MILJØVERN

Her lover han Norge å rydde opp i korrupsjonen. Nå er han selv anklaget for regnskog-juks

Miljøminister Vidar Helgesen satser milliarder på regnskogprosjekter som fører til avskoging og miljøødeleggelser, mener norske miljøorganisasjoner.

IKKE TIL Å STOLE PÅ: Her møter miljøminister Vidar Helgesen sin konoglesiske motpart i Kinshasa i august i fjor: - Det var åpenbart under besøket i Kongo at daværende statsråd Robert Bopolo Mbongeza ikke var til å stole på, skriver Helgesen til Dagbladet. Foto: Klima- og miljødepartementet
IKKE TIL Å STOLE PÅ: Her møter miljøminister Vidar Helgesen sin konoglesiske motpart i Kinshasa i august i fjor: - Det var åpenbart under besøket i Kongo at daværende statsråd Robert Bopolo Mbongeza ikke var til å stole på, skriver Helgesen til Dagbladet. Foto: Klima- og miljødepartementet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): På dette bildet, tatt i Kinshasa i august i fjor, sitter miljøminister Vidar Helgesen (H) i samtale med sin smilende kongolesiske motpart, Robert Bopolo Mbongeza. I møtet bedyrer kongoleseren at han skal rydde opp i skandaler som har rammet det norskstøttede regnskogsprosjektet CAFI.

Nå er Mbongeza selv anklaget for å ha utstedt ulovlige hogsttillatelser - samtidig som Norge deler ut store beløp for å redde regnskogen i landet.

Det står om regnskogens framtid. Men også milliarder av norske regnskogskroner står på spill.

Den fantastiske og gigantiske regnskogen i den demokratiske republikken Kongo er den nest største på kloden, og blir kalt «verdens andre lunge».

Advarte Helgesen

Regnskogprosjektet CAFI – Central African Forest Initative - skal i prinsippet sikre redusert avskoging og forhindre forringelse av den livsviktige regnskogen i kongobassenget. Norge, som tok initiativet til programmet, har gjennom en intensjonsavtale med Kongo lovet å bevilge 1,5 milliarder kroner til CAFI fram til vinteren 2020. Pengene skal fordeles til kongolesiske tiltak gjennom FNs utviklingsfond.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer