Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her lurer demonstrantene politiet 200 meter over vannflaten

OL-bråket er allerede i gang i San Francisco. I morgen kommer fakkelen - og en forbanna Richard Gere..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidenes verste fakkelstafett kommer til USA i morgen, og opptakten i San Francisco tyder på at OL-sjefene og politiet må stålsette seg for massive protester også der.

I Paris i dag og i London på søndag ble fakkelbæringen raskt en skandale da iherdige demonstranter overdøvet alle deler av det offisielle programmet. I den franske hovedstaden ga politiet til slutt opp og måtte frakte fakkelen i en buss den siste delen av ruta. Da hadde den allerede blitt slukket fire ganger.

Mange titalls menneskerettighets- aktivister er arrestert, men det forhindrer på ingen måte nye protester i San Francisco.

Der skal både skuespilleren og Tibet-forkjemperen Richard Gere og nobelprisvinner Desmond Tutu delta imorgen.

Lurte antiterror-tiltak

Byens verdensberømte landemerke, brua Golden Gate, ble i kveld inntatt av flere aktivister fra organisasjonen Studenter for et fritt Tibe, som med klatreutstyr tok seg opp i bruas sørlige tårn, rappellerte seg ned og plasserte enorme bannere og mindre Tibet-flagg langs brospennet.

«Én verden, én drøm, Fritt Tibet 08», står det på det ene banneret - som spiller på Beijing-OLs offisielle slagord «Én verden, én drøm».

Det var i 19.30-tida i kveld norsk tid at aktivistene klarte å ta seg opp i det 229 meter høye brotårnet uten at politiets mange overvåkningssystemer oppdaget dem, ifølge San Francisco Chronicle. Rundt to timer seinere hadde de plassert det eksepsjonelt synlige budskapet sitt.

image: Her lurer demonstrantene politiet 200 meter over vannflaten

Minst fem av aktivistene ble pågrepet, og biltrafikken og fortauet på deler av brua måtte stenges av, skriver avisa.

Vil de toppe Paris?

Den tibetanske amerikaneren Wangbhen Lhamo, som bor i San Francisco, sier på vegne av studentaktivistene at det er planlagt flere andre aksjoner i morgen og på onsdag. Når fakkelen ankommer vil det blant annet bli avholdt en alternativ seremoni med «Tibets frihetsfakkel» på FN-plassen.

Ifølge The Guardian er San Francisco med på fakkelruta blant annet på bakgrunn av den høye kinesiskættede befolkningen, men storbyen er samtidig kjent som en liberal bastion hvor mange av innbyggerne er ventet å si klart ifra hva de mener om kinesiske myndigheter imorgen.

Ruta langs sjøen som de 80 forskjellige fakkelbærerne skal gå har blitt forsøkt hemmelig, og menneskerettighetsgrupper forventer at minst tusen aktivister møter opp til motdemonstrasjonene.

Et av hovedmålene for aksjonene er å holde OL-fakkelen borte fra Tibet i sommer. Flammen skal etter planen bli båret gjennom den kinesiskkontrollerte regionen 19.-21. juni.

Får beundring fra borgermesteren

Også Kinas tette bånd til myndighetene i Sudan er et hett tema i forbindelse med OL. Ei av gruppene som protesterer mot Kinas manglende engasjement overfor det afrikanske skrekkregimet sørget i dag for at 418 000 utgaver av avisa San Francisco Chroncile var utstyrt med en gratis plakat der det står «Kina: Slukk flammene fra folkemordet i Darfur»

image: Her lurer demonstrantene politiet 200 meter over vannflaten

San Franciscos borgermester bedyrer at han er stolt over få OL-fakkelen til byen men understreker:

- Vi kan ikke nekte folk retten deres til å være uenige og gjøre det klart, og jeg respekterer - og på mange måter beundrer jeg - organisasjonene som nå protesterer, sier Gavin Newsom til Newsweek.

<B>DELTAR:</B> Richard Gere, her mellom Dalai Lama og presidenten i Representantenes hus Nancy Pelosi, er en iherdig Tibet-forkjemper og kommer til å demonstrere imorgen.
<B>MER KOMMER:</B> Menneskerettighetsorganisasjonene lover massive demonstrasjoner imorgen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media