Her løper den skremte journalisten fra Sverigedemokratene

Overvåkningsvideo viser hva som skjedde da Sveriges Radio ble avslørt med skjult kamera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I et halvt år var tre reportere fra Sveriges Radio medlemmer i det politiske partiet Sverigedemokraterna under falsk navn.

Det førte blant annet til avsløringen om at en svensk politiker nektet sønnen sin å ta med seg en somalisk klassekamarat hjem.

I februar ble imidlertid en av reporterne avslørt da hun var med på partiets båttur til Tallinn.

Nå har Sveriges Radio og Expressen fått tilgang til overvåkingskamera fra fergen.

Bildene viser blant annet hvordan reporteren, som er tydelig skremt, flykter fra lugaren etter at hun er blitt avslørt, og senere hvordan politikerne lurer til seg nøkler til lugaren hennes.

Alle bedt om å gå

Caroline Stenman (26) satt inne i en lugar sammen med feststemte partimedlemmer på vei tilbake til Stockholm, da partisekretæren Björn Söder og partileder Jimmie Åkesson ba alle bortsett fra Stenman gå ut av lugaren.

- Jeg skjønte at jeg var avslørt, har Stenman tidligere sagt til Expressen.

Stenman forsøkte å flykte, men da stilte Erik Almqvist, lederen i ungdomspartiet, seg i døra og krevde at hun ga fra seg vesken. Reporteren klarte likevel å komme seg unna, og hendelsen ble tatt opp av den skjulte mikrofonen hennes.

Da lydopptaket ble offentliggjort nektet imidlertid Almqvist for at han hadde hatt noe med reporterens veske å gjøre, ifølge Expessen. Filmbildene fra skipets overvåkingskameraer viser likevel tydelig hvordan reporteren går inn på en kahytt sammen med Erik Almqvist. Da har hun vesken i fanget. Kort tid senere løper hun ut uten vesken.

Lurer til seg nøkkel
Overvåkningskameraene viser også hvordan partiet lurer til seg nøkkelen til reporterens lugar, for senere å låse seg inn i denne.

På filmbildene ser vi hvordan en ung, kvinnelig politiker går til skipets resepsjon. Ved å utgi seg for å være Caroline Stenman får hun nøkkelen til reporterens lugar. Dette bekreftes også av resepsjonisten.

Kameraene viser deretter hvordan den unge kvinnen fra Sverigedemokraterna går tilbake til kahytten der flere av partilederene nå er samlet, blant dem partileder Jimmi Åkesson.

En stund senere fanget et annet overvåkningskamera opp at Erik Almqvist og Christian Westling, som er kandidat til Europaparlamentet, tar seg inn i SR-reporterens lugar ved hjelp nøkkelen deres kvinnelige partifelle lurte til seg
.
Politiet henla saken

Erik Almqist bekrefter nå overfor Expressen at han tok seg inn i SR-reporterens kahytt.

- Vi var der inne for å lete etter henne. Vi lette på andre steder også, men fant ingen spor etter henne, sier han til avisen.

LÅSER SEG INN:  Her låser de to politikerne Erik Almqvist og Christian Westling seg inn på rommet til reporteren fra Sveriges Radio med et nøkkelkort som deres partikollega har lurt til seg. Bilde fra rederiets overvåkningskamera/politiet
LÅSER SEG INN: Her låser de to politikerne Erik Almqvist og Christian Westling seg inn på rommet til reporteren fra Sveriges Radio med et nøkkelkort som deres partikollega har lurt til seg. Bilde fra rederiets overvåkningskamera/politiet Vis mer

På spørsmål om det er greit å ta seg inn i andres kahytter svarer han:

- Vi hadde tilgang til kahyttene gjennom vår konferansebooking. Og så skal man huske at vi fortsatt trodde hun var en infiltratør fra den ekstreme venstefløyen, sier han.

Martin Kinnunen, som er pressetalsmann for partiet, bekrefter at et kvinnelig partimedlem hentet ut reporterens nøkkel fra resepsjonen.

- Jeg tror det stemmer, men så vidt jeg vet var ingen inne i reporterens kahytt, sier han til Expressen.

Caroline Stenman anmeldte flere av Sverigedemokraterne for ran etter hendelsen på lugaren. Politiet etterforsket saken, men etterforsker Anita Glad valgte å legge vekk saken uten å høre på lydopptakene, skriver Expressen. Hun skal heller ikke ha sett på bildene fra overvåkningskameraene.

LURTE TIL SEG NØKKEL:  Ved å oppgi falskt navn fikk det kvinnelige medlemmet av Sverigedemokraterne lurt til seg nøkkelen til rommet til Caroline Stenman. Bilde fra rederiets overvåkningskamera/politiet
LURTE TIL SEG NØKKEL: Ved å oppgi falskt navn fikk det kvinnelige medlemmet av Sverigedemokraterne lurt til seg nøkkelen til rommet til Caroline Stenman. Bilde fra rederiets overvåkningskamera/politiet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer