I SOLSTEKEN: Her ligger det som antas å være båttflyktninger bakbundet i sanda med sola midt imot.  Foto: Ingrid Skibelid
I SOLSTEKEN: Her ligger det som antas å være båttflyktninger bakbundet i sanda med sola midt imot. Foto: Ingrid SkibelidVis mer

Her ligger båtflyktningene bakbundet på stranda

Mens charterturistene bader og soler seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Det var et skremmende syn som møtte Ingrid Skibelid (43) fra Lillesand og familien hennes da de dro på dagstur til dykkerparadiset Similand Islands på vestkysten av Thailand i går.

På den idylliske sandstranda lå flere titalls båtflyktninger bakbundet, mens sola stekte og turistene nøt ferietilværelsen. Rundt båtflyktningene stod vakter med maskingevær og voktet over dem i timevis.

- Vi trodde først det var en militærøvelse da vi ankom stranda. Så skjønte vi at det var noe veldig, veldig rart som pågikk, forteller Skibelid til Dagbladet.no.

- Bakbundet i timevis
Sammen med 20 andre familiemedlemmer er hun for tiden på juleferie i Thailand. Gårsdagens opplevelse har satt sitt preg på reisefølget.

- Det så helt sykt ut, og det så ut til å være mindreårige blant dem. De lå midt i solsteken, enda de fint kunne ligget i skyggen av noen trær. Noen av turistene gikk bort og kikket på dem mens de lå der, sier Skibelid.

- Noen ble også øyenvitner til at vaktene slo og sparket dem, sier hun.

Ifølge lokale kilder Skibelid snakket med på stedet var det båtflyktninger fra militærdiktaturet Burma. De hadde ligget der siden 10-tiden om morgenen og lå der fortsatt da det norske reisefølget dro på ettermiddagen i 16.00-tida.

Fra tid til annen ble de antatte båtflyktningene stilt opp på rekke og rad for å gå ned og dyppe seg i vannet. Etter på måtte de legge seg ned igjen i den glovarme sanda.

Noen av flyktningene fikk i oppgave å tømme en skrøpelig båt for personlige eiendeler. Det var trolig båten de hadde brukt for å komme seg til Thailand.

SKREMMENDE: Ingrid Skibelid (43) og familien ble vitne til den tøffe behandlingen som båtflyktningene fikk. Foto: PRIVAT
SKREMMENDE: Ingrid Skibelid (43) og familien ble vitne til den tøffe behandlingen som båtflyktningene fikk. Foto: PRIVAT Vis mer

Deporteres til Burma
Verken 43-åringen fra Lillesand eller de lokale hun snakket med kan si med sikkerhet at det var burmesiske flyktninger det dreide seg om.

Men ifølge lokale kilder lå de på stranda i påvente av å bli fraktet med militærbåt tilbake til Burma.

Thailandske myndigheter har de siste årene strammet inn asyl- og flyktningpolitikken overfor militærjuntaen i Burma. Det anslås at rundt 120 000 burmesiske flyktninger er internert i ni flyktningleire langs grensa til Thailand.

Hver måned deporteres flere hundre burmesiske flyktninger til leirene som drives av det burmesiske militæret, ifølge rapporter fra Human Rights Watch.

Thailand har innført forbud mot at flyktningene får bevege seg utenfor disse leirene. Den strenge praksisen har fått andre land, deriblant Japan, til å åpne opp for flyktninger fra Burma.

For Ingrid Skibelid og resten av familien ble gårsdagens opplevelse en voldsom påminnelse om hva som kan være realiteten andre steder i verden.

- Det var så absurd. Vi ble konfrontert med en virkelighet som er så fjern fra den vi kjenner. Det er mer enn paradis her nede, sier Skibelid, som nå er tilbake i Khao Lak.

BÅTEN: Dette er båten de ankom i. Den ble tømt for eiendelene de hadde tatt med seg. Foto: Ingrid Skibelid
BÅTEN: Dette er båten de ankom i. Den ble tømt for eiendelene de hadde tatt med seg. Foto: Ingrid Skibelid Vis mer