-  Her ligger penger fra dødsranet

Ifølge politiet kan deler av rekordutbyttet fra Nokas-ranet være investert i dette partiet med 850 kilo hasj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MALAGA/OSLO (Dagbladet): David Aleksander Toska, som ble tatt med et falskt førerkort fra Nederland, blir knyttet til de nye opplysningene.

Dagbladet kan i dag presentere nye detaljer i en av norgeshistoriens mest omfattende politietterforskninger.

Jakten på dødsranerne og utbyttet på 58 millioner kroner, har ifølge kilder i politiet og det kriminelle miljøet koblinger til «Operasjon Wonderboy», en storstilt narkotikaaksjon som endte opp med beslag av 850 kilo hasj på Svinesund og i Ski før jul.

Kameratgjeng på fest

Den oppsiktsvekkende historien har forgreininger til blant annet Nederland, Spania og Norge. Den begynner i en kameratgjeng fra Oslo som liker å feste sammen. På et bilde fra noen år tilbake står David Aleksander Toska med en drink i hånda og smiler. Metkel Negassie Betew, også han siktet for dødsranet, holder armen rundt Toska og en 31 år gammel mann fra Oslo.

31-åringen er en av Toskas beste venner. De har tidligere bodd sammen på Oslos østkant.

Natt til onsdag ble 31-åringen tatt i Amsterdam, siktet for heleri av ransutbyttet og for å ha hjulpet Toska til å skjule seg. Toskas kamerat ble pågrepet sammen med to andre, en av dem (40) er storebror til nok en Toska-venn.

-  Eiendom og aksjer

Dødsranerne fikk ifølge spansk politi med seg 58 millioner kroner fra tellesentralen i Stavanger. Under én prosent av pengene er tidligere funnet. Politiet mener at ransutbyttet kan ha blitt investert i eiendommer, narkotika og aksjer.

Sentralt plasserte kilder i det kriminelle miljøet bekrefter overfor Dagbladet at ransgjengen har investert deler av utbyttet i narkotika. Minst fire av Toskas kamerater knyttes til gigantbeslaget.

Utenfor rettslokalet i Malaga i går formiddag: David Toska og en 28 år gammel kamerat blir geleidet inn i en politivan. Kameraten skal ha bodd sammen med Toska den siste måneden, og de har reist rundt i Spania. I tillegg til Malaga, var de to innom blant annet Madrid og Granada, får Dagbladet opplyst. 28-åringen er siktet i den omfattende hasjsaken, og blir betraktet som en sentral bakmann.

Toska og kameraten hadde totalt over 24 000 kroner i eurosedler på seg da de ble stoppet av Guardia Civils tjenestemenn. Begge hadde falske papirer, Toska et førerkort som var utstedt i Nederland, får Dagbladet opplyst.

Det falske førerkortet knytter dermed Toska til landet hvor «Operasjon Wonderboy» har sitt utgangspunkt.

-  Alt henger egentlig sammen med alt i dette miljøet. Det er tette bånd mellom personene, og det er jo en kjent sak at ransmiljøet også knyttes til narkotikasmugling, sier kilder til Dagbladet.

Åpenbare koblinger

-  Det er for mange opplysninger i hasj- og Nokas-saken som henger sammen - både når det gjelder involverte personer, steder og etterretningsopplysninger. Pågripelsene i Spania og Nederland er helt sentrale, sier kildene.

Politiinspektør Bjørn Andersen ved Rogaland politidistrikt vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger. Han bekrefter imidlertid at de tre som ble tatt i Amsterdam, er siktet for heleri.

Advokat Fridtjof Feydt representerer 31-åringen som ble pågrepet i Nederland.

-  Jeg har ikke fått snakket med min klient, og kjenner ikke til politiets teorier, sier Feydt.

Heller ikke advokat Christine Hamborgstrøm, som representerer David Toska, kjenner til Dagbladets opplysninger.

-  Jeg reiser så fort som mulig til Spania for å snakke med min klient, sier Hamborgstrøm.

HASJBESLAG: Politi og tollere beslag la før jul til sammen 850 kilo hasj i «Operasjon Wonderboy». Bildet viser hasjbeslaget som ble gjort på Svinesund.
FALSKT FØRERKORT: David Aleksander Toska (bildet) og en 28 år gammel kamerat ble i går framstilt for retten i Malaga. Toska hadde falskt førerkort fra Nederland da han ble tatt.