Presidentvalget i USA:

Her ligger svaret

Dette gjenstår før Joe Biden bli innsatt som USAs 46. president.

GJENSTÅR: Delstaten Georgia er nå den eneste deltaten hvor stemmene ennå ikke er ferdig opptalt. Her representert ved delstatshovedstaden Atlanta. Foto: Shutterstock / NTB
GJENSTÅR: Delstaten Georgia er nå den eneste deltaten hvor stemmene ennå ikke er ferdig opptalt. Her representert ved delstatshovedstaden Atlanta. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Joe Biden er utropt som vinner av presidentvalget i flere av USAs største nyhetsbyråer, og har offisielt påbegynt forberedelsene for å bli USAs neste president.

Til tross for at andre verdensledere for lengst har gratulert Biden med seieren, har president Donald Trump slett ikke erkjent valgnederlaget.

Han har varslet at han vil gå rettens i flere delstater, og seinest onsdag ble det avgjort at han - som forventet - vinner Alaska. Natt til torsdag, norsk tid, ble videre Biden utropt til vinner av Arizona, ifølge tallanalyseselskapet Decision Desk HQ.

Dette gjenstår før valgresultatet er endelig avgjort.

Omtelling

Georgia er nå den siste av USAs 50 delstater hvor det ennå ikke er utropt en valgvinner av Decision Desk, som leverer tall til Dagbladet.

Tallene viser at Biden foreløpig leder med 49,52 prosent, men bare rett i overkant av 14 000 stemmer skiller mot Trumps 49,24 prosent av delstatens nesten fem millioner stemmer.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 01.12.2020 07:25Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Som følge av at marginene er så små, har delstaten allerede varslet at det vil bli gjennomført en omtelling i hele delstaten.

Ifølge Sky News har Georgias delstatsminister, Brad Raffensperger, varslet at han ønsker at omtellingen skal starte i slutten av denne uka og at han forventer at dette arbeidet kan pågå helt til den endelige fristen som er 20. november.

LANGET UT: President Donald Trump viste seg offentlig for første gang siden valgnatta. Foto: AP Vis mer

Flere søksmål

Alle medier har heller ikke utropt en vinner i Arizona.

Fox News og AP var blant dem som kåret Biden til vinner av delstaten allerede kvelden etter valgdagen. Decision Desk HQ ventet helt til natt til torsdag denne uka med å gjøre det samme, mens CNN er blant dem som fortsatt ikke har utpekt en vinner i delstaten. Det har heller ikke NBC News gjort og ifølge deres oversikt, gjenstår opptellingen av i overkant av 51 000 stemmer i delstaten.

Trump har i tillegg varslet søksmål i en rekke delstater i håp om å snu situasjonen i egen favør. Arizona er blant disse.

Ifølge The Washington Post var det på valgdagen 3. november meldt inn 12 søksmål i forbindelse med valget. I ettertid har Trumps advokater meldt inn ytterligere søksmål.

Foreløpig er det imidlertid lite som tyder på at Trump har beviser som gjør at han vil kunne lykkes i retten. Enda mindre tyder på at det å gå rettens vei vil kunne føre til endringer som på noen måte er nok til å gjøre ham til vinneren av presidentvalget.

SKAPTE FORVIRRING: Spøkte USAs utenriksminister Mike Pompeo her? Det lurer nå mange på. Video: AP Vis mer

Dette gjenstår

Etter at alle stemmer er endelig talt opp, gjenstår flere viktige datoer før Joe Biden blir offisielt innsatt som president den 20 januar kl. 12.00, lokal tid.

Disse er som følger:

8. desember: Valgmennene fra de ulike delstatene skal samles for å sertifisere valgresultatet. Innen denne datoen må alle stemmetellinger, omtellinger og rettslige spørsmål være avklart.

14. desember: Denne dagen møtes alle valgmenn for å foreta det formelle valget av president og visepresident i USA. USAs president velges ikke direkte av folket, men av 538 valgmenn utpekt av de 50 delstatene og hovedstaden Washington.

23 desember: Valgmennenes stemmer overleveres til Kongressen. En føderal lov krever at valgmennene leverer stemmene til visepresidenten på den fjerde onsdagen i desember. Den faller i år på den 23 desember.

6. januar: I henhold til føderal lov kreves det at en samlet Kongress teller valgmennenes stemmer og erklærer vinnerne av presidentvalget. Denne fellesseansen holdes i Kongressen 6. januar 2021.

20. januar: Presidenten tas i ed i embetet og det blir holdt en storslagen innsettelsesseremoni.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer