Her lyver han for Bush

Hevder han selv. - Ikke den Scott vi kjenner, sier Det hvite hus om sin tidligere pressetalsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere pressetalsmann for Det hvite hus, Scott McClellan, hevder i en ny bok at president George W. Bush ikke hadde alle fakta på bordet før han bestemte seg for å gå til krig mot Irak.

Tvert imot hevder han at Bush allerede i 2002 hadde bestemt seg for invasjon, og at det ble iverksatt en stor propagandakampanje for å selge krigen til det amerikanske folk.

- Han gikk med på en strategi, som for å si det mildt, verken var særlig oppriktig eller ærlig, skriver McClellan i boka «What Happened Inside the Bush White House and Washington\'s Culture of Deception».

Ville ikke diskutere uheldige konsekvenser

McClellan skriver at «Bush og hans nærmeste rådgivere forsøkte å gjøre masseødeleggelsesvåpen til en trussel og Iraks tilknytning til terror noe mer håndfast, og litt mindre usikker, enn det var i virkeligheten».

Enda verre var det at Bush-administrasjonen ikke var villig til å diskutere mulighetene for uheldige konsekvenser av Irak-krigen.

I stedet hevder McClellan at president Bush ble så adskilt fra realitetene og det som skjedde på bakken, at han etter hvert begynte å tro på sin egen - delvis oppdiktede - virkelighetsoppfatning.

Den i dag 40 år gamle McClellan forteller at den såkalte Valerie Plame-skandalen var den direkte årsaken til at han bestemte seg for å skrive boka.

Avsløringen av CIA-agent Valerie Plames identitet ble en del av spillet, og McClellan følte seg fanget i skandalen og bedrageriet som fulgte i kjølvannet, forteller han selv.

Her lyver han for Bush

- Var ikke tro mot meg selv

Men hva sier så McClellan om sin egen rolle midt oppi Irak-krigen og Bush-administrasjonens famlende håndtering av orkanen Katrina?

Som pressetalsmann i Det hvite hus fra 2003-2006, gikk han på podiet hver dag for å forsvare den politikken han i dag kritiserer i skarpe ordelag.

- Jeg klarte ikke å leve opp til ambisjonene om å være den tjenestemannen jeg ønsket å være, sier McClellan til nyhetsbyrået Associated Press.

I forordet til boka beskriver McClellan hvordan det var for han å bli talsmann for Bush-administrasjonen i en alder av 35 - uten helt å forstå hva han bega seg ut på.

- Jeg prøvde å spille Washington-spillet etter de gjeldende reglene og til tider spilte jeg det ikke veldig bra. Fordi jeg var ikke tro mot seg selv, kunne jeg ikke være tro mot andre. Feilene jeg gjorde var mine og jeg har måtte leve med konsekvensene, skriver han i forordet.  

På telefon med CNN sier McClellan at han står fast ved at det han skriver i boka er sant.

Sjarmør med lav selvtillit

McClellan går også inn på personkarakteristikker av president Bush, av visepresident Dick Cheney og utenriksminister Condoleezza Rice.

Bush beskrives som en person med stor sjarm og vittighet, men som mangler selvtillit og vilje til å gå dypt inn i problemstillinger, mens Cheney omtales som «magikeren» som alltid ser ut til å få det som han vil.

Rice «virket mer interessert i å finne ut hva presidenten ønsker for så å gjennomføre det», skriver den tidligere pressetalsmannen i boka.

«What Happened Inside the Bush White House and Washington\'s Culture of Deception» skulle egentlig ikke legges ut for salg før mandag neste uke, men den store medieinteressen gjorde at forleggeren framskyndet salget til onsdag denne uken.

McClellans bok steg raskt til førsteplass på amazons liste over mest solgte bøker.

Ikke første mann ut

McClellans bok føyer seg inn i en rekke av flere Bush-kritiske bøker skrevet av såkalte insidere, personer som hevder de hadde tilgang på fortrolige opplysninger om Bush-administrasjonens politikk.

Tidligere Irak-administrator Paul Bremer har gitt ut boka «My Year in Iraq». Tidligere antiterrorsjef og Bush-rådgiver Richard Clarke har kommet med boka «Against All Enemies» og «Government Failed You».

I tillegg antas det at tidligere stabssjef Andrew Card og viseinnenriksminister Richard Armitage var primærkildene for bøker som Bob Woodwards «State of Denial».

Hvorfor velger presidentens menn å ta en offentlig skittentøysvask i bokform?

- Fordi det er et marked for det, sier historikeren Stanley I. Kutler, forfatter av blant annet «The Wars of Watergate», til CNN.

Å skrive memoarer kan være svært lukrativt for tidligere tjenestemenn i administrasjonen.

Nåværende talsmann i Det hvite hus, Dana Perino, har dette å si om beskyldningene fra Scott McClellan:

- Vi er overrasket. Det er trist. Dette er ikke den Scott vi kjenner, sier Perino.