Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her losser den norske båten omstridt fosfat

Norsk rederi transporterer viktig naturresurs fra okkuperte Vest-Sahara.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no): Siden 1975 har Vest-Sahara vært under okkupasjon av Marokko. Store deler av landets befolkning lever nå i flyktningleierer i Algerie, men i deres fravær er landet i ferd med å tømmes for sin viktigste naturressurs, fosfat.

Norske myndigheter fraråder handel med Vest-Sahara.

Dette filmklippet, skaffet til veie av Norwatch, viser imidlertid at selskaper fra Oslo Børs likevel er delaktig i den svært kontroversielle aktiviteten.

Registrert på Oslo Børs

Skipet tilhører rederiet Jinhui Shipping and Transportation Limited. Rederiet har hovedkontor i Hong Kong, men er kun registrert på børs ett sted i verden - på Oslo Børs.

Flere norske investorer har eierskap i selskapet. Den største av dem er ifølge Norwatch Storebrand. 

- Dette er opplysninger som vi har hatt en stund, og som vi utreder nå, fordi det ikke bare har med Jinhui Shipping å gjøre, men også med andre selskaper som er innvolvert, sier Storebrands konserndirektør for samfunnsansvar Elin Myrmel-Johansen til Dagbladet.no.

Lasten fra det okkuperte landet losses av i en havn i New Zealand før fosfatet omgjøres til gjødsel. Det er første gang et rederi på Oslo Børs er filmet mens de deltar i de omstridte transportene. 

- De norske Jinhui-investorene har krav på å vite at selskapet tar del i denne handelen. Å transportere slik fosfat fra de okkuperte områdene er uetisk og politisk svært kontroversielt. Det bidrar til å legitimere, styrke og forlenge den brutale okkupasjonen, sier Jørn A. Henriksen i den norske Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Kartlegger omfanget

Konserndirektør Elin Myrmel-Johansen for samfunnsansvar i Storebrand sier at selskapet er opptatt av problematikken rundt aktivitet i Vest-Sahara.

- Vi er nå i ferd med å kartlegge problemets omfang. Dette arbeidet har vi holdt på med i flere måneder. Kartleggingsprosessen er ganske omfattende før vi tar kontakt med selskapene. Når vi har full oversikt vil vi ta saken opp med Jinhui.

Overfor Dagbladet.no sier hun at det trolig vil skje i løpet av den nærmeste måneden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media