Her lurer han OL-vaktene

Katt- og muslek i Beijing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIJING (Dagbladet.no): Demonstranter og politi har innledet en katt- og muslek under OL-bannerne i Beijing.

Til tross for et vakthold på 110 000 sikkerhetsstyrker og 1, 4 millioner frivillige, klarer aktivister å gjennomføre mer og mindre spektakulære stunt.

Idet fakkelstafetten startet sine innledende runder i Beijing i morges, og baskeballhelten Yao Ming løp gjennom horder av begeistrede Beijingbeboere som skrek «Heia Beijing, heia Kina» med tomler og knyttenever i været, snek fire utlendinger seg fram til området rundt Fugleredet.

De fire, to amerikanere og to briter i 20-åra, klarte å bestige en lyktestolpe like ved OLs hovedarena og folde ut et banner med påskriften «One World One Dream Free Tibet».

Ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua tok det bare 12 minutter før politiet brakte demonstrantene tilbake til bakkenivå og arresterte alle fire, som representerer organisasjonen Studenter for fri Tibet.

Men «skaden» er gjort, i og med at det nå går bilder over hele verden av en oppsiktsvekkende brist i sikkerhetsopplegget så tett innpå Fugleredet.

Stoppet filmvisning

Like heldige var ikke den pro-tibetanske gruppa som inviterte til hemmelig Beijing-premiere på dokumentarfilmen «Leaving Fear Behind» i går. En rekke internasjonale pressefolk, deriblant undertegnede, hadde fått invitasjon på sms til å møte på et mindre kjent Beijinghotell til et bestemt tidspunkt.

KOM SEG I VÆRET: Demonstrantene lurte vaktene. Foto: AFP/FREE TIBET 2008/Scanpix
KOM SEG I VÆRET: Demonstrantene lurte vaktene. Foto: AFP/FREE TIBET 2008/Scanpix Vis mer

Da vi ankom det relativt billige og bortgjemte hotellet til avtalt tid, etter å ha passert påfallende mange politibiler og fotpatruljer, kom kontrabeskjeden på sms: «Vår første visning ble avbrutt. Vi kan ikke fortsette».

Mannen som organiserte visningen, av tysk nasjonalitet, kom hastende ut med utstyret under armen og fortalte at han ikke var blitt hindret av politiet, men kastet ut av hotellpersonalet som åpenbart fikk nerver. Mannen flyktet i en drosje og fryktet at han kunne bli deportert.

Filmen, som Beijings internasjonale pressekorps ikke fikk se, er en 25 minutter lang dokumentar med intervjuer med vanlige tibetanere som forteller om sine leveforhold og sine holdninger til OL. To tibetanere, Dhondrup Wangchen og Golog Jigme, har gjort opptakene i hemmelighet og klart å smugle kassettene ut av Tibet. Begge sitter nå i forvaring i Tibet mens filmen distribueres fra Sveits.

Her lurer han OL-vaktene
STORT SIKKERHETSOPPLEGG: Men det har altså huller.