Her ligger 14,3 milliarder tonn klimagasser

Slippes fri når skogen brennes og bakken tørker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUMATRA, INDONESIA (Dagbladet.no): Regnskogen på den indonesiske øya Sumatra har blitt redusert kraftig de siste tiårene. Landet er verdens tredje største regnskognasjon og er vertskap for klimatoppmøtet på Bali i desember.

Dype torvunderlag

I provinsen Riaj, som for bare få tiår siden var dekket av regnskog, er selskaper i palmeoljebransjen i full sving med å bygge nye plantasjer på det mange meter tykke

torvunderlaget. Torven og sumplandet frigjør enorme mengder klimagasser.

- Først velger de et område. Deretter graver de tre meter dype kanaler som vannet fra regnskogen renner ut i. Kanalene går videre til de store elvene som fører det med seg ut til havet, sier Martin Baker ved Greenpeace sitt Hong Kong-kontor til Dagbladet.no.

Kanalene brukes også til å fløte de gamle regnskogtømmeret ut til sagene. Deretter brennes den uttørkede torven og sumpene for å gjøre plass til palmeoljeplantasjer. Karbonet som brennes frigjør enorme mengder klimagasser lagret i torvunderlaget.

- Så lenge regnskogen holdes i god stand forblir gassen i bakken. Men når den kuttes og brennes slik som den gjør her, så frigjøres store menger CO2 og metan Dette skaper mer drivhuseffekt og global oppvarming, sier torv- og biodiversitetsforsker Jonotora ved universitetet Lanjang Kuming i Pekanbaru til Dagbladet.no.

Hele verdens utslipp

TREDJE VERST I VERDEN. Indonesia har i dag verdens tredje største utslipp av klimagasser. Årsak: brenning av regnskog. Foto: Truls Brekke.
TREDJE VERST I VERDEN. Indonesia har i dag verdens tredje største utslipp av klimagasser. Årsak: brenning av regnskog. Foto: Truls Brekke. Vis mer

14,3 milliarder tonn CO2 ligger bundet i torven, i provinsen Riaj på Sumatra alene, ifølge Greenpeace-rapporten ”Cooking the Climate” som slippes i morgen.

Det tilsvarer nesten verdens samlede klimagassutslipp for ett år.

Rapporten handler om palmeoljeplantasjer og hvordan avskoging bidrar til menneskeskapt global oppvarming. 80 prosent av dagens palmeolje brukes til matlaging.

Jonotoro har forsket på regnskog og artsmangfold i mange år og er urolig over dagens utvikling og selskapenes framferd i området.

- Når palmeoljeplantasjene etableres sprer de gjødsel og innsektsgift i elvene. Dette er skadelig for fisken og dyrene, sier han.

Elvene og dyreliv er helt nødvendige for at de mange tusen lokalsamfunnene i og på randen av Sumatras regnskog skal klare seg. 

Håper på regnskogen 
I 35 graders varme jobber nå lokale aksjonister fra landsbyen Kuala Cenaku

nå med å demme opp kanalene som er gravd ut, slik av vannivået skal stige igjen. Slik håper de regnskogen kan reddes og at regntiden som varer til mars skal fylle torven og sumpene med vann igjen.

Her ligger 14,3 milliarder tonn klimagasser
SLIPPER UT KLIMAGASSER: Når torvmyrene tørker, reagerer karbonet i torvmyrene med oksygen. Det slippes ut enorme mengder CO2 i mange år framover. Dette gjør Indonesia til verdens tredje klimaversting.
ØDELEGGER ELVENE: - Når palmeoljeplantasjene etableres sprer de gjødsel og insektsgift i elvene. Dette er skadelig for fisken og dyrene, sier forskeren Jonotara.
REGNSKOGEN HOGGES: Områdene som ryddes er enorme og legges først øde. Som erstatning kommer palmeoljeplantasjer som forsyner verdensmarkedet med billig vegetabilsk olje.