DYKKER ETTER FLERE: Bilde tatt av skipper Alfred Aastrøm fra styrhuset i redningsskøyta "Kristian Gerhard Jebsen II", som var ved havaristedet 7-8 minutter etter ulykken. Da hadde allerede kollegene i redningsskøyta "Bjarne Kyrkjebø" styrt til kai med de tre overlevende. De to gule flytepontongene er det havarerte helikopteret opp-ned i sjøen. Den hvite båten er en dykkerbåt fra brannvesenet i Bergen, som sender ned dykkere for å sjekke om det er flere personer i sjøen. Foto: Alfred Aastrøm, Redningsselskapet.
DYKKER ETTER FLERE: Bilde tatt av skipper Alfred Aastrøm fra styrhuset i redningsskøyta "Kristian Gerhard Jebsen II", som var ved havaristedet 7-8 minutter etter ulykken. Da hadde allerede kollegene i redningsskøyta "Bjarne Kyrkjebø" styrt til kai med de tre overlevende. De to gule flytepontongene er det havarerte helikopteret opp-ned i sjøen. Den hvite båten er en dykkerbåt fra brannvesenet i Bergen, som sender ned dykkere for å sjekke om det er flere personer i sjøen. Foto: Alfred Aastrøm, Redningsselskapet.Vis mer

Helikopterulykken i Bergen:

Her ligger helikopteret. - Han ene var hardt skadd. Hjelp etter to minutter kan ha reddet liv

Redningsskøyte på tilfeldig oppdrag kom fem minutter før kollega som hadde vakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Kombinasjonen av flaks og dyktighet kan ha bidratt til å berge liv etter helikopterulykken i Bergen i går, iallefall for den hardt skadde mannen av de tre i om bord, sier skipper Alfred Aastrøm på redningsskøyta «Kristian Gerhard Jebsen» til Dagbladet.

Det er en nøktern ros på redningsfolks vis til de tre kollegene på redningsskøyta «Bjarne Kyrkjebø» som var øyenvitne til helikopterhavariet i Bergen i går kveld, som først meldte fra om ulykken og var på havaristadet etter bare to minutter.

HAVARISTEN: Helikopteret startet turen i Kirkwall på Orknøyene og kom nesten fram til målet i Bergen. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN/DAGBLADET.
HAVARISTEN: Helikopteret startet turen i Kirkwall på Orknøyene og kom nesten fram til målet i Bergen. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN/DAGBLADET. Vis mer

Da hadde allerede de tre i helikopteret kommet seg ut av cockpiten, som lå under vann, og karret seg opp på vraket.

TILFELDIG TO MINUTTER UNNA: redningsskøyta "Bjarne Kyrkjebø" slepte en annen båt og mannskapet var øyenvitner til havariet. Foto: Redningsselskapet.
TILFELDIG TO MINUTTER UNNA: redningsskøyta "Bjarne Kyrkjebø" slepte en annen båt og mannskapet var øyenvitner til havariet. Foto: Redningsselskapet. Vis mer

En av mannskapet var hardt skadd, og mannskapet på «Bjarne Kyrkjebø» satte umiddelbart i gang livreddende tiltak.

Haukeland universitetsjukehus opplyser torsdag formiddag at mannens tilstand er kritisk.

Det var egentlig «Kristian Gerhard Jebsen II» og Alfred Aastrøm og hans to kolleger som hadde beredskapen for havneområdet der ulykken skjedde like før klokka 21.30.

Var på slepeoppdrag

«Kristian Gerhard Jebsen» lå ved basen i Bakkavåg, 7-8 minutter unna. Men «Bjarne Kyrkjebø» var tilfeldigvis tett på i oppdrag med å slepe til havn en småbåt med motortrøbbel.

Raskt på stedet: Like etter at et helikopter styrtet i vannet ved en yacht i Sandviken i Bergen kom flere båter til unnsetning. Videoen er tatt klokken 21.26 onsdag 10. mai. Video: Dagbladet / Tipser. Vis mer

Mannskapet på «Bjarne Kyrkjebø» kuttet umiddelbart slepet til småbåten og styrte rett mot helikopteret som mannskapet hadde sett styrte.

- Turøy, nå igjen

- Da jeg hørte nødmeldingen 21.28 om helikopterulykken, fikk jeg en slags «flashback» og tenkte «nå igjen». En av kollegene om bord og jeg selv var nemlig med på redningsaksjonen etter Turøy-ulykken i fjor, sier Aastrøm til Dagbladet.

Hans skøyte var framme hos kollegene etter sju eller åtte minutter.

- Det var kjølig vær og bare sju grader i vannet. Så de fem-seks minuttene helikoptermannskapet slapp å sitte våte og vente, kan ha betydning i en slik situasjon, sier skipper Alfred Aastrøm.

- LIVSVIKTIGE MINUTTER: Skipper Alfred Aastrøm på redningsskøyta "Kristian Gerhard Jebsen II" var på ulykkesstedet 7-8 seinere - etter rute. Da hadde allerede kolleger fraktet de skadde til land. Foto: Redningsselskapet.
- LIVSVIKTIGE MINUTTER: Skipper Alfred Aastrøm på redningsskøyta "Kristian Gerhard Jebsen II" var på ulykkesstedet 7-8 seinere - etter rute. Da hadde allerede kolleger fraktet de skadde til land. Foto: Redningsselskapet. Vis mer

Kollegene på «Bjarne Kyrkjebø» kom så nær helikopteret at de kunne løfte om bord de tre fra vraket uten at de behøvde å hoppe i sjøen.

- Alt skjedde veldig raskt. Da vi var framme, lå allerede «Bjarne Kyrkjebø» ved kai for å få de havarerte over i ambulanse, sier Aastrøm.

Plukket opp koffert

- Etter de beskrivelsene vi har fått og sett, falt ikke helikopteret fritt, men hadde litt luftmotstand fra rotoren. Helikopteret var allerede på vei inn for landing da problemene oppsto. Høyden var kanskje 10-11 meter. Sånn skiller det seg fra Turøy-ulykken.

PLUKKET OPP FRA SJØEN: En koffert fra det havererte helikopteret var blant gjenstandene som redningsskøyta "Kristian Gerhard Jebsen" plukket opp fra sjøen i går kveld. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN/DAGBLADET. 
PLUKKET OPP FRA SJØEN: En koffert fra det havererte helikopteret var blant gjenstandene som redningsskøyta "Kristian Gerhard Jebsen" plukket opp fra sjøen i går kveld. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN/DAGBLADET.  Vis mer

Aastrøm og kollegene plukket opp gjenstander i sjøen etter havariet, blant annet en koffert, andre personlige eiendeler og plastdeler fra helikopteret.

Og i formiddagstimene i dag er Aastrøm og kollegene på «Kristian Gerhard Jebsen II» på vei til Sotra som planlagt for å undervise ungdom om sjøvett.

To av mennene i helikopteret er britiske statsborgere, 53 og 62 år gamle.

Nasjonaliteten til den tredje er ikke kjent.