Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her ligger vraket

De første bildene fra ulykkesstedet viser hvor lite som er igjen av vraket. Solfrid Borge, ordfører i Ullensvang, jobber på spreng med å ivareta de pårørende etter helikoptertragedien i går.

RYKER FORTSATT: Bare noen rykende rester ligger igjen etter helikoptervraket, viser bildene som Forsvarets SeaKing tok på ulykkesstedet i går. Foto: Forsvaret/330 skvadron
RYKER FORTSATT: Bare noen rykende rester ligger igjen etter helikoptervraket, viser bildene som Forsvarets SeaKing tok på ulykkesstedet i går. Foto: Forsvaret/330 skvadron Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLENSVANG/OSLO (Dagbladet): Redningstjenesten har frigitt det første bildet fra ulykkesstedet, som ble tatt under redningsaksjonen i går kveld.

Bildet viser at det fremdeles ryker fra vrakstedet. En bit av haleroret stikker frem. Ellers er det lite igjen av helikopteret som hadde fem mennesker om bord. Alle fryktes nå omkommet. Og tilbake står familie, venner, bekjente og lokalsamfunn i sjokk og sorg.

 - Alle må bli ivaretatt. Vi tar hånd om både pårørende, venner og arbeidskollegaer hos Airlift, sier ordføreren til Dagbladet.

- Dette er fryktelig trist. En slik ulykke er noe av det verste som kan ramme en kommune, sier Borge.

Hun var i natt i møte med kollegaene til den omkomne piloten hos Airlift.

- Det var omgangsvenner og arbeidskamerater; ansatte, piloter og bakkepersonell. De hadde ulike sorgreaksjoner, og vår oppgave er å hjelpe, sier Solfrid Borge til Dagbladet.

Lokale ofre I Ullensvang står flagget nå på halv stang både ved kirka og utenfor kommunehuset. Tross erfaring med vind og vær i fjell og langs vidder, var gårsdagens ulykke en hendelse ingen så komme.

ALLE OMKOM: Alle fem om bord fryktes omkommet, og politiet anser ikke lenger operasjonen som en redningsaksjon. Foto: Forsvaret/330 skvadron
ALLE OMKOM: Alle fem om bord fryktes omkommet, og politiet anser ikke lenger operasjonen som en redningsaksjon. Foto: Forsvaret/330 skvadron Vis mer

Borge bekrefter overfor Dagbladet at det er folk fra Ullensvang blant de omkomne. Navnene vil trolig bli frigitt på en pressekonferanse klokka 13 i dag.

Tre personer er funnet omkommet, og politiet gjør det overfor Dagbladet klart at de ikke har noe håp om å finne de to siste i live. Den voldsomme ulykka, der helikopteret som skjedde i svært dårlig flyvær.

Helikopteret fra selskapet Airlift hadde allerede vært en tur inne på fjellet mellom Dalamot og Busete med folk og materialer. Første pulje, som var vitne til at helikopteret styrtet og begynte å brenne, måtte gå i tre kvarter for å få varslet om det som hadde skjedd.

Trist og tragisk Politiet fikk første melding ulykken klokka 19.17.

- Dette er trist og tragisk, sier ordfører Solfrid Borge.

Da hun fikk melding om ulykka i går kveld, startet jobben både i Ullensvang og nabokommunen Eidfjord med å samle mannskaper som kunne bistå i krisearbeidet. Folk stilte opp, tross ferietid og lav bemanning.

- Vi fikk tak i folk og var i beredskap, sier kommuneoverlege Reidar Gjøtterud i Eidfjord til Dagbladet.

Sjokk Organisasjonssjef Elisabeth Joleik i Eidfjord sier meldinga om ulykka kom som et sjokk.

UTILGJENGELIG: Forsvarets 330-skvadron tar av fra Kinsarvik for å bistå i redningsarbeidet  etter at et helikopter med 5 personer om bord styrtet i fjellet ved Vassli, mellom Dalamot og Busete. Alle de 5 ombord i helikopteret døde i ulykken.  Foto: Inge Kristoffersen / Scanpix
UTILGJENGELIG: Forsvarets 330-skvadron tar av fra Kinsarvik for å bistå i redningsarbeidet etter at et helikopter med 5 personer om bord styrtet i fjellet ved Vassli, mellom Dalamot og Busete. Alle de 5 ombord i helikopteret døde i ulykken. Foto: Inge Kristoffersen / Scanpix Vis mer

- Vi visste til å begynne med svært lite. Vi etablerte et kriseteam, og kalte inn det som var av disponibelt av folk. Mange var bortreist, men vi fikk tak i folk, sier Joleik.

- Hva slags erfaring har dere i å bearbeide slike ulykker?

- Vi er glade for desto færre slike ulykker vi må ta hånd om, sier Elisabeth Joleik.

Airlift med baser i Førde og Kinsarvik er Norges største helikopterselskap med 17 helikoptre og 80 ansatte. Piloten på ulykkeshelikopteret av typen Eurocopter AS350 B3 var tilknyttet Airlift-basen i Kinsarvik.

FRYKTELIG: Ulykken har rammet lokalsamfunnet hardt, fastslår ordfører Solfrid Borge i Ullensvang kommune. Foto: Benjamin A. Ward
FRYKTELIG: Ulykken har rammet lokalsamfunnet hardt, fastslår ordfører Solfrid Borge i Ullensvang kommune. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer