Her ligger restene av tungtvannsfabrikken

Juvet under Vemork er fullt av eldgammelt skrot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Nedenfor gamle Vemork kraftstasjon på Rjukan kløyver juvet seg hundre meter rett ned i berget. Skrotet ser man ikke fra veien. Men noen hundre meter oppover i juvet, i retning Rjukanfossen, åpenbarer søppellandet seg.

Tonnevis av skrotJernskrot og gamle asbest-pakninger blandet med nedrast stein fyller bredden av den spektakulære bergsprekken og strekker seg 100 — 200 meter innover. Noen steder er buntene av skrammel fire — fem meter høye. Det er flerfoldige tonn med jernprofiler og rustne vaskemaskin-aktige saker. Oppe i fjellsidene, bak fossene, skjuler det seg enda mer skrot.

Historisk bygningEller skrot? Mye av det kunne direktøren for Industriarbeidermuseet på Rjukan gjerne ha sett ble tatt vare på. Dette er restene etter den legendariske tungtvannsproduksjonen på Vemork, målet for en av de mest kjente sabotøraksjonene under andre verdenskrig.

-  Det er synd at dette ble ødelagt. Dette var en historisk bygning der det skjedde dramatiske ting, sier museumsdirektør Jan Anders Dam-Nielssen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer