Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her løper jublende soldater som skolebarn etter diktatoren

- Viktig for Kim Jong-un å fremstå som en elsket leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nord-koreanske statskanalen KRT har publisert en video av diktatoren Kim Jong-un, som møter militæroffiserer på «Mount Paektu» nær grensa mellom Kina og den koreanske halvøy.

Kim ble filmet under et utendørs møte med det nord-koreanske militæret.

Og videoen viser en veldig varm mottakelse. Offiserene står jublende på rullebanen i det Kim kommer ut av privatflyet.

«Feel good»-video Klipperne av videoen har også lagt på munter orkestermusikk, klippet inn en sekvens der offiserene løper jublende mot Kim, og avsluttet med hundrevis av hender som vinker «hadet» til Kim, i det han stiger tilbake om bord i privatflyet.

Asia-forsker, Stein Tønnesson, sier til Dagbladet at det er svært viktig for offiserene og vise at de er glade i landets allmektige leder.

- I tillegg er det viktig for Kim Jung-un å vise at han har full opplsutning hos militæret. Diktatoren fikk i fjor sin tidligere høytstående onkel henrettet, og i kjølvannet av dette er det viktig for ham å fremstå som populær, sier Tønnesson.

- Blandede følelser Om følelsene de militære offiserene viser er ekte eller ikke, vil ikke Tønnesson spekulere for mye i. Men han tror det er en blanding:

- Jeg tror mange var lei seg på ekte da Kim Jung-il døde. Men bildene som gikk verden rundt ble dømt som skuespill. Jeg tror situasjonen i Nord-Korea er slik at det finnes begge deler. Noen later som om de elsker den allmektige lederen, mens andre faktisk føler en ektefølt kjærlighet for lederen, sier Tønnesson.

Skal «knuse USAs politikk» Reuters skriver at Kim møtte de kommanderende offiserene og holdt en tale tirsdag. Anledningen skal være den kritiske situasjonen på Koreahalvøya, og Jung-un har ifølge det nord koreanske nyhetsbyrået, KCNA, sagt at han vil «knuse USAs politikk».

Ifølge Reuters og KCNA sa også militære offiserer under møtet som fant sted på «Mount Paektu», (stedet som skal være hans fars fødested) at militæret støtter den allmektige lederen til det fulle.

BEVISST: Dramaturgien i videoer sluppet av statskanalen i Nord-Korea er veldig bevisst, sier direktør Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning (PRIO) Foto: Scanpix
BEVISST: Dramaturgien i videoer sluppet av statskanalen i Nord-Korea er veldig bevisst, sier direktør Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning (PRIO) Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!