Her lures matsnobbene trill rundt

McDonald's eller økologisk gourmetmat?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Under årets messe for økologisk mat i Houten i Nederland tar to reportere fra Lifehunters med seg mat fra McDonald's.

De later som om de tilbyr et økologisk alternativ til hurtigmat fra sin egen gourmetrestaurant.

Det matekspertene og forbrukerne får smake er imidlertid frukt, kaker og hamburgere fra den amerikanske hurtigmatkjeden.

- Det smaker mye bedre Når Sacha og Cedrique, de to reporterne, spør hva testpersonene synes om deres økologiske hurtimat sammenlignet med maten til McDonald's, er svaret entydig.

Samtlige svarer at maten er mye bedre enn McDonald's-mat. Noen mener også at det smaker økologisk og «rent».

En sier at hun vil anbefale maten til andre.

Psykologisk effekt Sacha og Cedrique sier matmessen har lært dem at mennesker stoler på det de blir fortalt.

- Dersom du forteller folk at det de spiser er økologisk, vil de automatisk tro på det, sier Cedrique.

Også Håvard Hansen, professor i markedsføring ved Handelshøgskolen ved UiS, understreker betydningen av psykologisk påvirkning. Han sier at en persons smaksvurdering er ekstremt kompleks.

- Smaken påvirkes av om man har aktivert et holdningsapparat eller ikke. Om noen, sånn som her, gir deg informasjon om det du skal spise før du har smakt på det, vil du automatisk forholde deg annerledes til det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erik Hensel, direktør i Lifehunters, forteller at stuntet kom som et resultat av genuin nysgjerrighet.

- Vi lurte på om man faktisk kan smake at mat er økologisk. Vi valgte å teste med McDonald's-mat, fordi det var det minst økologiske vi kom på, sier han til Dagbladet.

Hansen er ikke overrasket over at de tror på at maten er økologisk.

- Det som imidlertid er interessant er at testpersonene sier at de kan kjenne en økologisk smak. Vi tror ofte at vi er flinkere enn vi egentlig er til å sammenlikne smaker.

- Billig triks Even Ramsvik, kjøkkensjef ved Ylajali i Oslo, er kritisk til måten guttene har utført testen på.

Tidligere i år fikk restauranten én stjerne i Michelin-guiden.

- Det er et billig triks. De bruker en stor messe som testarena. Menneskene som smaker på produktene blir lettere påvirket fordi de allerede er entusiastiske til det de hører og smaker.

Ramsvik mener at dersom en vanlig forbruker hadde tatt med seg McDonald's-maten og spist den hjemme, ville hun eller han sannsynligvis oppdaget at det ikke var snakk om økologisk mat.

Håvard Hansen sier en blindtest vil være den ordenlige måten å teste smak på.

- I en blindtest vil ikke holdningsapparatet være aktivert. Det vil si at du må stole på sansene i større grad.

Rik og god smak Tilbake på messen i Nederland beskriver testpersonene McDonald's-maten som god og smaksrik. Det er Even Ramsvik uenig i.

- Jeg har spist mat derfra flere ganger, men jeg kan ikke akkurat si jeg er fan. Maten er tørr og kjedelig, sier han.