LØSLATT: Tirsdag ble den tidligere Bandidos-toppen, Lars Harnes, frikjent for drapsforsøk. Her løslates han fra Skien fengsel. Video: Privat Vis mer

Her løslates den tidligere Bandidos-lederen

Tirsdag kveld gikk den tidligere Bandidos-lederen Lars Harnes ut fra Skien fengsel som en fri mann. Nå gleder han seg til å møte familie og å kjøre motorsykkel.

Tirsdag ble Lars Harnes og Metkel Betew for andre gang frifunnet for drapsforsøk på Imran Saber. Tirsdag kveld var Dagbladet til stede da Harnes ble løslatt fra Skien fengsel.

På videoen fra Skien kan man se at Lars Harnes går ut av fengselet iført jakke og topplue, og inn i en bil som står og venter på ham.

Harnes' forsvarer Øyvind Bratlien forteller til Dagbladet at han var der for å ta imot sin klient. Han sier at Harnes var glad for å endelig bli løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet og varetektsfengslet i 2015.

- Det var stor glede, for å si det sånn. Nå er planen for Harnes å komme seg hjem, tilbringe tid med kona og å kjøre motorsykkel når snøen forsvinner.

- Det han har gledet seg mest til er å møte nærmeste familie, og det å kjøre motorsykkel - noe som er en veldig stor lidenskap for ham. Større enn folk er klar over, tror jeg, sier Bratlien til Dagbladet.

Overraskende

Bratlien forteller at domsavsigelsen kom overraskende tidlig.

- Vi visste ikke at dommen kom i dag. Vi trodde det skulle gå ytterligere 14 dager, så beskjeden om at han skulle løslates kom på veldig kort varsel.

- Derfor har ikke min klient rukket å tenke så langt framover om hva han ønsker å gjøre, sier Bratlien.

- Kommer Harnes til å feire løslatelsen i kveld?

- I kveld blir det helt rolig. Det er helt sikkert.

Harnes har fra tidligere et omfattende rulleblad som inneholder et titall dommer for blant annet ran, grov vold og voldtektsforsøk.

Han ble først kjent som det første medlemmet av - og lederen for - den norske avdelingen (chapteret) av MC-klubben Bandidos. I 2006 ble han dømt til åtte års forvaring, men slapp ut i 2013 etter å ha studert ved Menighetsfakultetet og erklært at han ville gå over til katolisismen.

Løslatt

I mars i fjor ble Harnes og Betew frifunnet for drapsforsøk i Oslo tingrett, men saken ble anket til lagmannsretten. Under ankesaken, som startet i desember, ba aktor om 14 og 18 års forvaring.

Tirsdag ble de også frifunnet av lagmannsretten for tiltalens punkt om inngåelse av forbund om å drepe Imran Saber, som har fått tilnavnet «Onkel Skrue».

Harnes ble imidlertid dømt for anskaffelse og oppbevaring av skytevåpen i den hensikt å true Saber, samt for heleri og overtredelse av våpenloven - noe som ble avklart i tingretten.

Straffeutmålingen for dette ble satt til elleve måneder, som Harnes har utholdt i sin helhet gjennom varetekt.

Det betyr at Harnes tirsdag kunne løslates.

- Tilfreds

- Min klient er selvfølgelig tilfreds med frifinnelsen, som er helt i tråd med det han hele tiden har sagt. Det er ikke en framtredende tanke akkurat nå, men han er ikke fornøyd med å ha sittet fengslet i to og et halvt år på overtid.

Bratlien sier at de etter hvert vil ta saken videre, og han reagerer på at «ingen dommere har turt å sette ned foten».

- Det ligger et åpenbart erstatningssøksmål i bunnen her. Men det er ikke noe som haster, og er ikke noe vi tenker på i dag, avslutter han.

Harnes ble imidlertid dømt til å betale Saber 50 000 kroner i oppreisning.

Pågrepet i 2015

I Oslo tingrett ble det avgjort at Harnes' medtiltalte, Metkel Betew, ble dømt til grov narkotika forbrytelse, og straffen ble satt til fengsel i fem år og fire måneder. Han ble frifunnet fra å betale oppreisning til Saber.

Begge var tiltalt for å ha forsøkt å drepe Saber, etter at Harnes ble pågrepet i garasjeanlegget under Sabers bolig på Sinsen 21. juli 2015, maskert og med en pistol med lyddemper. Politiet mente han gjentatte ganger kjørte en stjålet scooter til og fra adressen med hensikt å drepe «Skrue» - som imidlertid var under politiets beskyttelse.

Både Harnes og Betew har nektet straffskyld og hevder deres kontakt med hverandre i ukene og månedene før det angivelige drapsforsøket dreide seg om narkotika, skriver NTB.

Harnes har forklart at han var i garasjeanlegget i et forsøk på å løse en gjeldskonflikt på vegne av en kamerat, og at han hadde til hensikt å sette en støkk i Saber, ifølge nyhetsbyrået.