<strong>LEVER LUKSUSLIV I SKJUL:</strong> På dette hotellet lever milliardærsønnen som er mistenkt for drapet på Martine Vik Magnussen
sitt luksusliv. Foto: Khaled Abdullah/Reuters/NTB Scanpix
LEVER LUKSUSLIV I SKJUL: På dette hotellet lever milliardærsønnen som er mistenkt for drapet på Martine Vik Magnussen sitt luksusliv. Foto: Khaled Abdullah/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Her lever milliardærsønnen mistenkt for Martine-drapet sitt luksusliv i skjul

Nå er Farouk Abdulhak, mistenkt for drapet på Martine Vik Magnussen, villig til å stille i retten i Jemen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SANA (Dagbladet): Milliardærsønnen Farouk Abdulhak, som er mistenkt for å ha voldtatt og drept norske Martine Vik Magnussen, er nå villig til å stille for retten i Jemen, sier hans advokat Mohammed al-Bakwli til Dagbladet.

Abdulhak har levd et luksusliv i i Jemen siden han flyktet fra London etter drapet i 2008, beskyttet av faren, den mektige jemenittiske
forretningsmannen Saher Abdulhak.

- Driver forretninger Farouk Abdulhak har vært etterlyst siden mars 2008 for å ha voldtatt og drept Martine Vik Magnussen, som møtte Abdulhak da hun studerte ved Regent Business School i London.

Hver dag går den 31 år gamle mordmistenkte milliardærsønnen ned i garasjen på hotell Sheba midt i Jemens hovedstad Sana, setter
seg inne i en av luksusbilene sine og kjører ut til et av sine ærender i hovedstaden.

- Farouk har, akkurat som andre medlemmer av Abdulhak-familien, fått kapital som han nå bruker til å drive sine forretninger i ulike bransjer, sier en venn av familien som Dagbladet treffer hjemme hos en av Jemens mest innflytelsesrike familier i Sana.

- Han har levd et normalt liv i Jemen siden han kom tilbake for fire år siden, fortsetter han.

- Kontaktet opposisjonen Europeiske politikere har flere ganger forsøkt å få Farouk utlevert, uten resultat. Familiens venn hevder at norsk UD tok kontakt med
opposisjonen bak opprøret mot Jemens forrige president.

<strong>BOMBET:</strong> Da milliardærsønnen Farouk Abdulhak flyttet tilbake fra London bodde han først hjemme i denne store villaen i Sana. Villaen ble bombet og ødelagt under kampene mellom opposisjonen og den forrige presidenten styrker. Etter det flyttet han inn på hotell Sheba, ifølge en familievennen. Foto: AP Photo/Mohammad al-Qadhi/Scanpix
BOMBET: Da milliardærsønnen Farouk Abdulhak flyttet tilbake fra London bodde han først hjemme i denne store villaen i Sana. Villaen ble bombet og ødelagt under kampene mellom opposisjonen og den forrige presidenten styrker. Etter det flyttet han inn på hotell Sheba, ifølge en familievennen. Foto: AP Photo/Mohammad al-Qadhi/Scanpix Vis mer

- Norge lovet støtte til opposisjonen hvis man fikk et løfte tilbake om at de skulle utlevere Farouk når de kom til makten, sier han.

- Verken opposisjonen eller noen annen kraft kan endre grunnloven. Farouk beskyttes av grunnloven, og ingen kan få han utlevert hvis han ikke selv går med på det, sier advokaten Mohammed al-Bakwli.

Ukjent for UD UD nekter på sin side å ha kjennskap til kontakt mellom norske myndigheter og opposisjonen i Jemen om Martine-saken.

- Dette er ukjent for UD, skriver underdirektør Frode Overland Andersen i UD i en e-post til Dagbladet.

Andersen skriver at UD «har brukt betydelige ressurser på å følge opp Martine-saken», og at departementet i «den siste tiden har gjort nye henvendelser sammen med britiske myndigheter både til jemenittiske myndigheter og til aktuelle land i regionen i forbindelse med saken», men at «en hovedutfordring er at Jemen ikke kan eller vil utlevere den mistenkte».

Rømte etter drapet Natt til lørdag 14. mars 2008 klokka 02:00 og 03:00, forlot Martine Vik Magnussen nattklubben Maddox i eksklusive Mayfair sentralt i London, og skulle ifølge vennenes vitnemål dra til et nachspiel.

VOLDTATT OG DREPT I LONDON: Norske Martine Vik Magnussen ble funnet voldtatt og drept i London. Jemenitten Farouk Abdulhak har vært etterlyst i saken siden mars 2008.

Martine ble sett da hun hoppet inn i bilen til Farouk Abdulhak, playboy og sønn av Jemens og den arabiske verdens «sukkerkonge», Shaher Abdulhak.

Shaher regnes som blant regionens rikeste forretningsmenn.

Martine forsvant, og Farouk flyktet fra London mindre enn 24 timer seinere. Etter to dager ble hun funnet død i kjelleren til en bolig i Great Portland Street, der Farouk bodde. Martine hadde først blitt voldtatt, så drept. Alt tyder på at kraftig vold ble brukt mot halsen hennes. I ettertid har Farouk gått under jorda og holdt seg i Jemen.

Dagbladet møter Farouks stjerneadvokat Mohammed al-Bakwli hjemme hos en av Sanas mest innflytelsesrike personer. Også en venn av Abdulhak-familien slutter seg til møtet.

<strong>- KLAR FOR RETTEN:</strong> Milliardærsønnen Farouk Abdulhak, som er mistenkt for å ha voldtatt og drept norske Martine Vik Magnussen, er nå villig til å stille for retten i Jemen, sier hans advokat Mohammed al-Bakwli. Foto:  Scan Press.
- KLAR FOR RETTEN: Milliardærsønnen Farouk Abdulhak, som er mistenkt for å ha voldtatt og drept norske Martine Vik Magnussen, er nå villig til å stille for retten i Jemen, sier hans advokat Mohammed al-Bakwli. Foto: Scan Press. Vis mer

- Vi har begjært å få delta i den etterforskningen som britisk politi har gjort på stedet, men har ikke fått noe svar. Min klient er jemenittisk statsborger og beskyttes av grunnloven her. Han har rett til å få saken prøvd for retten i Jemen. Ikke noe land har rett til å begjære ham utlevert fra sitt eget hjemland, sier al-Bakwli.

Lever i skjul - Faruok har sin lukkede krets av venner og lever et normalt liv i Sana. Da han flyttet tilbake fra London bodde han først hjemme i familiens store villa i Sana. Villaen ble bombet og ødelagt under kampene mellom opposisjonen og den forrige presidenten styrker. Etter det flyttet han inn på hotell Sheba, sier familievennen.

Nå bor Farouk Abdulhak mesteparten av tiden på hotellet, som er eid av faren.

Etter ryktene om at en kommandostyrke tilbød Martines far å bortføre Farouk og ta ham med til England, forøker han å leve i skjul. Hotellet bevoktes døgnet rundt både av private vakter og politipatruljer.

- Klar for retten Farouk nekter å svare på drapsanklagene, men sier gjennom advokaten al-Bakwli at han er klar til å stilles for retten i Jemen.

- Det må være en domstol med internasjonal standard. England og Norge kan sende dommere og advokater som kontrollerer at rettssaken går rett for seg. Men alt skjer etter jemenittiske lover, sier advokaten.

- Greit med sak i Jemen Martines far Odd Petter Magnussen stiller seg positiv til en rettssak i Jemen, men understreker at rettssaken ikke kan dreie seg om anklagene om drap og voldtekt. En slik rettssak må være uavhengig av saken i Storbritannia, og må ta opp andre anklager mot Farouk.

<strong>STJERNEADVOKAT:</strong> Dagbladet møter Farouks stjerneadvokat
Mohammed al-Bakwli hjemme hos en av Sanas mest innflytelsesrike
personer. Foto: AP / NTB Scanpix
STJERNEADVOKAT: Dagbladet møter Farouks stjerneadvokat Mohammed al-Bakwli hjemme hos en av Sanas mest innflytelsesrike personer. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- En rettssak i Jemen må være en rettssak som ikke har noe med anklagene i London å gjøre. Så vidt jeg forstår kan det forholde seg slik at Farouk Abdulhak har forbrutt seg mot sharia-lovene i Jemen, og disse anklagene kan danne grunnlaget for en selvstendig rettssak. Men Farouk kan verken frikjennes eller dømmes for drapet på Martine i Jemen, skyldspørsmålet i drapssaken kan bare avgjøres i Storbritannia, sier han.

Magnussen viser til at britiske myndigheter ikke har mulighet til å utlevere bevis fra åstedet i London, fordi det i Jemen praktiseres dødsstraff. Utlevering av bevis i en sak der den mistenkte kan dømmes til døden, strider mot britisk lov.

Martine-drapet

• Natt til lørdag 14 mars 2008 forlot Martine Vik Magnussen nattklubben Maddox sentralt i London. Hun ble sist sett da hun hoppet inn i bilen til Farouk Abdulhak.
• 16 mars fant britisk politi Martine død i kjelleren til huset der Farouk bodde. Farouk hadde allerede rømt til Jemen.
• Farouk er sønn av den jemenittiske milliardæren Shaher Abdulhak. Shaher har et sterkt kontaktnett i hele den arabiske verden.
• Farouk har ikke gitt intervjuer eller vist seg offentlig siden han rømte fra London.
• Britisk politi mistenker at en tredje person befant seg i farouks leilighet da Martine ble myrdet.
• Kilder i Sana sier til Dagbladet at Farouk hevder at han er uskyldig, og at en annen står bak drapet.
<strong>ETTERLATTE:</strong> Familien til avdøde Martine Vik Magnussen, (f.v) Magnus (bror), Mathilde (søster),Kristin Vik (mor) og Odd Petter Magnussen (far), har kjempet for rettferdighet i saken.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ETTERLATTE: Familien til avdøde Martine Vik Magnussen, (f.v) Magnus (bror), Mathilde (søster),Kristin Vik (mor) og Odd Petter Magnussen (far), har kjempet for rettferdighet i saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer