerikanske fangevokterne lurte først på hva de skulle kalle den tidligere statslederen. Det føltes ikke rett å kalle ham verken «Mr. President» eller å bare bruke fangenummeret.

- En dag spurte han om hvorfor vi skrev initialer bak navnet hans. Vi forklarte at det stod for «Very Important Criminal». Han spurte hva det betydde, og vi svarte «VIC». Da sa han «ok, det er det jeg vil bli kalt» , forteller major General Doug Stone til CNNs reporter.

Stelte planter

I rommet ved siden av cella stod Saddams treningssykkel, undersøkelsesbenk og en hylle med hans nødvendige medisiner. Det var imidlertid i den lille bakgården han likte seg aller best.

-  Han ville ha en hage med planter. Det er interessant at ingenting av det han plantet noensinne vokste særlig godt. Blomstene blomstret aldri, forteller Stone, og viser fram noen enkle trekasser der det fortsatt står noen tørre plantestilker igjen.

FRA LUKSUS TIL GLATTCELLE: Her bodde Iraks tidligere president Saddam Hussein. Foto: CNN
FRA LUKSUS TIL GLATTCELLE: Her bodde Iraks tidligere president Saddam Hussein. Foto: CNN Vis mer

Men mer enn noe annet brukte den tidligere diktatoren bakgården til å røyke sigaretter. Ved et lite plastbord satt han også og skrev i dagboka si. Fangevokterne polstret armlenene på stolen ekstra godt, slik at Hussein kunne hvile armene mens han skrev.


«Mørke netter»


Hussein ble dømt til døden for å ha iverksatt en massakre på 148 sjiamuslimer, men hadde også flere andre liv på samvittigheten. På sine siste dager viste det seg imidlertid at Hussein også hadde en myk side - i alle fall ønsket han å gi inntrykk av det - diktatoren skrev dikt.

«Natten er mørkere etter solnedgang, men røyken og brannene overmanner byen, du vil føle at du blir kvalt under dens himmel, dagene er nå blitt natt, ingen stjerner, ingen måne, men mange skrik», skrev Hussein om Baghdad. 

Det er tydelig at diktatoren ønsket å etterlate seg mer enn minnene om hans brutale gjerninger.

«Kjære nasjon, bli kvitt hatet, ta klærne av hatet og kast dem i hatets sjø. Gud vil redde dere an dere vil starte et rent liv med et rent hjerte», skrev mannen som styrte Irak med jernhånd i  24 år.

<B>UNDERSØKES</B>: Etter å ha blitt tatt til fange måtte Hussein gjennom ydmykende undersøkelser med hele verden som vitne.
<B>SKJULESTED</B>: I dette hullet ble Saddam Hussein funnet av amerikanske styrker i desember 2003.
<B>SREV DAGBOK OG DIKT</B>: Tekstene har ikke vært offentliggjort tidligere.
<B>PÅ TOPP</B>: Dette bildet fra 1998 viser Hussein jublende med et AK 47-gevær i hånden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media