SLIK LURES DE: Mange av nett-overgriperne viser ikke seg selv på webcam, men en video av en attraktiv mann eller kvinne. Slik lokker de oppmerksomhetshungrige barn. Noen voksne filmer videosamtalene med barn og deler dem på andre nettsteder. Faksimile: Chatroulette Norge
SLIK LURES DE: Mange av nett-overgriperne viser ikke seg selv på webcam, men en video av en attraktiv mann eller kvinne. Slik lokker de oppmerksomhetshungrige barn. Noen voksne filmer videosamtalene med barn og deler dem på andre nettsteder. Faksimile: Chatroulette NorgeVis mer

Her lures norske barn til å kle av seg for voksne

Barn ned i 10-årsalderen presses av voksne menn til å strippe og leke med seg selv på norsk nettside. «Slikt skjer», svarte daglig leder da «Erik» slo alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): — Jeg har grått mange kvelder og hatt mange søvnløse netter på grunn av alt jeg har sett der inne, forteller «Erik» (31).

Han er moderator på den norske internettjenesten Chatroulette.no, der alle som har et webcamera kan komme i kontakt med hverandre.

Chatroulette er for mange best kjent for sekvensen med pianospillende Ben Folds,som med hettegenser og briller improviserer pianostykker for tilfeldige brukere. Men nettstedet domineres av helt andre ting.

10-12-åringer — Det er en skjult sexside der voksne lokker unge mennesker til å strippe og ta på seg selv.Kanskje 1 av 20 er «normale» og vil ha en vanlig samtale. Jeg har sett barn som ikke engang har nådd puberteten, som trolig er i 10—12-årsalderen, forteller«Erik».

Dagbladet kan dokumentere at mannen bak ChatrouletteNorge (CRN) er gjort kjent med at dette foregår, men har valgt å ikke ta affære.

Som administrator ser «Erik» alle påloggede webkameraer. Dagbladet har fått tilgang til bilder og videoer som viser svært unge jenter som blotter seg og onanerer foran voksne menn som gjør det samme.

— Det er veldig mye sykt der ute. Dette kan sjokkere noen og hver, sier 31-åringen.

CRN har nesten 3,3 millioner unike brukere, ifølge tjenestens egen Facebook-side. 805 000 av disse er fra Norge. De fleste jentene vil «Erik» anslå til alderen 14 til 22 år, mens mennene er i alle aldre, fra ungdommer til eldre menn.

- Blokkerer til ingen nytte «Erik» er en ivrig dataspiller,og bruker daglig ti—femten timer på å moderere Chatroulette.no hjemmefra på frivillig basis. Jobben er uoverkommelig, forteller han.

- Jeg blokkerer kanskje 300 personer hver dag, men det er enkelt for dem å komme tilbake.

I tillegg til videobildene har han tilgang til IP-adressene til alle brukerne. Det gjør det enkelt å vite hvem overgriperne er. For en uke siden meldte «Erik» fra til Chatroulette Norge om en jente på 13-14 år som onanerte foran noen som trolig viste en video av en pen kvinne.

- Slikt skjer Da fikk han nok, og sendte epost til ChatrouletteNorge om at de burde anmelde forholdet, slik selskapet skriver på Facebook at de kan gjøre. Svaret han fikk, gjorde at han valgte å kontakte Dagbladet.

«Slikt skjer, og vi anmelder ikke det til politiet. Om en jente på 13-14 ønsker å gjøre noe ved å se en video er det opp til henne. Det er ikke noe anmeldelsesgrunnlag. Da er det mye porr der ute somb ør anmeldes», skriver CRN tilbake i en usignert epost fra 5.november.

Vedkommende skriver i tillegg at administrator skal være forsiktig med å blokkere brukere, og bare gjør det dersom den ene parten «ikke liker det hun ser»

— Sjokkert - Jeg er sjokkert og sint over responsen til Chatroulette, og jeg spør meg selv, hvor er foreldrene? De burde følge med på hva ungene gjør på nett. Og hvorfor er det blitt slik at barn må ha denne oppmerksomheten? spør «Erik», som vil ha en slutt på overgrepene.

Selv om han er anonym, regner han med å bli gjenkjent og å få sparken som moderator på CRN.

— Det gjør ingenting, så lenge folk blir trygge på internett, sier nettvokteren.

Dagbladet har stilt Kripos spørsmålet om det er straffbart å unnlate å anmelde saker der mindreårige blotter seg for voksne på nett. Kripos kunne fredag ikke svare på dette.

Domenet chatroulette.no er registrert på Boom Venture Ltd. Daglig leder for selskapet er Håvard Arneson Haugen (33), som utvandret til Malta i 2003.

- Avvist av politiet Dagbladet har henvendt seg til chatroulette.no på e-post. På spørsmål om hvem som besvarer eposten skriver de at de forholder seg til en «viss grad for anonymitet i alle uttalelser. Dermed får du dessverre ingen person å referere til.»

I e-posten heter det at Chatroulette Norge tar problemet meget seriøst.

— Vi har senest vært i kontakt med med politiet i forrige uke, hvor vi ønsket å melde inn over 50 forhold. Dette i saker med sterke bevis. Dette ble pent avvist fra politiets side.

De hevder at e-posten som Dagbladet har fått tilgang til viser en absurd ut-av-kontekst-handling, og at de anser det som ulovlig når voksne presser unge jenter til å strippe.

Nettselskapet sier i e-posten til Dagbladet at det er vanskelig å håndheve aldersgrensen på 16 år, og mener at foreldre også må ta ansvar.