Her løslates Bowe Bergdahl av Taliban

Frigir 17 minutter lang video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny video viser løslatelsen av den norskamerikanske sersjanten Bowe Bergdahl til amerikanske militærmyndigheter.

Flere internasjonale medier har i dag lagt ut den 17 minutter lange videoen, som de ifølge CBS News har fått tilsendt av Taliban.

- Sier det er ok I den 17 minutter lange videoen kan man blant annet se Bowe, som er nybarbert og kledd i en hvit salwar kamiz, bli ført til en ventende hvit bil, før han fraktes ut ved hjelp av to Black Hawk-helikoptere.

- Vi har sagt til dem at vi er 18 bevæpnede krigere og amerikanerne sier at det er ok, sier en av Taliban-mennene i klippet.

Rundt Bowe står det flere Taliban-krigere, tildekt med skjerf. Én av dem holder opp et hvitt flagg.

Flere ganger i videoen ruller også en ganske tydelig melding over skjermen:

«Ikke kom tilbake til Afghanistan».

Politisk storm Det var i helga at Bergdahl ble løslatt i utveksling med fem militante islamister som satt på Guantanamo, etter nesten fem år i fangenskap.

FRIGIR VIDEO: En 17 minutter lang video hvor løslatelsen av den norskamerikanske sersjanten Bowe Berhdahl, er frigitt av Taliban. Foto: Skjermdump Al Emara
FRIGIR VIDEO: En 17 minutter lang video hvor løslatelsen av den norskamerikanske sersjanten Bowe Berhdahl, er frigitt av Taliban. Foto: Skjermdump Al Emara Vis mer

Kort tid etter at nyheten om løslatelsen ble kjent, kom det mange beskyldninger om at Bergdahl hadde desertert fra enheten sin i Afghanistan.

Minst seks amerikanske soldater ble drept mens de lette etter Bergdahl i 2009. Både pårørende til soldatene som ble drept mens de lette etter ham, og mange av soldatkollegene hans er kritiske til fangeutvekslingen.

President Barack Obama har også fått massiv kritikk for løslatelsen av Bowe. Opposisjonen anklager presidenten for å ha handlet utenfor amerikansk lov i avgjørelsen om å bytte fem Guantanamo-fanger mot Bergdahl, ettersom Kongressen ikke ble informert før beslutningen ble tatt.

Saken oppdateres.

Vis mer