Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her må 16-åringene slå til hverandre for å bli med i studentsamfunnet

- Det er de populære som drar det i gang, og ser man kanskje en mulighet for å «klatre» på rangstigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN/OSLO (Dagbladet): Til den «hemmelige skogen» der opptaksprøvene til studentsamfunnet Fraternitas finner sted, får du bare bli med dersom du er «modig nok» til å melde deg på «helvetesdagen».

Her er det vinn eller forsvinn: Fullfører du ikke de fire, fem timene med «vanning», fråtsing i mat med bind for øynene og chili i underbuksa, må du dra hjem. Da får du heller ikke være med på de fremtidige festene som bare «fraterne» får.

Studentsamfunnene Fraternitas for gutter og Gevjon for jenter, har historie tilbake til henholdsvis 1850 og 1911 ved Drammen videregående skole, skriver Drammens tidene.

 Dagbladet kan nå vise videoen der guttene, som alle er mellom 16 og 18 år og går på Drammen videregående skole, blir slått og «terrorisert» i skogen.

16-åring til sykehus Det er i denne skogen at det gikk galt for en 16 år gammel jente under jentenes opptaksprøve forrige uke. Sammen med rundt 12 andre, kjempet hun om å få bli en «gevje» - og måtte derfor spise rått sauehjerte, rå sjømat og rått kjøtt. Hun følte seg dårlig etter hvert dårlig, og ble hentet i ambulanse.

Siden onsdag har hun ligget i isolasjon på sykehuset.

- Vi vil egentlig bare presisere at det er veldig uflaks, det som er skjedd. Vi er 101 år i år, og dette året er nok det som har vært mest ute av kontroll, sier en av lederne for opptaket i Gevjon - jentenes versjon av Fraternitas, som ønsker å være anonym.

- Klatrer på rangstigen En av «fraterne» forteller til Dagbladet at man ofte føler seg presset til å være med.

- Alle sier de ikke vil være med, men så melder en kompis seg på, og plutselig er du med. Det er liksom de populære som drar det i gang, og så kommer det noen herfra og derfra - og ser kanskje en mulighet for å «klatre» på rangstigen, sier en «frater» som ikke ønsker å bli identifisert.
  - Press på å føre tradisjonen videre Han forteller likevel at flere av hans familiemedlemmer, deriblant hans far, også var med i gruppa, som har eksistert i 101 år, da han gikk på samme skole.

- Jeg vet om mange som har foreldre som selv har vært med — og som derfor føler press på å føre tradisjonen videre, sier han til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media