Her løper mannen foran trikken: - Folk må løfte blikket opp fra mobilen

Det har vært 60 personskader, inkludert ett dødsfall, med trikk involvert hittil i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Årstida vi går inn i nå er veldig farlig. Vi opplever nestenulykker daglig, men man kan ikke bli redd og engstelig for da blir man en dårlig sjåfør, sier trikkefører Sissel Olsen.  

- Glatt føre gjør det vanskelig å bremse Hun har kjørt trikk i Oslo i ti år, og har opp gjennom åra lagt merke til en negativ utvikling når det kommer til innbyggernes bruk av smarttelefoner i trafikkbildet.

- Dette er en trikk som veier 35 tonn. Det er ikke en vanlig bil som skal stoppe. Det har folk en tendens til å glemme. Vær- og føreforhold er avgjørende for om vi klarer å unngå ulykker. Særlig regn og løv på høsten og is på vinteren.

- Telefoner er et problem Dagbladet ble med ut i morgenrushet i Oslo for å finne ut hvordan det er å være trikkefører under smarttelefonens dominerende tilstedeværelse.

ERFAREN: Sissel Olsen har kjørt trikk i Oslo i ti år, og har sett det meste. - Kollegaer som er med i ulykker der de kjører på folk preges sterkt, forteller hun til Dagbladet. Foto: DBTV
ERFAREN: Sissel Olsen har kjørt trikk i Oslo i ti år, og har sett det meste. - Kollegaer som er med i ulykker der de kjører på folk preges sterkt, forteller hun til Dagbladet. Foto: DBTV Vis mer

Flere ganger oppsto det potensielt skumle situasjoner som følge av at syklister og fotgjengere tar sjanser i trafikken.

- Smarttelefoner er absolutt et problem, og det blir bare større. Før var ikke folk så opptatt av mobilen, men nå skal de legge ut ting på Facebook, høre på musikk og alt mulig annet. Det er vanskelig å fokusere på flere ting samtidig når man har tankene sine i mobilen, sier Olsen.

Nesa i mobilen Hun forteller om personer som skjener rett ut i trikkesporet uten å se seg for, og helt uten å ta omgivelsene i betraktning.

UOPPMERKSOMME:  Gatebildet preges mer og mer av ukonsenterte fotgjengere, mener Olsen. Foto: DBTV
UOPPMERKSOMME: Gatebildet preges mer og mer av ukonsenterte fotgjengere, mener Olsen. Foto: DBTV Vis mer

- Folk følger heller ikke med på stoppet sitt, og det forsinker trikken. Vi prøver jo å legge til rette for at alle skal komme seg av. Gjør vi ikke det, får vi selvfølgelig kjeft, fortsetter hun. 

- Hvor ofte ser du uoppmerksomme personer?

- Hele tida, og jeg må dessverre skylde på folk som går med headset, eller er veldig opptatt av telefonen. Jeg skjønner at folk er stressa, og vil hjem eller til jobb så fort som mulig, men det er da de gjør feil vurderinger.

- Fjerner seg fra byens lyd Ifølge tall fra Sporveien som Dagbladet har fått tilgang til, har det hittil i år vært 60 personskader, inkludert ett dødsfall, som følge av hendelser der hovedstadens trikker er innblandet.

Blant annet har det vært godt over ti påkjørsler med mennesker involvert, og kommunikasjonssjef i Sporveien, Cato Asperud, tror helt klart mobiltelefonens inntog har en innvirkning på tallene.

HEKTISK: I rushtiden skal folk til og fra jobb, og er ukonsentrerte. - Det er da folk gjør feil, sier trikkefører Sissel Olsen. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet
HEKTISK: I rushtiden skal folk til og fra jobb, og er ukonsentrerte. - Det er da folk gjør feil, sier trikkefører Sissel Olsen. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet Vis mer

- Alle går og titter på telefonen hele tiden, men det er flere ting. Bruken av ørepropper og musikk har også eksplodert. Folk fjerner seg fra byens lyd og går i sin egen verden, og gjerne med hette over hodet. Det er skummelt, forteller Asperud til Dagbladet.

Flinke førere Samtidig benytter kommunikasjonssefen også sjansen til å skryte av Oslos mange trikkeførere.

- De redder veldig mange situasjoner fordi de er så godt trent, og har en oversikt og et trafikkbilde vi andre ikke har. De gjør vurderinger fra lange avstander og følger med hele tiden, sier Asperud og fortsetter:

- FØLG MED:  Sissel Olsen minner på at alle har vikeplikt for trikken ved gangfelt, og ber passasjerer og innbyggere være oppmerksomme når de bruker telefonen. For deres egen sikkerhet. - Det er veldig koselig å flykte litt fra hverdagen med musikk, men du er nødt til å følge med. Foto: DBTV
- FØLG MED: Sissel Olsen minner på at alle har vikeplikt for trikken ved gangfelt, og ber passasjerer og innbyggere være oppmerksomme når de bruker telefonen. For deres egen sikkerhet. - Det er veldig koselig å flykte litt fra hverdagen med musikk, men du er nødt til å følge med. Foto: DBTV Vis mer

- Det er nok også snakk om mørketall her. Alt blir ikke rapportert. Jeg vil uansett be folk sette seg inn vikepliktsreglene og følge med i trafikken. Ved gangfelt uten lysregulering har man vikeplikt for trikken.