Her løper burmeserne etter maten

- Uansett hvor vi drar er det verre enn først antatt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge burmesiske myndigheter har syklonen Nargis til nå krevd nesten 80.000 menneskeliv. Flere nødhjelpsorganisasjoner anslår imidlertid tallet til rundt 140.000 døde.

Behovet for nødhjelp i den militærstyrte staten er prekært.

I Myamar løper menneskene etter lastebilen som leverer nødrasjoner. Desperate barn og voksne strekker hendene i været, for å karre til seg det som blir kastet ut av matrasjoner.

I det bilen stopper flokker desperate mennesker seg rundt kjøretøyet.

Landesorg

Militærjuntaen i Burma har bestemt seg for å åpne for nødhjelp, og har nå invitert sine asiatiske naboland til en giverkonferanse.

Informasjonssjef Gøril Husby i CARE Norge mener syklon-katastrofen overgår alle dystre spådommer.

- I alle områder vi har kommet inn i er det mye verre enn først antatt. I noen landsbyer er absolutt alle ungene borte, sier Husby til Dagbladet.no

Her løper burmeserne etter maten

I går startet Burma sin tre dager lange sørgeperiode over Nargis-ofrene. Det tyder på at militærjuntaen begynner å ta katastrofen innover seg, mener Husby.

- Det har begynt å løse litt opp nå, og det er på tide. Endel av generalene har vært ute og besøkt folk, og det er et veldig bra tegn

Har fly klart  

Nå ønsker Husby seg tillatelse til å fly inn nødhjelp, slik FN og Røde Kors får lov til.

CARE Norge har et fly med nødhjelpsrasjoner stående klart i Bangkok. Husby håper og tror organisasjonen snart skal få nødhjelp flydd inn for første gang.

- Saken er at det ikke er nok mat lokalt, derfor må nødhjelpen flys inn utenfra for at vi skal få nå flest mulig, sier Husby.

RIS: Innbyggerne i Yangon bærer sårt tiltrengte nødrasjoner med ris.