Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her løper britiske Tim (44) London Marathon 250 km over jordens overflate

Og han løp langt fortere enn ventet.

VERDENSROMREKORD: Tim Peake ble ikke den første til å løpe et maraton i rommet da han fullførte London Marthon søndag, men han løp i alle fall fortere enn noen astronauter har gjort før ham. FOTO: EUROPEAN SPACE AGENCY / AP / NTB scanpix
VERDENSROMREKORD: Tim Peake ble ikke den første til å løpe et maraton i rommet da han fullførte London Marthon søndag, men han løp i alle fall fortere enn noen astronauter har gjort før ham. FOTO: EUROPEAN SPACE AGENCY / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 44 år gamle britiske astronauten Tim Peake befinner seg for tiden på Den internasjonale romstasjonen, rundt 250 km over jordas overflate, og man skulle kanskje tro at han hadde mer enn nok å henge fingrene i der oppe i det store verdensrommet.

Men i dag har Peake, som har vært på romastasjonen siden 15.desember i fjor, bevist at det i alle fall ikke er noe galt med formen.

Stroppet til tredemøllen I dag var nemlig dagen for London Marathon, og i den anledning var det Peake som stod for nedtellingen til starten via en forhåndsinnspilt videobeskjed der han ønsket deltakerne lykke til.

Peake nøyde seg ikke med det. Han gjennomførte i tillegg sin egen virtuelle, dog høyst relle, variant av London Marathon, skriver CNN.

Den britiske astronauten iførte seg en sele som stroppet ham fast til romastasjonens tredemølle. Mens han løp så han på en video som simulerte maratonløypa. Ikke nok med det; videoen var også befolket av avatarer som viste relle maratondeltakere, som brukte appen «Run Social».

Raskere enn forventet Under en pressekonferanse tidligere denne uken fortalte Peake at selskapet til de løpende avatarene ville bli viktig for at han skulle holde motivasjonen oppe hele veien.

- Det vil være til enorm hjelp for meg å vite at jeg løper sammen med alle der nede, sa Peake, ifølge The Telegraph.

Ifølge maratonarrangørene hadde Peake håpet å fullføre de drøye 42 kilometerne på under fire timer. Det klarte han lett. Sluttiden ble på tre timer, 35 minutter og 21 sekunder.

Den spreke astronauten har løpt maratonen med beina godt plantet på landjorda også. I 1999 fullførte han på tre timer og 18 minutter.

Ikke den første Men Peake er faktisk ikke den eneste astronauten som har fullført en maraton i rommet. I 2004 ble amerikanske Sunita Williams den første personen til å gjennomføre en maraton i verdensrommet, da hun fullførte Boston Marathon på fire timer og 24 minutter.

Så om Peake ikke var den første, så har han i alle fall løpt den raskeste maratonen i rommet noen sinne.

London Marathon ble vunnet av kenyanske Eliud Kipchoge. Han satt ny løyperekord med tiden to timer, tre minutter og fire sekunder.

Dameklassen ble vunnet av kenyanske Jemima Sumgong, på tross av at hun hadde et ganske stygt fall mot slutten av løpet. Sluttiden hennes ble to timer, 22 minutter og 58 sekunder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!