Foto: Privat / BT
Foto: Privat / BTVis mer

Her ligger reiselederen som skulle guide danske 17-åringer på Praha-tur

Slagsmål med politiet, kokain, tåregass, raserte hotellrom og knivstikkinger på skandalereise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noen hver ville kanskje følt behovet for en dram om man måtte tilbringe dagen på en buss med fulle tenåringer på vei til Tsjekkia, men reiselederen på bildet ventet på ingen måte til kjøreturen var over.

- Guiden var så full at han sovnet på gulvet i bussen. Det skulle egentlig være ham som hadde ansvaret for oss, sier Lea Ashley Misfeldt (17) til BT.dk.

Ifølge henne ble bildet tatt i 04-tida om natta, hele seks timer før bussen ankom Praha.

- Klokka 08.30 sto han opp, uten anelse om hvor vi var eller hvor vi skulle, sier Misfeldt.

- Narkotika og slagsmål Startskuddet på årets vinterferie-utskeielse ser ut til å ha vært symptomatisk for fortsettelsen. Turarrangøren Rejsemægleren må nå svare for en rekke logistiske sammenbrudd, samtidig som ungdommenes herjinger i Praha i seg selv har skapt overskrifter både i Tsjekkia og Danmark.

Nærmere 6000 ungdommer fra videregående skoler i Danmark bruker i vinter selskapet til å dra på det som regnes som rene fylleturer til den tjekkiske hovedstaden.

Bare de siste tre dagene har 28 dansker - hvorav 16 mindreårige - fått lege- eller sykehusbehandling i Praha, og politiet har registrert omlag ti voldsepisoder daglig som knyttes til turistgruppen, ifølge BT. To dansker er knivstukket i to ulike hendelser.

Ungdommene forteller om sjøslag som har endt med smadrede hotellrom der politiet har måttet tre inn for å kaste danskene ut. Mange av tenåringene skal ha tatt for seg av byens rikholdige narkosalg i gatene, og det skal tidlig ha oppstått en rekke alvorlige slagsmål - dansker imellom.

På et diskotek frekventert av danskene skal det ha blitt kastet en tåregassgranat.

For Rejsemægleren startet uka med at en av bussene kjørte av veien, noe som utløste mistanke om brudd på hvilebestemmelsene blant sjåførene. Mistankene ble bekreftet da flere av bussene på hjemturen i helga ble stoppet av politiet på grensa.

- 95 prosent oppførte seg pent Reiseselskapet medgir at vinterferie-utfluktene har mange flere deltagere i år, men mener årets tumulter i Tsjekkia ikke har vært verre enn før.

- Vi er klar over at det har vært problemer. Vi har også vært på stedet for å hjelpe, men når så mange drar dit, så går nok mange på fylla og det vil skje en del ting. Men 95 prosent av de vi har sendt avgårde har oppført seg pent, sier direktør Kristian Aksel Nielsen til BT.

Praha-politiet har nå innkalt 200 ekstra politifolk for å håndtere en ny ladning danske ungdommer i neste uke.