Her lurer Mette-Marit alle

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon hadde selv regien av den nøye planlagte og dramatiske flukten fra sykehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIKSHOSPITALET (Dagbladet): Klokka 13.47 opplyste en stolt far at den lille prinsessen veier 3686 gram og er 51 centimeter lang.

Ett minutt seinere var kronprinsesse Mette-Marit på vei fra Rikshospitalet i ambulanse. Flukten var nøye planlagt og holdt hemmelig. Kronprinsparet hadde selv regien.

Satt på kne

Det hele startet ti timer tidligere:

Med Mette-Marit sittende på kne bak passasjerforsetet, og med sin egen blådress hengende på en knagg ved baksetet, kjørte kronprins Haakon inn på Rikshospitalets område fem over fire onsdag morgen. Fødselen var i gang.

- Vi hadde konferert med legen, og følte vi hadde god kontroll, sier kronprins Haakon.

Rett etter ankomst ble kronprinsessen hjulpet til sykehusets 4. etasje der fødeavdelingen var i full beredskap. Etter bare fem timer ble den vesle jenta født, og med overjordmor Bente Rønnes' assistanse kunne Haakon endelig klippe veslejentas navlestreng.

Kald flukt

Etter at den nyfødte jenta hadde fått testet lungekapasiteten, sovnet og blitt båret fram og tilbake på rommet av en stolt og glad pappa Haakon, var det på nytt klart for action på fødeavdelingen.

Kronprinsen skiftet til sin medbrakte blå dress, knyttet slipset på sin blå skjorte og gjorde seg klar til pressekonferansen.

Samtidig gjorde sykehusledelsen, et fåtall involverte personer og kronprinsessen seg klar til en historisk «flukt» fra sykehuset. Ut gjennom ei bakdør i første etasje - og ut i 14 minusgrader, der bare få pressefotografer hadde oversikt.

Jordmødre jubler

Kronprinsessen forlot sykehuset bare fire timer og 32 minutter etter at hun hadde født. Vanlig liggetid på sykehus for annengangsfødende er fra to til fem dager.

Jordmødrene jubler over kronprinsparets avgjørelse.

- Dette synes jeg var en kjempebra og fornuftig løsning. Det betyr at kronprinsessen er frisk og at alt har gått greit, sier leder i Den norske jordmorforening, Anne Marit Tangen.

- Jeg tror dette var et skikkelig sjakktrekk. Det viktigste etter en fødsel er at familien får fred og ro, og det får de best hjemme, sier nettjordmor Siri von Krogh.

Å legge seg inn på sykehuset, føde og reise ut igjen bare et par timer etter fødselen, kalles ambulant fødsel. Betingelsen er at den fødende er frisk og at et støtteapparat venter familien hjemme.

Jordmor vil bistå

- Jeg vil tro at kronprinsessen får god hjelp. Blant annet trenger hun en jordmor som følger med om livmora trekker seg sammen, og påser at ammingen kommer i gang, sier von Krogh.

Professor Babill Stray-Pedersen ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet fulgte med kronprinsesse Mette-Marit og den lille prinsessen i ambulansen til Skaugum, hvor Mette-Marit har et team av helsepersonell tilgjengelig dersom hun trenger det.

Røper ingenting

Mens Ari Behn fortalte åpent om at fødselen skjedde naturlig og bare med akupunktur som smertelindring, ønsket ikke kronprins Haakon og røpe noe om hva slags hjelp kronprinsesse Mette-Marit eventuelt hadde fått underveis.

- Vi er blitt enige om å la være å snakke om hjelp under fødselen, sier kronprins Haakon.

PRINSESSE PÅ FLUKT: Fire og en halv time gammel gjennomførte den lille prinsessen intetanende sin første kjøretur. Her forlater hun sykehuset sammen med mamma, kronprinsesse Mette-Marit.
EKSPERTHJELP I BILEN: Professor Babill Stray-Pedersen ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet hjelpes inn i ambulansen før den kjører til Skaugum.
SKRØT AV FØDSELSTEAMET: På pressekonferansen rettet kronprins Haakon en stor takk til fødselsteamet: Professor Babill Stray-Pedersen, klinikksjef Thomas Åbyholm, seksjonsoverlege Tore Henriksen, overjordmor Bente Rønnes og barnepleier Turid Pettersen. - De gjorde en kjempejobb, skrøt kronprinsen, som her tar farvel med Åbyholm (t.v.), Rønnes og Henriksen.