LØPER FOR HELSA: I sentralfengselet i Kisangani kjemper alle for livet. Joshua French (bildet) og Tjostolv Moland som er dømt for å ha tatt livet av sin sjåfør i Kongo, har nesten sittet ti måneder i fengsel i Kisangani. Foto: Espen Røst
LØPER FOR HELSA: I sentralfengselet i Kisangani kjemper alle for livet. Joshua French (bildet) og Tjostolv Moland som er dømt for å ha tatt livet av sin sjåfør i Kongo, har nesten sittet ti måneder i fengsel i Kisangani. Foto: Espen RøstVis mer

Her løper French for livet

Se bildene fra innsiden av fengselet og dagliglivet til de dødsdømte fangene i Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI (Dagbladet): I bar overkropp løper Joshua French runde på runde inne i fengselsgården. Ingen bryr seg så mye med det, for dette er et syn de fleste fangene har vendt seg til. Trening er blitt en del av kampen for å overleve som fange i et av verdens verste fengselsregimer.

- Treninga er viktig for å holde seg frisk, sier French til Dagbladet.

Og selv om nordmennene er dødsdømte, er sykdommer den største faren for ham, Tjostolv Moland og de rundt 440 andre innsatte i Kisanganis sentralfengsel.

Det florerer av syfilis, malaria, byller, tuberkulose og aids.

Livstruende Moland, French og deres medfanger må så godt de kan kjempe for livet hver dag. Ifølge det amerikanske utenriksdepartementets menneskerettighetsrapport for 2009 er et fengselsopphold i DR Kongo i de fleste tilfeller livstruende.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, skriver at et fengselsopphold i Kongo i seg selv som regel er grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling. Hun skriver at FN har fått bekreftet at 65 fanger døde i fengsel i Kongo imellom mars 2008 og mars 2009.

Det reelle tallet er mye høyere.

Bare i Moland og Frenchs fengsel var det i fjor flere dødsfall hver måned.

Løper De to nordmennene sier de tok grep om egen helse i januar i år. Tjostolv Moland sluttet å røyke. Begge begynte å trene fast.

— Vi var veldig svake etter rettssakene, og ikke minst av sykdommene som rammet oss, sier French.

Begge ble kraftig angrepet av malaria, og Moland endte opp på sykehus med en mye omtalt mental lidelse, noe som kan ha kommet som en følge av kraftig medisinering mot malariaen.

Moland løper hver dag, mens French løper annenhver dag. Begge gjør styrketrening.

— Når vi trener i bar overkropp får vi mye D-vitaminer. Det er viktig for å holde seg frisk, sier Moland.

KosttilskuddDe tar også kosttilskudd av vitaminer. Moland frykter han er ordentlig ille ute om han skulle blitt syk igjen.

BØNN: De innsatte får delta i bønnestunder i fengselet. Foto: Espen Røst/Dagbladet
BØNN: De innsatte får delta i bønnestunder i fengselet. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer

— Ingen lege vil våge å gi meg noe behandling etter det som skjedde sist. De legene som har vært her har blitt truet med fengsel og anklaget for både det ene og det andre, sier han.

En av legene ble i høst anklaget for å ha gjort Moland mentalt syk med vilje, kanskje på oppdrag fra advokatene eller fra norske myndigheter.

Hotell De andre fangene kjemper enda tøffere kamper. Moland og French tar Dagbladet med på en omvisning i fengselet.

— Noen her? roper French og åpner opp slåen til ei rød jerndør.

Ja da, der inne sitter tre fanger på gulvet og myser mot den lille norske delegasjonen. Rommet er kanskje en ganger en meter stort, men det er minst fire meter under taket. Høyt oppe på veggen slipper et hull på størrelse med en melkekartong inn en enkelt lysstråle.
French lukker jerndøra igjen og vi går videre.

På vei ut i gården igjen passerer vi et slags hotellrom.

Det ser ut som cella vi akkurat var på, bare dobbelt så stort. For noen hundre kongolesiske franc (et par kroner) kan man leie seg litt privatliv. Både koner, kjærester og prostituerte er innom. Moland og French gir fangene førstehjelp for de påfølgende kjønnssykdommene. Særlig er syfilis et problem.

Pisk Kloakk og sølevann renner i en åpen grøft.

— Fanger blir dyttet ned i pisserenna som straff, sier Moland.

Det er ingen nåde i fengselet om noen prøver å rømme, sloss eller stjele. Pisking er også vanlig. De belgiske koloniherrene styrte en gang dette landet med chicote (en lærpisk) og rifle. Nå er det kongoleserne som pisker hverandre.

Etter et lett sprang over renna går vi inn i en av de fire hovedcellene. Dette er den sivile delen av fengselet, i motsetning til den militære delen der Moland og French sitter.

SYKE: Mange syke kommer til Joshua French kommer for å få råd eller behandling. Foto: Espen Røst/Dagbladet
SYKE: Mange syke kommer til Joshua French kommer for å få råd eller behandling. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer

50—70 fanger bor på hver celle. Disse cellene er på anslagsvis 75 kvadratmeter. Det som ser ut som basttepper ligger tett i tett langs veggene. Slik kan hver enkelt fange prøve å markere revir. Men borte i et hjørne er murgulvet sprukket opp og der er det heller ingen tepper. Hjørnet fungerer som latrine for fangene etter at de blir låst inne klokka 16.00 hver dag.

Messe Det er 1. påskedag og den katolske presten Giovanni Pross er innom for å holde messe.
Om lag 150 fanger har møtt opp i det som fungerer som kirkerom i fengselet. Rommet er mest av alt en ruin. Veggene er delvis falt fra hverandre og det er store hull i taket.

Presten og åtte nonner synger og klapper sammen med denne menigheten bestående av mordere, tyver og voldtektsmenn.
Men mange kan stå her uten å ha gjort noe galt.

Ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter har 80 prosent av fangene i kongolesiske fengsler ikke hatt noen rettssak. Ingen har oversikt over hvem som sitter innelåst og ofte blir fanger sittende i fengsel etter at soningstida har gått ut.
En FN-rapport fra oktober sier det slik:

«I bunn og grunn er fengselssystemet et deponi for samfunnsfiender og de som er for fattige til å bestikke seg ut.»

—Det er fanger her inne som ikke har fått vite hva de sitter for, sier presten Pross til Dagbladet.

VoldtektForan i forsamlingen sitter to kvinnelige fanger. De folder hendene og ber sammen med de andre. Hva de to ønsker seg fikk ikke Dagbladet anledning til å spørre om, men de kan godt ha bedt om litt fred fra sine mannlige medfanger og vakter.

Den kongolesiske menneskerettighetsorganisasjonen ASADHO skriver at voldtekter i fengsler er vanlig og at de ofte organiseres av vaktene.

Det er vanlig at kvinner og menn soner sammen. Organisasjonen skriver at også at menn, særlig nyankomne fanger, ofte blir voldtatt.
I det blå Moland og French sitter på to plaststoler på den lille avsatsen utenfor deres celle. De er nå blant veteranene i sentralfengselet. Men hvor lenge de blir sittende er helt i det blå.

For ei uke siden behandlet høyesterett ankesaken deres, og det er godt mulig at saken på grunn av saksbehandlingsfeil sendes tilbake i rettssystemet til helt ny behandling i Kisangani.

GAMMELT: Kisangani het Stanleyville under den belgiske kolonitiden, på døra over cella til Joshua French og Tjostolv Moland står det skrevet "Trading Post Stanleyville". Foto: Espen Røst / Dagbladet
GAMMELT: Kisangani het Stanleyville under den belgiske kolonitiden, på døra over cella til Joshua French og Tjostolv Moland står det skrevet "Trading Post Stanleyville". Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Både aktor og Molands forsvarer, André Kibambe, sa etter høyesterettsbehandlingen at de tror anken blir tatt til følge. Da står Moland og French i så fall overfor enda en rettsrunde tilsvarende de to rettsprosessene de gikk gjennom i høst.

Høyesteretts dom er ventet en av de nærmeste dagene.

KJØKKENETKjøkkenet ligger i hjertet av fengselet, og markedet ligger ved siden av. På kjøkkenet lager fangene maten sin selv. Røde Kors bringer mat inn ca en gang i uken. Foto: Espen Røst / Dagbladet
KJØKKENETKjøkkenet ligger i hjertet av fengselet, og markedet ligger ved siden av. På kjøkkenet lager fangene maten sin selv. Røde Kors bringer mat inn ca en gang i uken. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer