Her ligger det mye penger

Avfallsnæringen er i ferd med å bli en pengemaskin. Mens stadig flere aktører kjemper om å få kloa i husholdnings- og industriavfallet, frykter miljøvernforkjempere at storinvestorenes inntogsmarsj ødelegger for miljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det arbeides på spreng for å etablere flere forbrenningsanlegg i Norge. Forbrenningsanlegg mottar søppel og utvinner energi, begge deler er god butikk. Ifølge opplysninger fra Statens forurensningstilsyn og aktører i bransjen er det planer om minst en tredobling av forbrenningskapasiteten i Norge på få år.

Søppel på børs

- Aktørene konkurrerer om å ha den beste teknologien og den laveste prisen, sier viseadministrerende direktør i Norsk kompetansesenter for avfall og gjennvinning, NORSAS, Per Kristian Petersen til Dagbladet.

- Det er en beinhard bransje og fortsatt er det en del som driver med juks og fanteri. Lav pris og god teknologi er vanskelig å forene, sier han.

Ifølge Petersen vil avfallsbransjen etter hvert eies av få børsnoterte selskaper.

ENERGOS ASA vil om ikke altfor lang tid bli børsnotert ifølge informasjonsdirektør Jan Gjerde. Selskapet som planlegger å bli ledende på forbrenning i Norge, kalkulerer med en avkastning som tilsvarer 16 prosent av egenkapitalen.

  • ENERGOS ASA har planer om å etablere minst 10 anlegg, til rundt omkring i Kommune-Norge.
  • Samtidig arbeider selskapet FREVAR i Fredrikstad med å tredoble kapasiteten og må hente søppel fra hele Oslofjord-området.
  • LVNG A/S i Lindås planlegger et anlegg som skal betjene hele Vestlandet. For å sikre driften inngår selskapene langtidskontrakter med omliggende kommuner som binder kommunene til å levere avfall i 20- 30 år.

Skygger for miljøvern

Store deler av miljøvernbevegelsen frykter at gigantanleggenes dominans på forbrenningssiden skygger for grunnleggende mål innen miljøvern.

- Langtidskontrakter med forbrenningsanlegg ødelegger arbeidet med avfallsreduksjon og kildesortering fordi kommunene ikke lenger har et søppelproblem, sier Ola Fremo i Naturvernforbundet.