Her lyver innsamlingsorganisasjonen

– De er ikke i nærheten av å oppfylle våre krav, sier Innsamlingskontrollens leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Dette er høyst kritikkverdig. Hele organisasjonen framstår som useriøs, sier advokat Øivind Fegth Knutsen, daglig leder i Innsamlingskontrollen.

Dagbladet.no skrev onsdag denne uka om innsamlingsorganisasjonen Norstiftelsen. Den veldedige organisasjonen bruker russ i østlandsområdet til å gå bøsseaksjoner, mot at bøssebærerne får 30 prosent av det de samler inn. Pengene skal ifølge stiftelsen gå til barnehjem i Thailand og Romania.


Feil ID-kort

Alle de største innsamlingsaksjonene i Norge er medlem av Innsamlingskontrollen, for å sikre at innsamlingene organiseres og gjennomføres på en betryggende måte og at de innsamlede midlene forvaltes forsvarlig.

Og Norstiftelsen har utstyrt de som skal samle inn pengene med et ID-kort der det står at de er «sertifisert av Innsamlingskontrollen, og fylkesmannen i Oslo & Akershus».

Men det stemmer ikke.

– Det kan jeg si med en gang: De er ikke registrert hos oss, sier advokat Øivind Fegth Knutsen, daglig leder i Innsamlingskontrollen, når Dagbladet.no ringer.

– Vi har fått flere telefoner om dem allerede, sier advokaten.

LØGN: Her påstår Torje Gulbrandsen at Norstiftelsen er sertifisert av både innsamlingsaksjonen og fylkesmannen. Ingen av delene stemmer.
LØGN: Her påstår Torje Gulbrandsen at Norstiftelsen er sertifisert av både innsamlingsaksjonen og fylkesmannen. Ingen av delene stemmer. Vis mer

– Hva synes du om at de oppgir at de er sertifisert av dere når de faktisk ikke er det?

– Dette er høyst kritikkverdig.

Mangler grunnkapital

Norstiftelsen oppfyller heller ikke kravene til å bli registrert av Innsamlingskontrollen.

– De står ikke oppført med noen revisor. Det må de ha. Og de skal ha en grunnkapital. Det har de ikke. De er ikke i nærheten av å oppfylle våre krav. Hele organisasjonen framstår som useriøs. Dette lukter det lang vei av, sier Øivind Fegth Knutsen til Dagbladet.no.

– Hvem er det som har henvendt seg til dere og spurt om organisasjonen?

– Det var foreldre til ungdom som skulle samle inn penger for dem.


- Har skjedd en feil

Her lyver innsamlingsorganisasjonen

Torje Gulbrandsen, styreleder i Norstiftelsen, har følgende svar når Dagbladet.no ringer og spør om de faktisk er medlem av Innsamlingskontrollen.

– Nei, det stemmer ikke at vi er det. Nå har du fått tak i et ID-kort som er blitt produsert og som aldri skulle vært ute.

– Det er et par stykker som ble laget i 2004 da vi startet organisasjonen som dessverre er blitt utlevert, noe som ikke skulle skje. Det er en stor feil fra vår side, sier Gulbrandsen.

Norstiftelsen har bestemt seg for å ikke være medlemmer av Innsamlingskontrollen.

– Det koster for mye penger, rett og slett.

Stiftelsen har heller aldri vært medlem av Innsamlingskontrollen.

– Vi skulle til å sende en søknad da vi startet opp og alt ble gjort klart. Men det ble bestemt at det ble for dyrt. Blir vi større, så vil vi melde oss inn. Men vi har ikke råd til å betale til dem også nå, sier Gulbrandsen til Dagbladet.no.

– Hvorfor lagde dere kortene i det hele tatt hvis dere ikke har vært registrert der?
– Det ble ikke laget mange av disse kortene. Og vi må bare beklage at de ble sendt ut. Vi bruker egentlig andre kort, der det står at bøssebærerne er godkjent av oss i Norstiftelsen. 

Ikke levert regnskap

– Lederen i Innsamlingskontrollen sier at dere ikke oppfyller kravene til å være medlem hos dem. Stemmer det?

– Vi ble stiftet i 2004. Det var før de nye reglene kom, og da oppfylte vi kravene. Men vi fikk en gave da vi startet som er mindre enn kravene til egenkapital er i dag. Og vi har revisor, sier Gulbrandsen.

I Brønnøysundregistrene, der Norstiftelsen ble registrert i 2004, står Byrgin Revisjon i Bærum oppført som revisor. Dette revisorselskapet fikk i 2005 flengende kritikk av Kredittilsynet for revisjonen av et selskap som gikk konkurs i 2004.

Dagens Næringsliv skrev i fjor at Byrgin i rundt 15 konkursselskaper var registrert som revisor i et år eller mer etter utløpet av et år det ikke var levert regnskaper for.

Heller ikke Norstiftelsen har levert regnskap for 2006. Fristen gikk ut første august i år.

- Regnskapene er levert til revisjon, sier Torje Gulbrandsen.

-Er sertifisert

Torje Gulbrandsen sier at Norstiftelsen er sertifisert av Fylkesmannen i Oslo og Akershus, og at de har sendt videre dokumentasjon til Lotteri og stiftelsestilsynet.

Lotteri og stiftelsestilsynet registrerte Norstiftelsen den 20. februar i år. Men stiftelsen har aldri vært registrert hos Fylkesmannen.

- Det er ikke registrert i Fylkesmannens stiftelsesregister, sier avdelingsdirektør Merethe Helstad hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til Dagbladet.no.

I februar ble altså likevel Norstiftelsen registrert hos stiftelsestilsynet.

- Det nye regelverket er slik at stiftelser som er registrert i enhetsregisteret i Brønnøysund også skal være registrert hos oss. Derfor foretok vi en masseinnmelding i februar i år, opplyser rådgiver Øystein Fosstvedt i Stiftelsestilsynet.

Norstiftelsen ble da innmeldt sammen med flere andre stiftelser hentet fra Brønnøysundregistrene.

- Alvorlig

Kommunikasjonsdirektør Leila Valvik Raustøl i Kirkens Nødhjelp reagerer på at Norstiftelsen ikke er en del av Innsamlingskontrollen mens de organiserer bøsseinnsamlingen.

– Hvis de ikke er medlemmer der, er det en svært alvorlig sak, sier Valvik Raustøl.

Også Røde Kors er kritiske.

– Som regel er vår kommentar at hvis de følger reglene, i forhold til innsamlingskontroll, så vil ikke vi kritisere innsamlingsaksjoner. Men det er veldig viktig at alle faktisk følger Innsamlingskontrollen, sier informasjonsrådgiver Anne-Merethe Pedersen i Røde Kors.

- Unødvendig

Norstiftelsen mener andre typer kontrollrutiner er tilstrekkelige.

- En av grunnene til at vi ikke er medlem av Innsamlingskontrollen er at vi synes det er en kostnad som vi mener er unødvendig per dags dato, da reglene på innsamlede midler er veldig strenge, og at dette blir sjekket i flere ledd.

- Det sjekkes først gjennom revisjon, og deretter skal stiftelsestilsynet sjekke at midlene har gått til det formålet som det er samlet inn til, sier Torje Gulbrandsen til Dagbladet.no.

STOPPET INNSAMLINGEN: Joakim Tangen og elevene ved Kristelig Gymnasium i Oslo reagerer på Norstiftelsens innsamlingsmetode.
<B>AVTALT PROVISJON:</B> Bøssebærerne skulle få 30 prosent av beløpet i provisjon for å samle inn penger til Norstiftelsen.