- Her ligger drapsvåpenet

I går ledet eksbarnepiken (26) dykkere til våpenet hun skal ha brukt til å myrde Alexandra Fossmo (23). Det skjedde bare timer etter at hun fikk vite at pastoren hadde et sexforhold til nabokona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå antyder hennes advokat at hun vil endre mer på sin forklaring.

I tre uker har dykkere lett etter drapsvåpenet, en revolver, langs Ölandsbrua mellom Kalmar og Öland, der barnepiken har hevdet å ha kastet den. I går ble hun brakt til brua i en ny rekonstruksjon, og da pekte hun ut nøyaktig hvor hun slapp revolveren fra brua.

Ved 16.30-tida kunne dykkere hente opp revolveren. Den sendes nå til Statens kriminaltekniske laboratorium, der analyser vil vise om den faktisk er drapsvåpenet. - Den drapsmistenkte viste meg nøyaktig hvor vi skulle dykke, sier Thomas Johansson, sjef for marinedykkerne, til Expressen.

Er helt sikre

26-åringen ble tidlig i går ført fra den rettspsykiatriske avdelingen i Huddinge til Ölandsbrua.

Hun har tidligere forklart at hun morgenen etter drapet stoppet på brua. Hun lente seg over rekkverket og slapp ned pistolen hun hadde skutt i hjel Alexandra Fossmo med.

- Hun slapp den bare rett ned, sier etterforskningsleder Kenneth Ågren til Expressen.

Dykkerne så plastposen like før det ble mørkt i går ettermiddag. De plasserte våpenet i en vanntett eske under overflaten, før de brakte revolveren opp.

- Den siktede har gitt opplysninger om våpenet som gjør oss sikre på at det er det riktige, sier Ågren.

Alene om drapet?

26-åringen har hele tida sagt at hun var alene om å drepe Alexandra Fossmo og skadeskyte naboen Daniel Linde (30) i Knutby om morgenen 10. januar. Politiet siktet den norske pastoren Helge Fossmo for medvirkning til drapet 28. januar.

Den drepte var pastorens kone, og skuddofferet Daniel Linde var mannen til nabokona. Nabokona og pastoren hadde et forhold bak ofrenes rygg. Kvinnen som har tilstått drapet, var pastorens tidligere barnepike. Alle var de medlemmer av pinsevennmenigheten i Knutby ved Uppsala. Den drapssiktede kvinnen har ikke oppgitt noe motiv. Hun har heller ikke sagt noe om hvor hun skal ha fått drapsvåpenet fra. En polititeori er at pastoren har beordret 26-åringen til å drepe.

Reagerte kraftig

Ifølge Dagens Nyheter antyder den drapssiktede barnepikens advokat at hun kanskje vil endre forklaring om hva som skjedde drapsdøgnet.

Avsløringen av hvor drapsvåpenet lå kom bare timer etter at 26-åringen fikk nye opplysninger.

- Jeg fortalte henne at det nå er bekreftet at den fengslede pastoren har hatt et kjærlighetsforhold med nabokvinnen, og at menigheten har tatt kraftig avstand fra dette. Min klient reagerte kraftig på dette, det kan jeg si, sier advokaten, Christer Söderberg, til DN.

Gjorde unntak

Den drapssiktede kvinnen sitter med brev- og besøksforbud, og advokaten har egentlig taushetsplikt om sakens innhold overfor sin klient. Men Söderberg anmodet påtalemyndigheten om å få fortelle henne de nye opplysningene, noe han fikk medhold i. Barnepiken fikk opplysningene, som sjokkerte henne, og kort tid seinere ledet hun dykkere rett til drapsvåpenet i Kalmarsund.

Advokaten håper nå at barnepiken vil forklare seg mer fritt enn tidligere. Til nå har hun tatt på seg all skyld for drapet på pastor Fossmos kone og mordforsøket på Daniel Linde.

- Jeg spekulerer på om dette vil få henne til å revurdere hvordan hun har oppfattet noen ting. Personene i menigheten er jo personer som står henne nær og betyr mye for henne, sier advokaten.

Politiet merker nå at menigheten i Knutby har endret holdning etter at det ble bekreftet at pastoren og nabokona hadde et forhold bak sine ektefellers rygger.

Pastorens elskerinne, nabokvinnen som er kona til skuddofferet Daniel Linde, tilsto forholdet med pastoren, noe som satte i gang en intens renselse i den lukkede pinsemenigheten i Knutby. Medlemmene, som har vært tause, ber nå om å bli avhørt av politiet, og på møtene fortelles det om det som har vært hemmeligholdt.

- Vi forsvarte pastoren tidligere. Vi trodde at han var uskyldig. Vi føler oss sveket, sier pastor Kim Wincent i menigheten.

- Nå skal alt fram! Alle skal fortelle alt, sier pastor Wincent til Expressen.

FUNNSTEDET: I går fortalte den tidligere barnepiken politiet hvor drapsvåpenet var dumpet, og kort tid etter kunne politiet sende dykkere direkte til stedet ved Ölandsbrua mellom Kalmar og Öland.
DRAPSSIKTET: Pastor Helge Fossmo.