Her ligger et ukjent antall utlendinger begravd

Et av de verste skadestedene etter jordskjelvet, fastslår redningsleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KATMANDU (Dagbladet): - Dette er et av de verste skadestedene etter jordskjelvet. Både når det gjelder ødeleggelse og antallet mennesker som fortsatt kan befinne seg inne i bygningen, sier politiinspektør Sasanka Dhway Karki til Dagbladet.

Den erfarne tjenestemannen leder et stort redningslag bestående av nepalske politi- og militærstyrker, støttet av vekselvis japanere, tyrkere og nederlendere. På tredje dagen gjennomsøker de det som fram til lørdag var et populært hotell i Katmandus sentrale Thamel-nabolag. Da jordskjelvet inntraff, ble bygningen på fire-fem etasjer og det tilliggende offentlige vannreservoaret forvandlet til en eneste stor ruinhaug.

Offentlig område - Så langt har vi funnet ni døde i ruinene, hvorav to i dag. Men vi tror flere ligger der, for vi vet ikke hvor mange som oppholdt seg der da jordskjelvet slo til. I tillegg er dette et offentlig område der folk kom for å hente vann, spesielt i helga, påpeker politiinspektøren.

Den foreløpig siste omkomne blir funnet mens Dagbladet befinner seg på åstedet. Karki antar flere utlendinger er blant de omkomne, mest sannsynlig indere. Nå undersøker politiet bl.a. hensatte biler i området for å bringe de dødes najsonalitet på det rene.

Karki regner ikke med å finne levende personer inne i hotellruinene, men i kveld ble en 28 år gammel mann funnet i ei sammenrast boligblokk. Mannen hadde da overlevd i 80 timer uten mat og vann.

Dårlig vær Redningslederen sier han gjerne vil finne alle de omkomne før oppdraget er over. Men vedgår at mannskapene jobber under vanskelige forhold.

- Det er dårlig vær med mye regn, og vi kan derfor ikke bruke utstyr som gravemaskiner, sier han.

Over 5000 mennesker er så langt bekreftet omkommet etter jordskjelvet, men Nepals statsminister Sushil Koirala uttalte tidligere i dag at så mange som 10 000 kan ha dødd i naturkatastrofen. Forholdene i Nepal er kaotiske og uoversiktlige, og store redningsressurser får ikke gjort jobben sin fordi mannskapene ikke slipper inn i landet på grunn av sprengt kapasitet på Katmandu flyplass.

Det norske Norsar-teamet, som for en stor del består av mannskaper fra Norske Redningshunder og Oslo brann- og redningsetat, har det siste døgnet stått fast i Aserbajdsjans hovedstad Baku i påvente av landingstillatelse i Katmandu. Gruppas leder Ove Syslak opplyser til Dagbladet at de er lovet å få lande klokka 07.30 lokal tid.