Æresdrap:

Her ligger trebarnsmoren Khalida - torturert og hengt av sin egen familie fordi hun hadde en elsker

Faren, ektemannen og broren arrestert.

ÆRESDRAP: Bibi, og Mukhtar, som skal ha vært trebarnsmorens elsker, ble torturert før de ble hengt fra et tre på familiens gårdsplass i landsbyen Mian Channu i den østlige Punjab-provinsen. Foto: AFP / NTB Scanpix
ÆRESDRAP: Bibi, og Mukhtar, som skal ha vært trebarnsmorens elsker, ble torturert før de ble hengt fra et tre på familiens gårdsplass i landsbyen Mian Channu i den østlige Punjab-provinsen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Torsdag arresterte pakistansk politi tre personer og siktet dem for drapet på trebarnsmoren Khalida Bibi og 21 år gamle Mohammad Mukhtar.

De tre siktede er Khalidas far, bror og ektemann. Det bekrefter Allah Ditta, en talsperson for det lokale politiet, til nyhetsbyrået Associated Press.

Torturert og hengt

Bibi, og Mukhtar, som skal ha vært trebarnsmorens elsker, ble torturert før de ble hengt fra et tre på familiens gårdsplass i landsbyen Mian Channu i den østlige Punjab-provinsen.

Ditta forteller videre at de tre familiemedlemmene har tilstått drapet, men at forhørene fortsatt pågår

Bibi og Mukhtar har blitt fraktet til et lokalt sykehus for å gjennomgå en obduksjon.

- Absurd

Generalsekretær i Amnesty International i Norge, John Peder Egenæs, sier til Dagbladet at æresdrap av dette slaget er et stort problem i Pakistan.

- Problemet er stort, og årsaken til problemet er holdningen at kvinner er familiens og lokalsamfunnets eiendom - at de bærer deres ære og eller skam. Tallene er usikre, men Human Rights Commission i Pakistan registrerte 1100 æresdrap i 2015, 1000 i 2014 og 860-870 i 2013, sier han.

Han peker videre på at det ikke bare er den rådende holdningen til kvinners status som er problemet. Selve rettssystemet har i denne sammenhengen store feil.

Offerets familie kan i drapssaker velge å tilgi vedkommende som har utført drapet. Når det kommer til æresdrap, er familien til offeret gjerne gjerningsperson eller oppdragsgiver.

- Det blir absurd i en situasjon der familien selv står bak drapet, sier Egenæs.

Steinet

Hvert eneste år blir flere hundre kvinner drept i Pakistan for å ha gått mot sin families ønsker når det kommer til kjærlighet og ekteskap. Ofte er det kvinnenes egne familier som står bak drapet.

Langt fra alle disse sakene får bred internasjonal omtale, men en av de mest rystende sakene var drapet på 25 år gamle Farzana Parveen i 2014.

Den gravide kvinnen ble steinet til døde av en gruppe på 20 personer fra kvinnens familie utenfor et rettslokale i byen Lahore. Blant gjerningspersonene var Parveens far og brødre.

Bakgrunnen for drapet var at Parveen hadde giftet seg med Mohammad Iqbal uten familiens samtykke. Iqbal sa selv til BBC i etterkant at politiet avsto fra å gripe inn.

- Vi ropte om hjelp, men ingen hørte etter. De så på at Farzana ble drept, og de gjorde ikke noe, sa han til den britiske statskanalen.

Lurt

Bare noen måneder senere rystet et nytt bestialsk æresdrap landet da Muawia Bibi (18) og Sajjad Ahmed (26) ble lokket hjem til 18-åringens familie der de ble halshogd.

Drapet skjedde bare ni dager etter at de to hadde fått godkjent sitt giftemål, og også denne gangen var årsaken at kvinnens familie ikke hadde godkjent hennes valg av ektefelle.

Det skal ikke ha vært øyenvitner til henrettelsen, men flere familiemedlemmer oppsøkte selv politiet, fortalte hva som hadde skjedd - og at det var brudeparets familie som hadde utført æresdrapet. Det skrev CNN.

Provoserte

Så sent om i juli ble den pakistanske sosiale medier-kjendisen og modellen Qandeel Baloch drept av sin egen bror.

26-åringen var en fremtredene person i sosiale medier, og mange omtalte henne som Pakistans svar på realitykjendisen Kim Kardashian.

Balochs foreldre skal ha fortalt politiet at det var en av Baloch seks brødre som skal ha kvalt henne til døde, sa en talsperson for det lokale politiet, Nabila Ghazanfar, til Associated Press.

Nylig søkte Baloch om beskyttelse fra myndighetene i Pakistan, etter å ha mottatt anonyme dødstrusler fra flere hold. Det fikk hun ikke innvilget.

5000 årlig

I en pressemelding sendt ut etter drapet på Baloch, skriver Amnesty International at voldt og trusler mot kvinner og jenter i Pakistan fortsatt er utbredt, og at så mange som 4308 tilfeller av vold mot kvinner ble registrert bare på de første seks månedene i 2015.

Av disse er det 709 drap, 596 voldtekter og 1020 kidnappinger.

Flere grupper som kjemper for kvinners rettigheter i landet, mener tallet er betydelig høyere. Tradisjonen med æresdrap holdes sterkest i hevd på landsbygda, og mange av drapene blir aldri kjent eller rapportert utover lokalmiljøet.

FN anslår at om lag 5 000 kvinner i verden blir drept hvert år fordi de har valgt en annen livspartner enn familien har pekt ut for dem.

Kvinnegrupper i Midtøsten og Sentral-Asia mener antallet æresdrap-skjebner er fire ganger så høyt.

- Ett skritt vekk fra blodhevn

Egenæs i Amnesty International forteller at det er et lovforslag som er oppe til behandling i parlamentet, men at han ikke har veldig troa på at det vil løse problemene.

For det første vil de skjerpe straffene knyttet til æresdrap, som som gjør at langt færre vil innrømme at det er det som er det underliggende motivet.

For det andre har lovforslaget allerede «gått ut på dato». Det har blitt introdusert på nytt, men som Egenæs påpeker er det et tegn på at det bare er interesse for å behandle det så lenge saker som dette får nasjonal og internasjonal omtale.

- Det handler om at drap må ses på som et samfunnsproblem og ikke et privat problem. Det er en grunn til at det å utmåle en form for rettferdighet tas ut av den fornærmedes hender. Det systemet vi ser i Pakistan er ett skritt vekk fra blodhevn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer