SKAL BLI MOR: Stina Brendemo Hagen (19) er tiltalt for kokainsmugling i Bolivia. I fengselet er hun blitt gravid.
Foto: Ragnhild Avdem Fretland / Dagbladet
SKAL BLI MOR: Stina Brendemo Hagen (19) er tiltalt for kokainsmugling i Bolivia. I fengselet er hun blitt gravid. Foto: Ragnhild Avdem Fretland / DagbladetVis mer

- Her må andre overta omsorgen

- Jeg sender aldri fra meg barnet mitt, sier Bolivia-Stina. Det må hun i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I Bolivia kan mødre og deres barn være sammen under soning. Det kan de ikke i Norge.

- Babyen min skal være hos mammaen sin, sier Stina Brendemo Hagen til Dagbladet.

Ved en eventuell dom ønsker 19-åringen en overføring til Norge. Da må hun i tilfelle forlate barnet utenfor murene.

- Slik er det i Norge. Her må mødre forlate sine barn når de skal sone, sier underdirektør Elisabeth Barsett i Justisdepartementet til Dagbladet.

Vil ikke skillesStina er en av de tre norske jentene som ble tatt med 22,5 kilo kokain på flyplassen i Cochabamba i Bolivia 18. mai 2008. Rettssaken mot dem starter etter planen opp over påske.

Sammen med kjæresten venter hun barn, unnfanget under varetektsfengsling i Cochabamba.

- Jeg vil ikke at ungen min skal vokse opp her. Men jeg kan heller ikke sende hun eller ham fra meg. Babyen min skal være hos mammaen sin, sier Brendemo Hagen til Dagbladet.

Holdes utenfor mureneMen ifølge norske myndigheter har hun ikke noe slikt valg. Ønsker hun å sone en eventuell fengselsstraff sammen med barnet, er det noe man muligens kan gjøre i Bolvia. I Norge er det helt utelukket.

- Nei. Barn hører ikke hjemme i norske fengsler. De er det andre pårørende eller barnevernet som overtar omsorgen for mens mor soner, sier fengselsleder Else Marie Mjærum ved Bredtveit fengsel, forvarings- og sikringsanstalt.

Skulle Stina bli dømt i Bolvia og siden overført til Norge før hun føder, vil hun ifølge Mjærum ha krav på maks tre måneders ammetid på et mødrehjem rett etter nedkomst. Det er alt.

- Ingen slipper å sone sin straff fordi de er gravide. Det virker som enkelte tror det, men det er ikke tilfellet, sier hun.

BarnevernEtter ammetiden er over, kan det søkes om en overnatting pr måned. Den daglige omsorgen for barnet overlates til andre enn mor.

Om det ikke er en tilstedeværende far som kan påta seg oppgaven, gjør barnevernet en vurdering av om fosterhjem eller annen familie er til beste for barnet.

- Ifølge barnekonvensjonen skal barnets beste være rådende. Avgjørende vekt legges ikke på hvorfor mor ikke kan ha den daglige omsorgen, sier daglig leder Gunhild Vehusheia i Juridisk rådgvining for kvinner (JURK)

Avslår hjemreiseEn overføring for Stina til Norge kommer først etter at det foreligger en rettskraftig dom.

UD har allerede tilbudt å hente barnet hjem til Norge rett etter fødsel.

- Men det kan naturligvis bare skje hvis mora vil det. Det er mor som bestemmer hvor barnet skal vokse opp, har underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet (UD) sagt til Dagbladet.

Stina Brendemo Hagen reagerer på UDs raske avvisning.

- Jeg sender aldri fra meg barnet mitt, uansett, sier hun til Dagbladet fra fengselet i Cochabamba.

Hennes norske advokat Frode Sulland velger å avvente skjebnen til mor og barn til etter den kommende rettssaken.

- Først må vi jo se om hun blir dømt for noe, sier Sulland.