Her ligger giftfabrikken

Seks personer er pågrepet etter at terrorpolitiet gjorde beslag av den livsfarlige giften «ricin». Det finnes ingen motgift, behandling eller vaksine mot det dødelige stoffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Scotland Yard og det britiske terrorpolitiet tror kjendiser og den britiske kongefamilien kan være utpekt som ofre for forestående giftattentater.

Den britiske etterretningstjenesten M15 avslørte giftfabrikken i en leilighet i Wood Green i Nord-London etter å ha fått tips om mistenkelig aktivitet. Det skal ha vært den franske etterretningstjenesten som tipset britene om mennene, skriver CNN.

Seks menn ble arrestert etter at giften ble oppdaget. De seks mennene, som alle er av nord-afrikansk opprinnelse og mellom 20 og 30 år, blir nå avhørt av Scotland Yard. Politiets undersøkelser har bare avslørt små mengder ricin i materialet de beslagla i leiligheten.

Nå tror politiet at giften allerede er spredd til andre terrorister i Storbritannia, og de jobber på spreng for å få de arresterte mennene til å oppgi hvem som eventuelt kan ha fått den. Tre nye personer er etterlyst av politiet.

Politiet vet heller ikke om de seks mennene har laget andre giftige kjemikalier i leiligheten, skriver BBC.

- Vi er alvorlig bekymret over at stoffet allerede kan ha blitt flyttet til et sted vi ikke kjenner til, og at det er uidentifiserte mennesker på frifot som er fast bestemt på å angripe, sier en kilde i antiterrorpolitiet til The Daily Mirror.

Ifølge flere britiske aviser undersøker britisk politi om de seks kan tilhøre en av de såkalte sovende al-Qaida-terrorcellene.

«Ricin» er et av verdens giftigste stoffer, og er dobbelt så farlig som kobra-gift. Ifølge engelske aviser kan giften drepe hvis den for eksempel smøres på dørhåndtak eller andre flater som kommer i kontakt med huden.

Giften dreper også hvis den blir inntatt på andre måter, for eksempel gjennom mat, luft eller innsprøyting.

Ingen motgift

Symptomene etter inntak likner på influensa eller omgangssyke, og det finnes ingen motgift, behandling eller vaksine. Den kan føre til massiv skade på indre organer og offeret dør som regel av skadene innen tre dager. Sykehus og helsepersonell har blitt bedt om å være ekstra oppmerksomme når de får inn pasienter som har influensa-liknende plager. Ricin er lett å fremstille og regnes som et perfekt våpen for snikmordere. Giften ble brukt under det politiske drapet på Georgi Markov i London i 1978. Markov ble drept med en kule som ble avfyrt med en paraply. Kula var infisert med ricin.

Til nå har ikke ricin vært regnet som en typisk gift som kan brukes til massedrap eller gassangrep. Men giften kan likevel drepe mange hvis den spres i mat eller drikkevann.

Kjente personer og medlemmer av den britiske kongefamilien kan ha vært plukket ut som mål for attentater der ricin skulle brukes.

En talsmann for politiet sier at de fant både «utstyr og materiale» på en adresse i Wood Green. En person ble pågrepet på adressen.

Spesialgrupper

I tillegg til de seks mennene, ble også en kvinne pågrepet. Hun ble løslatt seinere.

- I løpet av morgentimene søndag 5. januar 2003, ble seks menn og en kvinne arrestert med hjemmel i den nye terrorloven. De ble pågrepet på forskjellige adresser i Nord-London og Øst-London av politiets antiterrorgruppe, skriver antiterrorsjef David Veness i en pressemelding.

- Operasjonen, som ble gjennomført av politiets spesialgruppe og Sikkerhetstjenesten, er et resultat av etterforskningssteg. Materialet som ble beslaglagt er analysert ved forsvarslaboratoriet Porton Down, og det er gjort små funn av «ricin», står det i pressemeldingen.

Terrortrusler

Myndighetene frykter at ferdigprodusert ricin kan ha blitt distribuert fra leiligheten før politiet grep inn.

Statsminister Tony Blair sier at giftfunnet viser at trusselen fra internasjonale terrorister fremdeles er høyst reell.

- Arrestasjonene viser at risikoen i aller høyeste grad eksisterer. Den potensielle trusselen er enorm.

Dagens terrormelding kommer bare noen uker etter at sikkerhetskilder advarte mot en mulig terrorangrep mot undergrunnen i London. Men det er ikke klart hvilke planer de seks pågrepne eventuelt har hatt med giften.

- Vi har tidligere sagt at London, og også resten av Storbritannia, fortsatt kan stå foran terrortrusler fra forskjellige grupper. Vi må igjen be folk følge nøye med på omgivelsene sine, og varsle politiet hvis de ser noe mistenkelig, skriver Scotland Yard i en pressemelding.

Kjent gift

I august sa militære talsmenn for USA at den islamske ekstremistgruppen Ansar al-Islam hadde testet «ricin» sammen med andre kjemiske og biologiske våpen i Nord-Irak, i et område som er kontrollert av kurdere. Terrorgruppen har trolig bånd til al-Qaida.

FN mener at også Saddam Hussein har tilgang på «ricin». Våpeninspektørene som forlot Irak i 1998 mente Saddam hadde produsert giften. Det ble aldri gjort rede for hvor restene hadde tatt veien.

Kilder: The Mirror, The Sun, CNN, AP, PA, Sky News, BBC

Les mer om ricin.

FANT RICIN: Leiligheten ligger i Wood Green i Nord-London.
SPERRET: Politiet sperret umiddelbart av huset. Seks menn er inne til avhør.
DØDELIGE NABOER: I dette boligstrøket oppbevarte mennene den dødelige giften. Innbyggerne i London frykter terrorangrep.